GASTRONOMIE
AMESTEC - Letonii nu au o
gastronomie proprie, dar au imprumuturi culinare
Multa, satioasa si ieftina, acestea ar fi cele trei cuvinte care pot defini mancarea traditionala letona. Acest specific este in stransa legatura cu istoria tarii.
VERONICA GUZUN
|
ECONOMIE. Doar la ocazii speciale, letonii pregatesc peste |
Letonii au avut o soarta vitrega. Ei au scapat de robie abia la inceputul secolului al XVIII-lea. Rezultatul istoriei zbuciumate se simte chiar si in bucatarie, pentru ca specificul leton se bazeaza pe ingrediente foarte ieftine, cum ar fi mazarea, mezelurile ieftine cu sunca. Acest fel de mancare are putine condimente, sau chiar deloc, pentru ca mirodeniile de import erau foarte scumpe si de obicei se gaseau doar in orasele mai mari. De asemenea, mancarurile letone sunt bogate in calorii pentru a asigura energia de care oamenii, care munceau pamantul de dimineata pana seara, aveau nevoie zilnic. Astfel, o mancare specific letona consta in mazare neagra fiarta, cu bucati mici de sunca data prin ou.
IMPRUMUTURI. Bucataria letona are si diferite influente ale culturilor din imprejurimile tarii. De aceea, nu trebuie sa ne mire izul nemtesc, suedez sau chiar rusesc pe care il simtim la mancarea din aceasta tara. De la rusi, in perioada sovietica, ei au deprins intalnirile cu prietenii la un ceai cu lamaie. In prezent insa, aceasta bautura este din ce in ce mai des inlocuita cu cafea fara lapte sau cu sucurile carbogazoase.
TRADITIE. Masa in familie este foarte importanta pentru poporul leton. La aceste ocazii, gospodina casei pregateste un terci, tocanita de legume si peste. Painea a detinut intotdeauna locul de onoare, pentru ca, in cultura acestui popor, painea simbolizeaza bogatia. Copiii sunt invatati de mici sa manance multa paine. Astazi, painea preferata de letoni este aceea din secara. Mesele de sarbatoare sunt mai bogate. Iarna, ele contin mazare verde sau mazare uscata, iar primavara, meniul se diversifica. Se prepara bere si branza de
casa. Lactatele sunt cele mai consumate alimente in Letonia. Acest popor are o traditie foarte frumoasa. Toamna, cand mancarea este din abundenta, ei sarbatoresc Festivalul Recoltei. La acest eveniment se mananca paine din grau proaspat adunat. Se crede ca aceasta paine are puteri magice. Ea implineste dorintele ascunse ale celui care mananca macar o felie.
RETETA
|
Carne de porc cu hrean
Ingrediente: Un kg carne de porc, sare, piper, 100 g maioneza, hrean, un ou, 100 g faina, 200 g muraturi, 200 g telemea de vaca;
Preparare: Carnea de porc se taie bucati potrivite. Acestea se bat ca pentru snitel. Se adauga sare si piper. Carnea batuta se trece prin ou si faina. Bucatile se prajesc pe ambele parti. Intr-un vas se amesteca bine maioneza cu hreanul. Se unge carnea prajita cu sosul rezultat. Intr-o tava se pune un strat de carne de porc, deasupra se pune un strat subtire de muraturi, peste care se da prin razatoare telemeaua de vaca. Se pune la cuptor pentru cinci minute.
|