x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria, sub dealul tezaurului

0
Autor: Mara Raducanu 05 Apr 2006 - 00:00
Bucataria, sub dealul tezaurului
ROMANIA CULINARA
Nu de putine ori mi-am zis ca farmecul locurilor este dat de sufletul oamenilor simpli, doritori sa-ti impartaseasca din experientele lor, primitori si modesti. Nici cei din comuna Pietroasele, acolo unde am "stationat" pentru doua zile, nu au facut exceptie. Un loc plin de legende si de povesti "udate" de aroma imbietoare a vinurilor de Pietroasele. Doamna Daniela Enache, sotia primarului, in casa careia am poposit, mi-a demonstrat ca isi merita titlul de "cea dintai gospodina a comunei".

IMPRESII. Curte mare, gospodarie frumoasa. Iar bucataria - una de restaurant! Un loc spatios, unde creatiile culinare ale Danielei se transforma in adevarate delicatese. Cel putin asa sustine sotul, dl Enache si baiatul lor, Dragos! Intr-un colt, pe raftul din bucatarie, zaresc un teanc de suplimente "Jurnalul de Bucatarie". Parca anticipand traiectoria privirii mele, Daniela imi spune magulitor: "Sunteti sursa mea de inspiratie. Am toata colectia".

POVESTE. Doamna Daniela este invatatoare si de mai bine de 28 de ani preda la scoala din comuna. Gastronomia se numara printre pasiunile ei. "Inovez, inventez si imi rasfat familia cu ce e mai bun. Totul e sa am timp. Gatitul ma relaxeaza", marturiseste Daniela. Privind in urma, se amuza de primele ei experiente culinare. "Eram tanara si nu prea stiam cu ce se mananca bucatareala. Insa am fost receptiva, am «furat» meseria si gata... masa."

O intreb care este meniul obisnuit al unei zile de duminica. "Niciodata nu ne lipseste o ciorba calda: de porc, de pasare taraneasa sau cu taitei de casa. Felul doi: o friptura de pui sau de vita, mancarica de marar, de ciuperci sau cu masline si limba. Desertul? Variaza de fiecare data. Dar totul este cat mai dietetic cu putinta." Special pentru aceasta ocazie, doamna Daniela a pregatit o prajitura cu un nume "rar": "Floare de colt". Incercati-o, pentru ca merita! In compania unui pahar cu vin tamaios, cum sa nu vezi viata in alte culori?

CIORBA DE VARZA DULCE

  • INGREDIENTE: 1,5 kg varza dulce, 150 g smantana, 60 g orez, ulei, 30 g faina, 100 g ceapa, sare si otet dupa gust, supa de carne sau de legume.
  • PREPARARE: Varza dulce se opareste in apa cu sare ca sa se inlature gustul usor amarui. Apoi se taie subtire si se pune la fiert in supa de carne sau de legume. Se prepara un sos din ulei si faina, care se adauga peste varza impreuna cu orezul oparit. Se fierb 30 de minute, dupa care ciorba se acreste cu otet sau cu smantana acrisoara si se potriveste de sare.

    CROCHETE DE FASOLE

  • INGREDIENTE: un kg fasole tanara, 100 g unt, 100 g faina, 250 ml lapte, 2-3 oua, sare, piper, pesmet, ulei.
  • PREPARARE: Fasolea se fierbe intr-o oala de apa cu sare. Separat, se pune intr-o cratita untul si se adauga faina. Se amesteca pana cand incepe sa se ingalbeneasca putin si sosul se ingroasa. Dupa ce a capatat consistenta, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se adauga fasolea fiarta si scursa bine, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Se ia din aceasta compozitie cate putin si se modeleaza crochete de 3-4 centimetri lungime. Se dau prin pesmet, ou batut si se prajesc in uleiul incins. Se rumenesc bine pe ambele parti. Se servesc fierbinti, cu gogosari acri sau cu garnitura de orez.

    OUA UMPLUTE CU SARDINE

  • INGREDIENTE: doua cutii cu sardine, 5 oua fierte, 100 g unt proaspat, o lamaie mai verde, 10 masline negre, o legatura de patrunjel proaspat, piper negru macinat, sare.
  • PREPARARE: Ouale se pun la fiert in apa cu putina sare. Se lasa sa fiarba, dupa care se descojesc, se taie in doua, pe lungime. Se scot galbenusurile si se freaca bine cu sardinele, taiate marunt si untul. Se adauga patrunjelul tocat fin, sarea si piperul dupa gust. Cu pasta obtinuta se umplu albusurile. Se orneaza cu felii de lamaie si cu masline.

    PRAJITURA "FLOARE DE COLT"

  • INGREDIENTE: Blatul:

    8 oua, 10 linguri cu zahar, doua linguri cu cacao, o lingura cu apa, 3 linguri cu faina, 5 linguri cu nuca macinata;
    Prima crema: 6 albusuri, 12 linguri cu zahar pudra, 100 g nuca cocos, 200 g unt;
    A doua crema: 6 galbenusuri, 6 linguri cu zahar, un pachet budinca de vanilie, 350 ml lapte, 150 g unt; a treia crema: frisca obtinuta din 500 g smantana.
  • PREPARARE: Pentru obtinerea blatului se bat albusurile spuma, se adauga zaharul treptat si celelalte ingrediente. Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava unsa si tapetata cu faina, apoi se lasa in cuptor la foc potrivit. Pentru prima crema, albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pe baie de abur. Se lasa la rece, se adauga 100 g nuca de cocos. Untul se freaca spuma si in el se adauga compozitia racita. Pentru cea de-a doua crema, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga budinca de vanilie, laptele si se pun la fiert. Cand crema e calduta se adauga 150 g unt si se amesteca foarte bine. Cand este gata, blatul se insiropeaza cu zeama de compot de ananas peste care se adauga crema de cocos, bucatile de ananas taiate marunt, crema de vanilie si frisca.
  • RULOU DIN PIEPT DE PUI

  • INGREDIENTE: un piept intreg de pui (pentru a-l putea transa mai bine), o felie de sunca presata, o felie de cascaval, o lingurita cu mustar, un castravete taiat in patru pe lung, un gogosar murat, o lingura cu pesmet, un ou, o lingura cu faina, 4 linguri cu ulei.
  • PREPARARE:

    Pieptul de pui se transeaza ca pentru gratar si se bate bucata de carne cu ciocanul de snitele ca sa se intinda bine. Se unge pieptul de pui cu mustar, peste el se asaza felia de sunca presata, apoi felia de cascaval, castravetele taiat (o bucata din cele patru) si in final, gogosarul. Se ruleaza pieptul de pui si se prinde cu scobitori. In continuare se procedeaza ca la snitele. Se da ruloul prin pesmet, apoi prin ou, prin faina si apoi iar prin ou. Se pune in uleiul incins si se prajeste. Dupa ce s-a racit se taie feliute. Este aspectuos si foarte gustos. Se poate servi cu salata de legume sau gogosari acri.

  • Citeşte mai multe despre:   sare,   făină,   linguri,   crema,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

    Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
      Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

    Care sunt avantajele unui gazon artificial?

    Care sunt avantajele unui gazon artificial?
    Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...

    Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile

    Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile
    Pentru multe persoane, spălarea geamurilor poate părea o misiune dificilă. Alegerea produselor potrivite pentru curățenie, îndepărtarea tuturor petelor și obținerea unui luciu perfect sunt doar câteva dintre...

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
    Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
    În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
    Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

    Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

     Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
    Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...
    Serviciul de email marketing furnizat de