Să clarificăm întâi numele lor, de digestivi. La vremea când au apărut, în 1839, în Scoția, inventați de un medic, se credea că vor fi de ajutor în lupta cu hiperaciditatea, pentru că rețeta avea inclus bicarbonatul de sodiu.
Fabricați la scară industrială pentru prima dată de McVitie’s în 1892, după o rețetă ”secretă” dezvoltată de Sir Alexander Grant, au ajuns cei mai bine vânduți biscuiți din Marea Britanie. Datele arată că în 2009, biscuiții digestivi erau pe locul al patrulea la capitolul cei mai populari biscuiți de mâncat la ceai, adică de înmuiat în ceai, după modelul britanic și al copiilor de grădiniță, transmite cumvaplace.ro.
Potrivit informațiilor înscrise pe pachetul McVitie, ingredientele sunt grâu, ulei de palmier, zahăr, făină integrală de grâu, sirop de zahăr, bicarbonat de sodiu, sare și acid malic.
Majoritatea biscuiților digestivi au un model de grâu întipărit pe pachet sau direct pe ei, pentru a ne indica faptul că rețeta folosește făina integrală.Micile găurele din design au și ele un rol specific: ajută la ventilație în timpul gătirii și la eliminarea umidității excesive, rezultând, astfel, acea textură fermă și crocantă specifică.
Unele rețete includ și făina sau fulgii de ovăz, între ingrediente.
Se pare că și americanii sunt destul de iubitori de astfel de gustări, iar Departamentul pentru Agricultură din Statele Unite încurajează, oarecum, consumul acestora, scoțându-le în evidență plusurile:
- conțin minerale esențiale precum fier și magneziu
- au un conținut scăzut de grăsimi saturate
- sunt o alegere populară pentru persoanele care caută o opțiune de gustare cu conținut scăzut de zahăr
- conțin aproximativ 70 de calorii per biscuit
- sunt în general săraci în grăsimi saturate, ceea ce îi face o alegere mai sănătoasă în comparație cu alte gustări bogate în grăsimi
Sunt însă și voci care citind lista de ingrediente ar spune că singurul lucru recomandat pentru consum din rețetă este făina integrală. Sigur că este de preferat ca mâncarea să fie ”medicament” pentru organism, dar cum acest lucru nu este la îndemână în societatea în care trăim, încercăm, măcar, să nu fie ”otravă”. Și pare că denumirea generică de biscuiți digestivi împlinește această cerință în SUA, dar totdeauna este de preferat să citiți cu atenție etichetele, pentru că sunt foarte mulți producători la nivel mondial.
Cea mai simplă rețetă de biscuiți digestivi
Una dintre cele mai la îndemână rețete de biscuiți digestivi sună așa: combinați 75 g unt rece, 100 g făină simplă integrală, 65 g fulgi de ovăz fin sau mediu, ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu, 35 g zahăr brun, 1-2 linguri de lapte (orice fel de lapte, chiar și vegetal).
Amestecați totul foarte bine și lăsați la rece măcar o jumătate de oră. Întindeți aluatul într-o foaie cam de jumătate de cm și tăiați cu formele favorite.
Dacă vă este mai ușor, puneți aluatul la frigider sub formă de salam și apoi tăiați efectiv cu cuțitul felii de jumătate de cm și puneți-le la copt pe foaie de hârtie. Tava poate fi repusă la frigider pentru alte 20 de minute, până se preîncălzește cuptorul. Pentru a fi gata, au nevoie de aproximativ 10 minute la o temperatură de 170°C.
Dincolo de preferințele unora de a ronțăi biscuiți digestivi lângă un ceai negru, aceștia au ajuns destul de folosiți în bucătărie în rețete dulci, cum este acest tort, sau ca blat pentru cheesecake-ul la rece sau crumble la rece.