ROMANIA CULINARA
Nu de putine ori mi-am zis ca farmecul locurilor este dat de sufletul oamenilor simpli, doritori sa-ti impartaseasca din experientele lor, primitori si modesti. Nici cei din comuna Pietroasele, acolo unde am "stationat" pentru doua zile, nu au facut exceptie. Un loc plin de legende si de povesti "udate" de aroma imbietoare a vinurilor de Pietroasele.
Doamna Daniela Enache, sotia primarului, in
casa careia am poposit, mi-a demonstrat ca isi merita titlul de "cea dintai gospodina a comunei".
IMPRESII. Curte mare, gospodarie frumoasa. Iar bucataria - una de restaurant! Un loc spatios, unde creatiile culinare ale Danielei se transforma in adevarate delicatese. Cel putin asa sustine sotul, dl Enache si baiatul lor, Dragos! Intr-un colt, pe raftul din bucatarie, zaresc un teanc de suplimente "Jurnalul de Bucatarie". Parca anticipand traiectoria privirii mele, Daniela imi spune magulitor: "Sunteti sursa mea de inspiratie. Am toata colectia".
POVESTE. Doamna Daniela este invatatoare si de mai bine de 28 de ani preda la scoala din comuna. Gastronomia se numara printre pasiunile ei. "Inovez, inventez si imi rasfat familia cu ce e mai bun. Totul e sa am timp. Gatitul ma relaxeaza", marturiseste Daniela. Privind in urma, se amuza de primele ei experiente culinare. "Eram tanara si nu prea stiam cu ce se mananca bucatareala. Insa am fost receptiva, am «furat» meseria si gata... masa."
O intreb care este meniul obisnuit al unei zile de duminica. "Niciodata nu ne lipseste o ciorba calda: de porc, de pa
sare taraneasa sau cu taitei de casa. Felul doi: o friptura de pui sau de vita, mancarica de marar, de ciuperci sau cu masline si limba. Desertul? Variaza de fiecare data. Dar totul este cat mai dietetic cu putinta."
Special pentru aceasta ocazie, doamna Daniela a pregatit o prajitura cu un nume "rar": "Floare de colt". Incercati-o, pentru ca merita! In compania unui pahar cu vin tamaios, cum sa nu vezi viata in alte culori?
|
CIORBA DE VARZA DULCE
INGREDIENTE: 1,5 kg varza dulce, 150 g smantana, 60 g orez, ulei, 30 g faina, 100 g ceapa, sare si otet dupa gust, supa de carne sau de legume.
PREPARARE: Varza dulce se opareste in apa cu sare ca sa se inlature gustul usor amarui. Apoi se taie subtire si se pune la fiert in supa de carne sau de legume. Se prepara un sos din ulei si faina, care se adauga peste varza impreuna cu orezul oparit. Se fierb 30 de minute, dupa care ciorba se acreste cu otet sau cu smantana acrisoara si se potriveste de sare.
CROCHETE
DE FASOLE
INGREDIENTE: un kg fasole tanara, 100 g unt, 100 g faina, 250 ml lapte, 2-3 oua, sare, piper, pesmet, ulei.
PREPARARE: Fasolea se fierbe intr-o oala de apa cu sare. Separat, se pune intr-o cratita untul si se adauga faina. Se amesteca pana cand incepe sa se ingalbeneasca putin si sosul se ingroasa. Dupa ce a capatat consistenta, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se adauga fasolea fiarta si scursa bine, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Se ia din aceasta compozitie cate putin si se modeleaza crochete de 3-4 centimetri lungime. Se dau prin pesmet, ou batut si se prajesc in uleiul incins. Se rumenesc bine pe ambele parti. Se servesc fierbinti, cu gogosari acri sau cu garnitura de orez.
OUA UMPLUTE
CU SARDINE
INGREDIENTE: doua cutii cu sardine, 5 oua fierte, 100 g unt proaspat, o lamaie mai verde, 10 masline negre, o legatura de patrunjel proaspat, piper negru macinat, sare.
PREPARARE: Ouale se pun la fiert in apa cu putina sare. Se lasa sa fiarba, dupa care se descojesc, se taie in doua, pe lungime. Se scot galbenusurile si se freaca bine cu sardinele, taiate marunt si untul. Se adauga patrunjelul tocat fin, sarea si piperul dupa gust. Cu pasta obtinuta se umplu albusurile. Se orneaza cu felii de lamaie si cu masline.
PRAJITURA "FLOARE DE COLT"
INGREDIENTE: Blatul: 8 oua, 10 linguri cu zahar, doua linguri cu cacao, o lingura cu apa, 3 linguri cu faina, 5 linguri cu nuca macinata; Prima crema:
6 albusuri, 12 linguri cu zahar pudra, 100 g nuca cocos,
200 g unt; A doua crema:
6 galbenusuri, 6 linguri cu zahar, un pachet budinca de vanilie, 350 ml lapte,
150 g unt; a treia crema: frisca obtinuta din 500 g smantana.
PREPARARE: Pentru obtinerea blatului se bat albusurile spuma, se adauga zaharul treptat si celelalte ingrediente. Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava unsa si tapetata cu faina, apoi se lasa in cuptor la foc potrivit. Pentru prima crema, albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pe baie de abur. Se lasa la rece, se adauga 100 g nuca de cocos. Untul se freaca spuma si in el se adauga compozitia racita. Pentru cea de-a doua crema, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga budinca de vanilie, laptele si se pun la fiert. Cand crema e calduta se adauga 150 g unt si se amesteca foarte bine. Cand este gata, blatul se insiropeaza cu zeama de compot de ananas peste care se adauga crema de cocos, bucatile de ananas taiate marunt, crema de vanilie si frisca.
|
|
RULOU DIN PIEPT DE PUI
INGREDIENTE: un piept intreg de pui (pentru a-l putea transa mai bine), o felie de sunca presata, o felie de cascaval, o lingurita cu mustar, un castravete taiat in patru pe lung, un gogosar murat, o lingura cu pesmet, un ou, o lingura cu faina, 4 linguri cu ulei.
PREPARARE: Pieptul de pui se transeaza ca pentru gratar si se bate bucata de carne cu ciocanul de snitele ca sa se intinda bine. Se unge pieptul de pui cu mustar, peste el se asaza felia de sunca presata, apoi felia de cascaval, castravetele taiat (o bucata din cele patru) si in final, gogosarul. Se ruleaza pieptul de pui si se prinde cu scobitori. In continuare se procedeaza ca la snitele. Se da ruloul prin pesmet, apoi prin ou, prin faina si apoi iar prin ou. Se pune in uleiul incins si se prajeste. Dupa ce s-a racit se taie feliute. Este aspectuos si foarte gustos. Se poate servi cu salata de legume sau gogosari acri.
|