x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarul de aur

Bucătarul de aur

de Simona Lazar    |    10 Dec 2009   •   00:00
Bucătarul de aur
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Bucureştiul tinde să redevină, cel puţin la nivelul marii gastronomii, oraşul cosmopolit care în perioada interbelică primise supranumele de Micul Paris. Un "mic Paris" care are din ce în ce mai multe restaurante "cu stil" şi unde tot mai mulţi bucătari "de clasă", români şi străini, reuşesc să-şi impună meniurile şi să-şi atragă clienţii cu bucate delicioase.

S-a "copt", care-va-să-zică, timpul şi pentru o competiţie a profesioniştilor: "Bucătarul de Aur al Bucureştiului". Zeci de maeştri ai artei culinare s-au înscris în concurs, dar numai cei mai merituoşi au urcat pe podium. Iar dacă despre marele premiant, David Contant, veţi citi dând pagina, vă reţin acum atenţia cu meniul propus de Kovacs Attila Gellert, de la Festival 39, ocupantul locului III.

El a pregătit un Trio de terină cu salată mixtă în cuib de tăiţei. Iată şi cele trei terine: Terina cu morcovi-baby: morcovii-baby se fierb, după care se răcesc; sucul de morcovi se pune la fiert, se adaugă suc de portocale, se condimentează cu sare, iar la final se adaugă gelatina deshidratată. Forma de terină se înveleşte cu folie de plastic, după care morcovii-baby se aşază în straturi, peste care se toarnă sucul de morcovi.

Se lasă la răcit o oră, după care se poate porţiona. Terina de măruntaie de pui: măruntaiele se fierb, după care se răcesc. Jumătate din cantitate se răzuieşte, cealaltă jumătate se taie în cuburi mai măricele. Amândouă părţile se amestecă bine cu smântână (32% grăsime), mărar verde, sare, piper şi cu aspic de pui. Forma de terină se înveleşte cu folie de plastic, după care compoziţia se aşază în formă.

Se lasă la răcit o oră, după care se poate porţiona. Terina cu brânză: brânza se răzuieşte şi se amestecă bine cu aspic, condimentăm cu sare şi piper şi se adaugă ardei tocaţi mărunt. Forma de terină se înveleşte cu folie de plastic, după care compoziţia se aşază în formă. Se lasă la răcit o oră, după care se poate porţiona.

 

Bucate gustoase
Ziua Naţională a României a consacrat în acest an două evenimente gastronomice: "Căsuţa cu pridvor" (a pensiunilor buzoiene) şi "Bucătarul de Aur al Bucureştiului". De la mâncărurile tradiţionale ale satelor de sub Penteleu ori de la Pietroasele, până la bucătăria cosmopolită a restaurantelor "gastronomice" din Capitală, parcursul poate fi uneori lung.

Dar dacă analizăm asta cu "unitatea de măsură" a papilelor, gutative distanţele se scurtează. Şi asta pentru că întotdeauna ceea ce contează - fie că vorbim despre o mâncare pregătită după reţetele vechi ale neamului, fie că ne referim la un preparat rafinat, "haute cuisine" - este ca bucatele să fie gustoase.

×
Subiecte în articol: reteta de suflet