x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarul - mai istet decat cuptorul

Bucatarul - mai istet decat cuptorul

23 Oct 2004   •   00:00

In perioada 21-24 octombrie are loc la Romexpo Targul international Romhotel. Profesionistii din industria ospitalitatii va ofera solutii pentru ca localul sau spatiul de cazare sa satisfaca si cele mai ciudate si rafinate gusturi.

CRISTINA CATANA

DIVERSITATE. Pe langa echipamente de bucatarie, la targ s-au prezentat si alimente
Zilele acestea sunt pentru cei care iubesc mancarea un adevarat prilej de bucurie. La Romexpo are loc a XII-a editie a Targului Romhotel. Vizitatorii pot avea prilejul sa vada utilaje de bucatarie, vestimentatie, accesorii pentru bucatarii, mobilier specific si alte lucruri care ne fac mancatul mai placut. Expozitia se adreseaza si celor care vor sa cumpere astfel de produse.

STRALUCIRE. Standurile, aflate in pavilioanele 13, 14, si 15 iti iau ochii inca de la intrare cu luciul inoxului din care sunt facute mai toate produsele. Este nevoie de foarte mult timp pentru a le vedea pe fiecare in parte si nu trebuie sa plecati cu buzunarul gol de acasa. Cu siguranta, veti gasi un set de tacamuri sau de vesela pe care il veti considera potrivit pentru casa dumneavoastra.

Cei care vor sa isi deschi-da un restaurant au de unde alege mobilier, vesela; pe scurt, tot ceea ce au nevoie. Mai mult de atat, li se va oferi consultanta cu privire la ceea ce au de facut. Tot ce trebuie sa stie este ce tip de local vor sa isi deschida, ce capacitate va avea si tot felul de astfel de detalii, astfel incat cei care ofera consilierea sa stie ce sa le ofere. Pretul pentru utilarea completa a unei bucatarii de restaurant mediu se ridica la 30.000 de euro. Insa exista si situatii in care aceasta suma nu se poate evalua. Nicolae Stanescu, product manager la DAAS, este de parere ca "proiectarea unei bucatarii si consultanta pentru aceasta depinde de foarte multi factori". Asa in-cat de cele mai multe ori este bine sa veniti si cu bucatarul-sef, care va sti cel mai bine ce ii trebuie.

VIZITATORI. Cu toate ca vizitatorii erau putini la numar, reprezentantii firmelor expozante nu mai pridideau cu treaba. Mihai Stoian spune ca anul acesta numarul vizitatorilor este mult mai mic decat anul trecut, dar ca, in mare, "este acceptabil". Una dintre explicatii este profilul targului si lipsa de mediatizare. Lumea ar trebui sa stie ca poate cumpara de aici accesorii pentru bucatarie la preturi mai mici. Asezate frumos pe stative, aceste produse ar face cu ochiul oricui.

La targ puteti vedea chiar si demonstratii ale unor cuptoare inteligente care fac totul in bucatarie. Pot fierbe oua, praji carne si sunt foarte utile chiar si in cazul in care vreti sa coaceti o pizza sau produse de patiserie. Dar George Ionita, de la GastroGrup, spune ca "mai inteligent decat cuptorul trebuie sa fie bucatarul".

RESTAURANTE. Un alt avantaj al vizitarii acestui targ este posibilitatea de a gasi un restaurant unde sa iti petreci o seara placuta. Bucatarii sefi ai acestor localuri va vor sta la dispozitie cu detalii, cu raspunsuri la intrebarile pe care le aveti. In vitrinele standurilor restaurantelor stau asezate bunataturi din care, daca cereti voie, puteti chiar sa si gustati. Si aveti de unde alege: salata Caesar, piept de pui la gratar cu sos de miere si acetto balsamic, peste cu susan, fructe de mare TieBan, supa picanta. Restaurantele au si ele de castigat din aceasta "afacere". Lucian Nicolescu, de la restaurantul Dinasty, spune ca "orice promotie este binevenita". Si reclama este la tot pasul. Aproape toate firmele au angajat fete care impart fluturasi inca de la intrarea in Complexul Expozitional Romexpo. Asa ca nu aveti cum sa pierdeti nici o firma si nici un eveniment important care se desfasoara in aceasta perioada.

COCKTAIL

Astazi, veti putea sa participati la un concurs international de barmani: "MBA FLAIR 2". Vineri au avut loc calificarile pentru acest concurs, iar sambata va avea loc concursul propriu-zis. Concursul va fi antrenant. Dumneavoastra veti avea parte de muzica si de spectacol din plin. In schimb, concurentii vor trebui sa respecte niste reguli foarte stricte. Barmanii vor prepara doua bauturi, una propusa de organizatori, una de ei - pe care o vor pregati pe acordurile melodiei alese de ei.

CEL MAI BUN CAFEGIU

Joi a avut la Targul Romhotel o competitie de preparat cafea. Cei mai buni dintre cei mai buni cafegii s-au prezentat pe o scena amplasata in mijlocul pavilionului 13 si au preparat fiecare cate un espresso, un cappuccino si un cocktail care are in compozitie si cafea. La inceputul concursului, Barista Cup, Marcela Rusu, campioana nationala la barista a demonstrat concurentilor si publicului cum se face o cafea adevarata. Dupa aceea, concurentii si-au pus tinuta de concurs, obligatorie, si s-au apucat de treaba. Regulile impuse de juriu nu au fost deloc usoare. La fiecare picatura de cafea cazuta pe langa cana aspirantii la titlu au fost depunctati. De asemenea, ma-sa de lucru trebuia sa straluceasca de curatenie, recipientele sa fie corect preincalzite. Timpul pus la dispozitie pentru a prepara cele trei bauturi a fost de 15 minute, depasirea timpului regulamentar fiind si ea penalizata. Vizitatorii au fost foarte incantati de concurs si au urmarit cu sufletul la gura maestrii in prepararea cafelei.

CE PUTETI CUMPARA DE LA ROMHOTEL

SCHIMBARE. Echipamentele noi sunt foarte cautate
Joi a avut la Targul Romhotel o competitie de preparat cafea. Cei mai buni dintre cei mai buni cafegii s-au prezentat pe o scena amplasata in mijlocul pavilionului 13 si au preparat fiecare cate un espresso, un cappuccino si un cocktail care are in compozitie si cafea. La inceputul concursului, Barista Cup, Marcela Rusu, campioana nationala la barista a demonstrat concurentilor si publicului cum se face o cafea adevarata. Dupa aceea, concurentii si-au pus tinuta de concurs, obligatorie, si s-au apucat de treaba. Regulile impuse de juriu nu au fost deloc usoare. La fiecare picatura de cafea cazuta pe langa cana aspirantii la titlu au fost depunctati. De asemenea, ma-sa de lucru trebuia sa straluceasca de curatenie, recipientele sa fie corect preincalzite. Timpul pus la dispozitie pentru a prepara cele trei bauturi a fost de 15 minute, depasirea timpului regulamentar fiind si ea penalizata. Vizitatorii au fost foarte incantati de concurs si au urmarit cu sufletul la gura maestrii in prepararea cafelei.
×
Subiecte în articol: gastronomie cafea