x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarul, dirijorul

Bucatarul, dirijorul

22 Apr 2005   •   00:00

Poate va intrebati de ce sefii-bucatari si cei care lucreaza intr-o bucatarie sunt mereu nervosi. In primul rand, daca mai tineti minte ce v-am spus acum cateva saptamani, bucataria inseamna arta.



  • de JOSEPH HADAD, EXECUTIVE CHEF CASA VERNESCU

  • Este la fel ca munca unui artist care face ceva mai presus de imaginatia omului comun. Ganditi-va putin! Sa lucrati ore in sir in caldura, stresati de ospatari, de clienti. Daca unul dintre ospatari a luat gresit comanda de la o masa, trebuie sa faci totul la loc. Atunci, clientul va fi nemultumit de serviciu si de mancare, pentru ca va fi rece. Din cauza acestui sistem, nu se poate sa ramai calm si linistit sub nici o forma.

    Sunt convins ca sunt foarte multi alti meseriasi stresati, dar parerea mea este ca stresul din bucatarie este cel mai mare. Este galagia oamenilor, dintr-o parte se striga "Baga asta la cuptor!", din alta "Scoate aia…!". Apoi este zgomotul produs de tigai, de tavi. Trebuie sa fii concentrat 100%, daca nu, nu iese comanda. Trebuie sa tii legatura cu bucatarul de la rotiserie, cu bucatarul de la legume, care se ocupa de garnitura. De exemplu, daca acestia doi nu lucreaza impreuna, una va fi calda, iar cealalta rece. Trebuie sa comunici cu toata lumea. Seful bucatar este ca un dirijor. Trebuie sa stie sa citeasca omul, pentru ca la sfarsit totul sa iasa ca o filarmonica. Daca nu, clientul plateste degeaba si nu ai facut nimic. De aceea, oamenii sunt un pic nervosi, tipa cateodata, ca sa nu se mai greseasca si alta data.

    In al doilea rand, serviciul. Ganditi-va ce se intampla daca vin 40 de persoane, pe rand. O masa de sase persoane, alta de patru, alta de o persoana si asa mai departe. Fiecare masa inseamna alta comanda. De exemplu, la o masa de noua persoane nu inseamna ca mananca doar noua persoane. Sunt 27 de feluri de mancare, daca se calculeaza gustarea rece, felul de baza si desertul. Mananca trei ore. Daca ai gresit o comanda, tot serviciul se blocheaza, intarzie totul foarte mult. Pentru acest lucru, trebuie sa fii concentrat si fiecare sa fie pe locul lui.

    Daca vrea cineva sa vada cum merge treaba intr-o bucatarie a unui restaurant, cu tot cu serviciu si pregatirea preparatelor, ii invit sa stea cateva ore la mine in bucatarie!

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie