x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarul şef de la Muntele Athos va găti şi binecuvânta o supă de caracatiţă la Bucureşti. Vezi unde se găseşte şi cât costă

Bucătarul şef de la Muntele Athos va găti şi binecuvânta o supă de caracatiţă la Bucureşti. Vezi unde se găseşte şi cât costă

02 Mai 2012   •   12:08
Bucătarul şef de la Muntele Athos va găti şi binecuvânta o supă de caracatiţă la Bucureşti. Vezi unde se găseşte şi cât costă

Calugarul Epifanios Mylopotaminos, de la Muntele Athos, va gati feluri traditionale monahale la Grand Hotel Continental din Bucuresti, in aceasta vineri, preparatele care includ supa de caracatita sau halva din gris cu fructe de padure urmand sa fie disponibile la pretul de 99 de lei.

Actiunea face parte din seria evenimentelor gastronomice purtand genericul Mount Athos Area Gourmet, desfasurate anual, in perioada 15 mai-15 iunie, in regiunea invecinata cu Muntele Athos. Initiatorul acestui proiect este Organizatia de Turism a Muntelui Athos, entitate laica aflata in stransa legatura cu unica republica monastica din lume.

Cina va fi pregatita sub atenta indrumare a calugarului Epifanios Mylopotaminos, cel mai cunoscut bucatar al celor 22 de manastiri ortodoxe de la Muntele Athos. Calugarul, aflat de 38 de ani la Athos, este staretul chiliei Mylopotamos, care apartine celei mai vechi manastiri din Munte - Marea Lavra.

In anul 2010, calugarul a publicat singura carte de bucate a Muntelui Athos, tradusa deja in rusa, engleza si germana si aflata in curs de editare in limba romana.

Meniul care va fi prezentat la Grand Hotel Continental este compus din preparate dupa retete autentice din gastronomia Muntelui Athos: supa de caracatita, salata cu crithmum maritimum din golful Sfantului Munte, cod cu dovlecei si halva din gris cu fructe din padurea lui Aristotel.

Cina este inobilata cu vin biologic adus de calugar de la viile Athosului, purtand marca Mylopotamos: Lefkó (vin alb, sec, cu aroma de mere verzi, din struguri Muscat de Alexandria si Roditis), Inómeli (vin rosu, demisec, doar din struguri Muscat de Hamburg), Erithró (vin rosu inchis, cu gust bogat si matur, dar cu un buchet delicat), Náma (vin rosu, dulce si aromat, din struguri Muscat de Alexandria si Merlot).

Dieta celor 1.500 de calugari, intre care se afla si numerosi romani, are la baza preparate vegetale si preparate din peste. Modul in care gatesc mancarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din gradinile si de pe dealurile Muntelui Sfant.

Pestele si fructele de mare de la Muntele Sfant sunt recunoscute pentru gustul lor deosebit. Unicitatea gustului se datoreaza faptului ca apele sunt adanci, curate si strabatute de curenti marini purificatori. Fructele de mare sunt pescuite in ape foarte adanci care au cel mai mare continut de sare din toate marile Greciei, si sunt bogate in plancton si hrana curata, deoarece in golf nu se varsa rauri sau fluvii care sa tulbure echilibrul compozitiei apei.

Mancarea va fi gatita de calugarul Epifanios Mylopotaminos impreuna cu Roxana Anghel, executive chef si echipa de bucatari de la Grand Hotel Continental in dimineata zilei de vineri.

La ora 19:00 va avea loc cina. Calugarul Epifanios Mylopotaminos va prezenta traditiile gastronomice ale Muntelui Athos si va binecuvanta preparatele servite mesenilor. Reprezentanti ai Mount Athos Area isi vor prezenta regiunea turistica situata pe bratul Athos din Halkidiki, pana la granita cu Republica Monahala a Muntelui Athos.

Valoarea cinei este de 99 lei/persoana; participantii pot castiga, prin tragere la sorti, unul din cele doua vouchere oferite de Mount Athos Area Gourmet in pensiuni din Olympiada si, respectiv, pe insula Ammouliani.

×