x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Brazilia - Bucataria asilor

Brazilia - Bucataria asilor

de Francisca M. Catana    |    28 Iun 2006   •   00:00
Brazilia - Bucataria asilor

Ma gandesc la Brazilia… Imi vine deodata in minte un teren de fotbal in care jucatori de talie mondiala precum Ronaldo, Ronaldihno, Kaka sau Roberto Carlos ridica victoriosi spre cer de cinci ori cupa mondiala. Si imediat imi pun intrebarea… Oare anul acesta va fi a sasea oara? Dar pana cand va veni clipa adevarului, haideti sa intram putin in tainele… nu, nu ale fotbalului, ci ale bucatariei braziliene… Bucataria braziliana este influentata de culturile europeana, indiana sau africana. Ingredientele principale sunt orezul alb, fasolea neagra, fructele de mare sau cele exotice. Brazilia se poate lauda si cu unele preparate traditionale care si-au extins sfera de renume la nivelul intregii lumi.

TRADITIONAL. Feijoada este mancarea tipic braziliana, preparata initial de sclavii adusi din Africa. La Rio de Janeiro feijoada este foarte populara. Se prepara din fasole neagra cu carne de vita sau cu urechi si coada de purcel. Se serveste intr-o farfurie adanca, alaturi de orez.

Brazilienii prefera sa bea guarana, un suc preparat din planta cu acelasi nume care se gaseste in padurile amazoniene. Sucurile de fructe sunt foarte raspandite in Brazilia. Bautura traditionala a Braziliei este Cachaca. Este o bautura alcoolica tare care se obtine din sfecla de zahar. Se bea pura sau preparata cu lamaie, zahar si cuburi de gheata.

FEIJOADA

Mancare de fasole neagra cu carne
  • INGREDIENTE:
  • 50 g carnaciori afumati, 500 g carne de porc sarata, 100 g slanina afumata, 500 g file de porc proaspat, 3 cotlete de porc, sunca, un kg de fasole neagra, 60 g untura, usturoi, sare, piper, 6 portocale, doua cepe.
  • PREPARARE: Intr-un vas de pamant cu apa rece se pune la inmuiat fasolea neagra, apoi se fierbe. Intr-un alt vas se fierbe carnea desarata in prealabil si, cand este gata, se pune peste fasole. Se adauga slanina, sunca si carnea proaspata de porc. Se lasa la foc mic timp de 30 de minute. Se pun untura, ceapa taiata marunt, sarea, piperul si cateii de usturoi. Se ia de pe foc dupa o ora si jumatate. Carnea se serveste separat, fasolea intr-o alta farfurie adanca, iar pe o farfurioara se asaza felii de portocala.
  • GRUPA F
    Pronosticurile caselor de pariuri engleze coteaza Brazilia ca fiind castigatoarea World Cup 2006. Ramane de vazut daca va confirma si le va umple britanicilor buzunarele cu bani.

    CROATIA

    Bucataria croata are influente mediteraneene, turce si austro-ungare. Micul dejun este foarte lejer si adesea constituit numai dintr-o cafea neagra. Croatii mananca adesea salate de cruditati, peste si carne preparate in diferite moduri. In orasele croate mesele sunt in general reci, pe cand, in mediul rural, mancarurile sunt mai tot timpul gatite.

    AUSTRALIA

    In trecut, bucataria australiana era inspirata din cea britanica. Era compusa din placinte, carne pregatita in diferite moduri insotita adesea de legume. Astazi, influentele culinare in Australia provin indeosebi din Asia, datorita imigrantilor asiatici.

    JAPONIA

    Sushi este una dintre emblemele culinare ale Japoniei. Este o mancare facuta din orez si otet aromat. Este dificil de spus cand a aparut cu exactitate sushi. Se presupune insa, ca originile sale sunt in stransa legatura cu inceperea cultivarii orezului in Japonia in secolul al V-lea i.H. Bauturile potrivite cu sushi sunt ceaiul verde, sake si chiar berea.

    ×