O vizita in Polonia inseamna imbogatirea simturilor. Arta culinara poloneza ofera preparate foarte parfumate si foarte grase. Si udate din plin cu bere.
CRISTINA CATANA, ANDRADA FLORIA
|
SATIOS. La picnicurile organizate de polonezi, carnaciorii stau la loc de cinste |
Despre mancarea polonezilor am putea spune simplu ca este delicioasa si diversa. Include in ea aproape toate grupele de ingrediente, motiv pentru care intotdeauna este nevoie de un vin bun alaturi pentru a putea digera bunatatile oferite de gospodinele poloneze.
Modalitatea de a prepara bucatele difera de la o zona a Poloniei la alta. In nordul Poloniei, in Marea Baltica, se gasesc multe feluri de peste, cum ar fi crapul si heringul. In partea de vest se cresc porci pentru carne si se cultiva foarte multi cartofi. De altfel, partea de nord-est a Poloniei gazduieste multe ferme de porci. In ceea ce priveste cerealele, polonezii cultiva secara, orz si sfecla de zahar. Doar in zonele de munte se cresc oi si vite si, de aceea, aici abunda preparatele din carne. Elisabeta Serban a petrecut cateva luni in Polonia si a fost impresionata de picnicurile pe care acestia le organizeaza. Gratarele pe care sfaraie carnea si carnatii â kielbasa - se intalnesc la tot pasul in aceste regiuni. Si pentru ca aroma acestor carnuri sa fie deplina sunt udate cu bere. Dar nu orisicum, pentru ca polonezii prefera sa o combine cu suc de portocale. Si nu se putea friptura fara garnitura, care la polonezi este de cele mai multe ori formata din cartofi copti impreuna cu branza in staniol.
Elisabeta Serban spune ca bucataria poloneza seamana foarte mult cu a noastra. Au chiar si sarmale, pe care le prepara infasurate in foi de varza cruda si poarta numele de golabki.
Si poate cel mai reprezentativ aspect al artei culinare poloneze este ca se fac foarte multe dulciuri. Prajitura din seminte de mac, placinta de cirese - mazurek regala, budinci cu struguri, cu hrisca, jeleuri foarte dulci - galaretka - sunt doar cateva dintre dulciurile care completeaza o masa in stil polonez.
Pe langa berea cu suc de portocale, polonezii beau si foarte multa votca. Cei care nu prefera alcoolul au de ales intre nenumarartele sortimente de ceai si sucuri naturale de fructe.