Francezii sunt recunoscuti in lume pentru branzeturile si vinurile lor de calitate. Au facut din aceste doua produse o adevarata religie. Exista in fiecare luna cel putin un festival dedicat acestora.
CRISTINA CATANA
Patronul restaurantului bucurestean "Croissant de Paris", Alain este in Romania doar de doi ani, dar spune ca ii lipsesc foarte mult branzeturile de acasa. Nu le poate aduce aici pentru ca Sanepid-ul nu ii permite acest lucru din cauza mirosurilor dezagreabile ale unor sortimente. A adus cateva bucati, dar pana si angajatii localului sau spun despre aceste branzeturi ca sunt "puturoase" si ca atare nu le pot gati.
EDUCATIE. Alain spune ca in Romania exista anumite sortimente de branzeturi frantuzesti - Brie, Camembert, Roquefort, Emmental - ,dar ca sunt ambalate antiseptic si de aceea isi pierd gustul si mirosul specific. Nicu Moldoveanu, sef de sala la "Bistro FranIaise", afirma ca este nevoie de o adevarata tehnologie sofisticata atat pentru consumatori, cat si pentru producatori pentru a putea manca si prepara aceste branzeturi. Francezii sunt invatati de mici cu gustul si mirosul lor, mai ales ca aceste preparate reprezinta o mandrie nationala. Alain a discutat cu cativa romani mai in varsta care i-au cerut sa aduca si la noi sortimentele de branza cu mucegai, cu crusta verde, albastra, gri, care inainte de cel de-al doilea razboi mondial erau des intalnite pe mesele restaurantelor si ale gospodinelor din Romania.
REGULA. Francezii mananca branza in special ca desert, dupa antreu si felul principal. Regula de baza este ca nu ai voie sa fumezi inainte de a manca branza pentru ca substantele din tigara distrug papilele gustative si nu mai poti simti adevaratul gust.
INTEPATOR. Pentru a scapa de mirosurile foarte puternice ale unor sortimente de branza, bucatarii francezi pun in interiorul lor chimen sau nucsoara. "Chiar si francezii trebuie sa stea cu geamurile deschise vreo doua zile atunci cand folosesc in bucatarie branzeturile cu mirosuri mai ascutite", glumeste Alain. Exista insa preparate traditionale frantuzesti in compozitia carora exista si branzeturi menite sa supere mai putin simtul olfactiv. Un astfel de preparat adorat de francezi este Fondue Savoyarde. Intr-un ceaun se pun vin si tuica - 10% din cantitatea de vin. Atunci cand compozitia fierbe, cu ajutorul unei furculite cu doi dinti se introduc in ceaun bucatele de branza. Cand incep sa se topeasca, se mananca.
Citește pe Antena3.ro