GASTRONOMIE
Va dau o veste proasta: am citit o carte! Una ce zgaltaie sistemul si credinta noastra gastronomica! Daca vreti sa dormiti linistiti, nu cititi! Pastorii d-aia traiesc mult: in creierul muntilor nu exista librarii.
BOGDAN ULMU
E vorba de volumul "Bucataria fara foc". Autoarea cartii, o doamna bine documentata intr-un anumit sector al bucatariei, care are tot respectul meu, ne impune un regim de hrana inadecvat, cred eu, traditiei si temperamentului romanilor. Dansa nu propune, ci decreteaza - ceea ce este, cu adevarat, anxietant! Dau cateva exemple: 1) fructele se consuma numai pe stomacul gol (recunosc ca nu le-am mancat niciodata la modul asta, receptiile & mesele festive situandu-le la final); 2) micul dejun trebuie sa fie alcatuit numai din fructe, sucuri de fructe sau vegetale (ce facem cu sutele de natii care adauga un cub de unt, o feliuta de jambon sau de salam uscat, o cafea neagra, o felie de paine prajita etc.?).
Cu gandul la mamaliga
A treia lege spune ca la masa de pranz sa mancam numai salate sau vegetale (daâ daca omul vrea si-o costita de purcel cu mujdei si mamaliguta?); 4) dupa ora 16 :00 se pot consuma si mancarurile mai complicate, dar la masa se va consuma o singura mancare concentrata (si daca, pe langa un pui la frigare, omul pohteste si o pana de somn cu capere?!); 5) nu se vor combina proteinele intre ele (carne, peste, branzeturi, oua, lactate); pai, atunci ce facem cu celebra mamaliguta cu branza si smantana? Ori cu salaul in sos bechamel? Sau chiar snitelul? 6) dupa ora 20:00 nu se mai mananca nimic. Nu se bea apa in timpul mesei si nici o ora dupa masa ! Vinul ingreuneaza mult digestia si trebuie baut pe stomacul gol (si daca te-mbeti?); nu beti bauturi racoritoare - sunt pur chimice si acidifica organismul (ha, ha, i-am terminat si pe copii si pe sportivi!).
Lamaie in loc de otet
A opta regula propune ca, in loc de otet, in salate sa folosim sucul de catina, de lamaie sau de grepfrut (o ciorba de burta acrita cu suc de grep mi s-ar parea comica!); 9) nu fierbeti rosiile (daâ supa de rosii nu-i rea vara, nu?); 10) carnurile nu furnizeaza energie: noi nu le recomandam (daâ Engels sustinea ca doar consumul carnii dezvolta creierul, iar un atlet care sa consume numai frunze n-am cunoscut!). Dupa cum ati observat, acest decalog al alimentatiei rationale (pe care tare l-ar mai fi iubit Ceasca, Iulian Mincu, Teo Trandafir si Dracula) ne vrea binele - indubitabil. Dar ce fel de bine e ala fara placere? Ce fel de bucate-s alea fara arome imbietoare? Ce viata-i aia fara vin? Pe mine unul, cartea aceasta m-a deprimat, deoarece mi-a demonstrat ca mananc anapoda si-mi betegesc trupul si sufletul cu mortaciuni, sare grunjoasa, votca, prajeli, fierturi, copturi si alte lucruri interzise⦠Ce sa va mai dau retete? Dupa cele 10 porunci ale bucatariei fara foc, nu-mi mai trebuie decat o bucaâ de sapun si o funie rezistenta. Adio, dragii mei cititori! Cand veti citi aceste randuri, uitati-va si la rubrica de decese a ziarelor⦠Ma veti descoperi imediat!