x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Berbecarii

Berbecarii

de Simona Chiriac    |    20 Sep 2006   •   00:00
Berbecarii
CALENDAR GASTRONOMIC
Pastoritul este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi ocupatii ale romanilor. Pe langa sursa de hrana, asigura si o continuitate, in anumite fagase prestabilite, a civilizatiei populare. Aceasta continuitate se afla in stransa legatura cu caracterul ciclic al transhumantei. Primavara, oierii plecau spre munte cu turmele de oi, pentru ca spre sfarsitul toamnei sa revina in sat, in zonele mai domoale. Transhumanta a devenit cu timpul un punct de reper al desfasurarii celorlalte activitati, mai ales in zonele de munte.

PERICOLE. Berbecarii, asa cum mai sunt numiti oierii sau ciobanii, au rolul de a indruma si proteja turmele de oi atat de pericolele evidente ce pot aparea in fiecare zi, cat si de cele mai putin intalnite, incarcate de multe ori cu un caracter magic puternic. Un astfel de pericol il reprezinta o serie de divinitati, cu puteri malefice, numite in popor Tecle (celebrate la 24 septembrie). Despre ele se spune ca ii pedepseste pe toti cei care nu respecta interdictiile special instituite de ziua lor. Pedeapsa se rasfrange nu asupra oamenilor, ci asupra turmelor de oi, prin dusmanul lor cel mai de temut: lupul. Povestile populare care circula in zonele de munte au ca element comun acest animal, care, cu o ferocitate si o agilitate nemaiintalnite ataca stana, fara ca macar ciobanii sau cainii sa prinda de veste. Iar cum in lumea satului fiecare fenomen are si o dezlegare, este suficient sa te feresti de anumite activitati pentru a indeparta pericolul. Pentru a le descoperi, am putea avea ca punct de plecare raspunsul la urmatoarea intrebare: ce il face pe lup atat de temut? Ei bine, unul dintre raspunsuri ar fi coltii sai. Asadar, trebuie evitate toate activitatile care presupun folosirea unor obiecte ascutite. Nu se coase, nu se inteapa, nu se coseste si nu se taie. Dar nici nu se matura si nu se arunca cenusa afara din casa. In acest ultim caz, respectarea interdictiei este un mijloc magic de a impiedica lupoaicele sa aiba pui (daca lupoaica gaseste carbuni aprinsi, vor veni pe lume multi pui si astfel tot atatea pericole de evitat).

CUM A APARUT DUSMANUL OILOR
Povestile populare au inzestrat dintotdeauna lupul cu o mare putere, fiind astfel de temut. In ceea ce priveste aparitia lui pe pamant, povestea spune ca dracul a incercat prima data sa-l ciopleasca din huma, asa cum vazuse ca facuse si Dumnezeu cu oamenii. Numai ca oricat se chinuia, tot nu putea sa-i dea viata. Dumnezeu a suflat asupra sa, iar lupul prinse a se misca. Iar primul lucru pe care l-a facut a fost sa se repeada asupra dracului. Acesta, desi a apucat sa se suie intr-un copac, tot a fost muscat de calcai. Poate ca si din aceasta veche poveste populara i se trage lupului faima de animal puternic si care ataca fara sa stea prea mult pe ganduri.

20-26 SEPTEMBRIE
  • 20 M Sf. Mare Mucenic Eustatie si sotia sa Teopista cu cei doi fii: Agapie si Teopist
  • 21 J Sf. Apostol Codrat; Sf. Prooroc Iona. Odovania Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci
  • 22 V †Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi; Sf. Sfintit Mucenic Foca; Sf. Mucenic Isaac si Sf. Martin
  • 23 S †) Zamislirea Sf. Prooroc Ioan Botezatorul; Cuv. Xantipa si Polixenia
  • 24 D †Sfanta Mare Mucenita intocmai cu Apostolii Tecla; Cuv. Coprie
  • 25 L Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Serghie de la Radonej
  • 26 M †Mutarea Sf. Ap. si Ev. Ioan; Sf. Mc. Hira

    Sfanta Mare Mucenita intocmai cu Apostolii Tecla
  • ×