x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria, sub dealul tezaurului

0
Autor: Mara Raducanu 05 Apr 2006 - 00:00
Bucataria, sub dealul tezaurului
ROMANIA CULINARA
Nu de putine ori mi-am zis ca farmecul locurilor este dat de sufletul oamenilor simpli, doritori sa-ti impartaseasca din experientele lor, primitori si modesti. Nici cei din comuna Pietroasele, acolo unde am "stationat" pentru doua zile, nu au facut exceptie. Un loc plin de legende si de povesti "udate" de aroma imbietoare a vinurilor de Pietroasele. Doamna Daniela Enache, sotia primarului, in casa careia am poposit, mi-a demonstrat ca isi merita titlul de "cea dintai gospodina a comunei".

IMPRESII. Curte mare, gospodarie frumoasa. Iar bucataria - una de restaurant! Un loc spatios, unde creatiile culinare ale Danielei se transforma in adevarate delicatese. Cel putin asa sustine sotul, dl Enache si baiatul lor, Dragos! Intr-un colt, pe raftul din bucatarie, zaresc un teanc de suplimente "Jurnalul de Bucatarie". Parca anticipand traiectoria privirii mele, Daniela imi spune magulitor: "Sunteti sursa mea de inspiratie. Am toata colectia".

POVESTE. Doamna Daniela este invatatoare si de mai bine de 28 de ani preda la scoala din comuna. Gastronomia se numara printre pasiunile ei. "Inovez, inventez si imi rasfat familia cu ce e mai bun. Totul e sa am timp. Gatitul ma relaxeaza", marturiseste Daniela. Privind in urma, se amuza de primele ei experiente culinare. "Eram tanara si nu prea stiam cu ce se mananca bucatareala. Insa am fost receptiva, am «furat» meseria si gata... masa."

O intreb care este meniul obisnuit al unei zile de duminica. "Niciodata nu ne lipseste o ciorba calda: de porc, de pasare taraneasa sau cu taitei de casa. Felul doi: o friptura de pui sau de vita, mancarica de marar, de ciuperci sau cu masline si limba. Desertul? Variaza de fiecare data. Dar totul este cat mai dietetic cu putinta." Special pentru aceasta ocazie, doamna Daniela a pregatit o prajitura cu un nume "rar": "Floare de colt". Incercati-o, pentru ca merita! In compania unui pahar cu vin tamaios, cum sa nu vezi viata in alte culori?

CIORBA DE VARZA DULCE

  • INGREDIENTE: 1,5 kg varza dulce, 150 g smantana, 60 g orez, ulei, 30 g faina, 100 g ceapa, sare si otet dupa gust, supa de carne sau de legume.
  • PREPARARE: Varza dulce se opareste in apa cu sare ca sa se inlature gustul usor amarui. Apoi se taie subtire si se pune la fiert in supa de carne sau de legume. Se prepara un sos din ulei si faina, care se adauga peste varza impreuna cu orezul oparit. Se fierb 30 de minute, dupa care ciorba se acreste cu otet sau cu smantana acrisoara si se potriveste de sare.

    CROCHETE DE FASOLE

  • INGREDIENTE: un kg fasole tanara, 100 g unt, 100 g faina, 250 ml lapte, 2-3 oua, sare, piper, pesmet, ulei.
  • PREPARARE: Fasolea se fierbe intr-o oala de apa cu sare. Separat, se pune intr-o cratita untul si se adauga faina. Se amesteca pana cand incepe sa se ingalbeneasca putin si sosul se ingroasa. Dupa ce a capatat consistenta, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se adauga fasolea fiarta si scursa bine, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Se ia din aceasta compozitie cate putin si se modeleaza crochete de 3-4 centimetri lungime. Se dau prin pesmet, ou batut si se prajesc in uleiul incins. Se rumenesc bine pe ambele parti. Se servesc fierbinti, cu gogosari acri sau cu garnitura de orez.

    OUA UMPLUTE CU SARDINE

  • INGREDIENTE: doua cutii cu sardine, 5 oua fierte, 100 g unt proaspat, o lamaie mai verde, 10 masline negre, o legatura de patrunjel proaspat, piper negru macinat, sare.
  • PREPARARE: Ouale se pun la fiert in apa cu putina sare. Se lasa sa fiarba, dupa care se descojesc, se taie in doua, pe lungime. Se scot galbenusurile si se freaca bine cu sardinele, taiate marunt si untul. Se adauga patrunjelul tocat fin, sarea si piperul dupa gust. Cu pasta obtinuta se umplu albusurile. Se orneaza cu felii de lamaie si cu masline.

    PRAJITURA "FLOARE DE COLT"

  • INGREDIENTE: Blatul:

    8 oua, 10 linguri cu zahar, doua linguri cu cacao, o lingura cu apa, 3 linguri cu faina, 5 linguri cu nuca macinata;
    Prima crema: 6 albusuri, 12 linguri cu zahar pudra, 100 g nuca cocos, 200 g unt;
    A doua crema: 6 galbenusuri, 6 linguri cu zahar, un pachet budinca de vanilie, 350 ml lapte, 150 g unt; a treia crema: frisca obtinuta din 500 g smantana.
  • PREPARARE: Pentru obtinerea blatului se bat albusurile spuma, se adauga zaharul treptat si celelalte ingrediente. Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava unsa si tapetata cu faina, apoi se lasa in cuptor la foc potrivit. Pentru prima crema, albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pe baie de abur. Se lasa la rece, se adauga 100 g nuca de cocos. Untul se freaca spuma si in el se adauga compozitia racita. Pentru cea de-a doua crema, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga budinca de vanilie, laptele si se pun la fiert. Cand crema e calduta se adauga 150 g unt si se amesteca foarte bine. Cand este gata, blatul se insiropeaza cu zeama de compot de ananas peste care se adauga crema de cocos, bucatile de ananas taiate marunt, crema de vanilie si frisca.
  • RULOU DIN PIEPT DE PUI

  • INGREDIENTE: un piept intreg de pui (pentru a-l putea transa mai bine), o felie de sunca presata, o felie de cascaval, o lingurita cu mustar, un castravete taiat in patru pe lung, un gogosar murat, o lingura cu pesmet, un ou, o lingura cu faina, 4 linguri cu ulei.
  • PREPARARE:

    Pieptul de pui se transeaza ca pentru gratar si se bate bucata de carne cu ciocanul de snitele ca sa se intinda bine. Se unge pieptul de pui cu mustar, peste el se asaza felia de sunca presata, apoi felia de cascaval, castravetele taiat (o bucata din cele patru) si in final, gogosarul. Se ruleaza pieptul de pui si se prinde cu scobitori. In continuare se procedeaza ca la snitele. Se da ruloul prin pesmet, apoi prin ou, prin faina si apoi iar prin ou. Se pune in uleiul incins si se prajeste. Dupa ce s-a racit se taie feliute. Este aspectuos si foarte gustos. Se poate servi cu salata de legume sau gogosari acri.

  • Citeşte mai multe despre:   sare,   făină,   linguri,   crema,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
    Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
    Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
    Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
    Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
    Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
    Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
    Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
    O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
    Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

    X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

    X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
    X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

    Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

    Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
    Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

    Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

    Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
    Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

    Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

    Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
    Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

    Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

    Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
    Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

    Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

    Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
    Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
    Serviciul de email marketing furnizat de