x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate din ţinutul lui George Coşbuc

0
Autor: Gabriela Boeriu 27 Aug 2008 - 00:00

Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc?

Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc? Se ştie că cel mai important simţ este cel olfactiv. Dar pentru ca o mîncare să miroasă bine trebuie să fie şi gustoasă.

În Bistriţa-Năsăud, cu precădere, ai ocazia să guşti – dacă vizitezi acest ţinut în care s-a născut Coşbuc, “părintele” Zamfirei – dintr-o groază de bunătăţi: balmoş, care se prepară “cu copywright”, ca la mama lui, adică, aici, cu “jintuială” din aceea adusă de ciobani de la stîna celor mai “săritoare” oi. Mai puteţi gusta din savurosul gulaş dinaintea căruia nu veţi rămîne indiferent şi pe care cu siguranţă veţi încerca să-l preparaţi... acasă.

 

“Secret” culinar

Dacă vreţi un pont, vă zic următoarele: cel mai gustos gulaş merge preparat la ceaun mare, în aerul proaspăt de Ardeal. O să vă coste ceva bani în plus: transportul şi cîteva zile de cazare. Dar vă spun: merită efortul! Cum unii dintre dumneavoastră vor ridica din sprîncene dezaprobator, le voi zice că nu-i totuşi un capăt de ţară. Vă puteţi rezuma la o atitudine pozitivă, nişte ingrediente bune, pe care le puteţi “ameţi” în nelipsitul ceaun. Dacă dealuri şi mioare nu aveţi...

 

Cocoş cu sos de vin

Ingrediente: un cocoş, 100 g slănină, două cepe sau cîteva bucăţi de arpagic, un căţel de usturoi, 5-6 ciuperci, un pahar de vin alb, o linguriţă de făină, sare, piper.
Preparare: Un cocoş tînăr se desface în bucăţi şi se pune cu slănină tăiată bucăţele, cu ceapă feliată şi cu unt, să se rumenească. Se adaugă apoi usturoiul tocat şi ciupercile tăiate mărunt, sarea şi piperul. Se acoperă cu un capac şi se fierbe. Cînd carnea este pe jumătate gata, se adaugă vinul şi făina care se amestecă în sos. Se dă la cuptor şi se lasă la fiert pînă scade. Se poate prepara şi fără ciuperci.

 

Balmuş

Ingrediente: 250 g mălai, 500 ml lapte, 500 ml apă, 250 g brînză de oi, sare, 250 g smîntînă.
Preparare: Se face o mămăligă din lapte, zer, sare şi mălai. Cînd este bine fiartă, se adaugă brînza, se amestecă şi se răstoarnă într-un castron. Se serveşte caldă, cu smîntînă.

 

Borş cu caltaboş

Ingrediente: doi l borş, două ouă, 600 ml smîntînă, cimbru, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Apa se pune la fiert împreună cu sarea. După ce a clocotit se adaugă caltboşul şi se lasă în continuare la fiert. După ce a fiert caltaboşul se adaugă borşul deja dat în clocot, pătrunjelul şi se mai ţine puţin pe foc. La sfîrşit se drege cu ou bătut amestecat cu smîntînă.

 

Cartofi ca la Bistriţa

Ingrediente: un kg şi jumătate de cartofi, ulei, 250 g ceapă, sare, piper, zeamă de carne sau de oase.
Preparare: Se taie felii cartofii curăţaţi de coajă şi se aşază într-o tavă. Ceapa curăţată se taie mărunt şi se căleşte în ulei, după care se adaugă peste cartofii presăraţi cu sare şi piper. După ce cartofii se amestecă se adăugă zeamă de carne sau de oase. Se introduce tava în cuptor şi se ţine circa 30 de minute, pînă se rumenesc. Se servesc ca atare sau ca garnitură la friptură.

 

Chifteluţe cu brînză

Ingrediente: cartofi, brînză telemea, mărar, mălai, ulei, sare, piper.
Preparare: Se pune după preferinţă o anumită cantitate de cartofi la fiert. După ce s-au răcit, se curăţă şi se sfărîmă împreună cu brînza la care se adaugă mărarul tocat mărunt şi puţin piper. După ce s-a amestecat compoziţia se fac grămăjoare care se presează în palme, modelîndu-se forme rotunde. După ce s-au plămădit formele se tăvălesc prin mălai cernut şi se prăjesc pe o parte şi pe alta în ulei încins. Se servesc calde.

 

Mîncare ardelenească de fasole verde

Ingrediente: un kg fasole verde, 3-6 roşii sau 4 linguri de bulion, 100-150 g slănină sau costiţă afumată, 4 linguri ulei, 4-5 căţei de usturoi, două linguriţe de făină, mărar verde, pătrunjel verde.
Preparare: Se spală şi se curăţă fasolea verde (se pot pune şi păstăi galbene), apoi se fierbe în apă clocotită cu sare. Se scurge de apă, dar se păstrează o parte din apă pentru a completa mai tîrziu mîncarea atunci cînd fierbe. Se încinge uleiul într-o cratiţă de 3-4 litri şi se pune la prăjit slănina tăiată în bucăţi mici; se adaugă usturoiul tocat, două linguriţe de făină şi roşiile curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe. Fasolea verde se pune în cratiţă. Se dau cîteva clocote, apoi se presară verdeaţa tocată.

Papricaş de pui

Ingrediente: un pui, o ceapă, 4-5 linguri cu făină (100 g), un ou, pătrunjel şi mărar verde, o lingură de unt, o lingură de bulion, o jumătate de ceaşcă de lapte.
Preparare: Se spală şi se taie puiul  în bucăţi. Se pune într-o cratiţă unt, ceapă tocată şi bucăţile de pui să se prăjească încet. Se adaugă bulionul şi verdeaţa tocată. Se face un aluat moale dintr-un ou bătut amestecat cu făină şi lapte sau apă, puţin unt, sare şi se bate cu furculiţa. Se pune într-o cratiţă apă să fiarbă şi, cînd dă în clocot, se pune aluatul cu linguriţa, în formă de găluşte. Se lasă să fiarbă şi, cînd s-au ridicat deasupra, sînt gata. Se scot cu lingura cu găuri şi se pun în cratiţa cu carne şi cu sos.

Citeşte mai multe despre:   sare,   verde,   ingrediente,   preparare,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...
Serviciul de email marketing furnizat de