x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarie ecologica

Bucatarie ecologica

de Monica Stefania Velicu    |    03 Aug 2005   •   00:00
Bucatarie ecologica
OCHIUL SOACREI
Ce bine e sa fii iar in concediu! Ma rog, concediu e un fel de a spune, dupa cum a avut grija si nora-mea sa-mi atraga atentia. "Dar mata esti intr-un permanent concediu, ca doar stai acasa de cand te-ai pensionat." N-am vrut sa-mi mai fac sange rau acuma, in prag de vacanta, si am tacut. "Eu am muncit toata viata si-acuma mi-a venit si mie timpul sa stau acasa." Atata i-am raspuns. Mi-a venit mie sa-i zic ceva de maica-sa, care toata viata a stat acasa, dar m-am abtinut.

Si am plecat impreuna la tara la cuscri, ca sa petrecem cateva zile in mijlocul naturii. Cuscra, mare gospodina si iubitoare de produse naturale, nici macar painea nu mai vrea s-o cumpere de la magazin. De faina ce sa mai zic. M-a invitat asadar cu multa bunavointa sa incingem cuptorul si sa framantam niste paine din faina productie proprie. Eu, dac-am auzit asa, am propus nevinovat s-o cooptam si pe nora-mea, ca de, nu se stie niciodata cand e nevoie la casa omului. Macar o paine sa stie s-o faca. De ce sa nu manance si copilu’ paine ecologica? Bosumflata ca i-am stricat concediul, nora-mea a venit si s-a pus pe cernut faina. Doamne, in ce fel tinea ciurul. Se zgaltaia din toate incheieturile si faina nici de-afurisita nu se cernea. I-am zambit si i-am aratat cum sa faca. Pe urma am trecut la framantat. Apa de la fantana cu motor din curte, incalzita de nora-mea pe aragazul cu hota ultimul racnet, putina drojdie (din comert, ca de-asta n-aveau productie proprie) si intr-o jumatate de ora painicile asteptau pe masuta de lemn sa fie introduse la cuptor. La cel mare din gradina, nu la aragaz. Bineinteles ca am luat-o si pe nora-mea sa facem focul. Sa puna si ea macar cateva nuieluse, acolo. S-a tot sclifosit, ca nu stie cum, ca sa-i arat eu. Pana la urma a venit maica-sa, care se dusese dupa niste galbenus de ou ca sa unga turtele, si a salvat-o.

Sa fi vazut ce frumos se cocea painea aia in cuptor. O minunatie. Mi-am adus aminte de cand eram si eu copil si ma mai duceam pe la bunici pe la tara. Intotdeauna imi placea cand scotea bunica painea din cuptor si o stropea cu putina apa, sa se racoreasca. Numai nora-mea n-a fost deloc impresionata. Ii dadea zor ca mai bine cumpara ea vreo zece paini si le aducea gata facute. E-adevarat ca in adancul inimii ii dadeam dreptate, dar n-am vrut sa recunosc. Nu ca nu mi-ar placea painea de casa, dar "noi" eram in concediu. Totusi, pana la urma n-a fost rau. A meritat macar c-am vazut-o pe nora-mea plina de faina din cap pana-n picioare. Ecologica, bine-nteles.

GRAUL ECO
Si in Romania a inceput sa se cultive grau ecologic. Suprafetele sunt mici, deoarece pentru curatarea pamantului de substante chimice sunt necesari trei ani.

×
Subiecte în articol: nora-mea