Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc?
Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc? Se ştie că cel mai important simţ este cel olfactiv. Dar pentru ca o mîncare să miroasă bine trebuie să fie şi gustoasă.
În Bistriţa-Năsăud, cu precădere, ai ocazia să guşti – dacă vizitezi acest ţinut în care s-a născut Coşbuc, “părintele” Zamfirei – dintr-o groază de bunătăţi: balmoş, care se prepară “cu copywright”, ca la mama lui, adică, aici, cu “jintuială” din aceea adusă de ciobani de la stîna celor mai “săritoare” oi. Mai puteţi gusta din savurosul gulaş dinaintea căruia nu veţi rămîne indiferent şi pe care cu siguranţă veţi încerca să-l preparaţi... acasă.
“Secret” culinar
Dacă vreţi un pont, vă zic următoarele: cel mai gustos gulaş merge preparat la ceaun mare, în aerul proaspăt de Ardeal. O să vă coste ceva bani în plus: transportul şi cîteva zile de cazare. Dar vă spun: merită efortul! Cum unii dintre dumneavoastră vor ridica din sprîncene dezaprobator, le voi zice că nu-i totuşi un capăt de ţară. Vă puteţi rezuma la o atitudine pozitivă, nişte ingrediente bune, pe care le puteţi “ameţi” în nelipsitul ceaun. Dacă dealuri şi mioare nu aveţi...
Cocoş cu sos de vin
Ingrediente: un
cocoş, 100 g slănină, două cepe sau cîteva bucăţi de arpagic, un căţel de
usturoi, 5-6 ciuperci, un pahar de vin alb, o linguriţă de făină, sare, piper.
Preparare: Un
cocoş tînăr se desface în bucăţi şi se pune cu slănină tăiată bucăţele, cu ceapă
feliată şi cu unt, să se rumenească. Se adaugă apoi usturoiul tocat şi
ciupercile tăiate mărunt, sarea şi piperul. Se acoperă cu un capac şi se
fierbe. Cînd carnea este pe jumătate gata, se adaugă vinul şi făina care se
amestecă în sos. Se dă la cuptor şi se lasă la fiert pînă scade. Se poate
prepara şi fără ciuperci.
Balmuş
Ingrediente: 250
g mălai, 500 ml lapte, 500 ml apă, 250 g brînză de oi, sare, 250 g smîntînă.
Preparare: Se
face o mămăligă din lapte, zer, sare şi mălai. Cînd este bine fiartă, se adaugă
brînza, se amestecă şi se răstoarnă într-un castron. Se serveşte caldă, cu smîntînă.
Borş cu caltaboş
Ingrediente: doi
l borş, două ouă, 600 ml smîntînă, cimbru, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Apa se
pune la fiert împreună cu sarea. După ce a clocotit se adaugă caltboşul şi se
lasă în continuare la fiert. După ce a fiert caltaboşul se adaugă borşul deja
dat în clocot, pătrunjelul şi se mai ţine puţin pe foc. La sfîrşit se drege cu
ou bătut amestecat cu smîntînă.
Cartofi ca la Bistriţa
Ingrediente: un
kg şi jumătate de cartofi, ulei, 250 g ceapă, sare, piper, zeamă de carne sau
de oase.
Preparare: Se
taie felii cartofii curăţaţi de coajă şi se aşază într-o tavă. Ceapa curăţată
se taie mărunt şi se căleşte în ulei, după care se adaugă peste cartofii presăraţi
cu sare şi piper. După ce cartofii se amestecă se adăugă zeamă de carne sau de
oase. Se introduce tava în cuptor şi se ţine circa 30 de minute, pînă se rumenesc.
Se servesc ca atare sau ca garnitură la friptură.
Chifteluţe cu brînză
Ingrediente:
cartofi, brînză telemea, mărar, mălai, ulei, sare, piper.
Preparare: Se
pune după preferinţă o anumită cantitate de cartofi la fiert. După ce s-au răcit,
se curăţă şi se sfărîmă împreună cu brînza la care se adaugă mărarul tocat mărunt
şi puţin piper. După ce s-a amestecat compoziţia se fac grămăjoare care se
presează în palme, modelîndu-se forme rotunde. După ce s-au plămădit formele se
tăvălesc prin mălai cernut şi se prăjesc pe o parte şi pe alta în ulei încins.
Se servesc calde.
Mîncare ardelenească de fasole verde
Ingrediente: un
kg fasole verde, 3-6 roşii sau 4 linguri de bulion, 100-150 g slănină sau costiţă
afumată, 4 linguri ulei, 4-5 căţei de usturoi, două linguriţe de făină, mărar
verde, pătrunjel verde.
Preparare: Se
spală şi se curăţă fasolea verde (se pot pune şi păstăi galbene), apoi se
fierbe în apă clocotită cu sare. Se scurge de apă, dar se păstrează o parte din
apă pentru a completa mai tîrziu mîncarea atunci cînd fierbe. Se încinge uleiul
într-o cratiţă de 3-4 litri şi se pune la prăjit slănina tăiată în bucăţi mici;
se adaugă usturoiul tocat, două linguriţe de făină şi roşiile curăţate de coajă
şi tăiate cubuleţe. Fasolea verde se pune în cratiţă. Se dau cîteva clocote,
apoi se presară verdeaţa tocată.
Papricaş de pui
Ingrediente: un
pui, o ceapă, 4-5 linguri cu făină (100 g), un ou, pătrunjel şi mărar verde, o
lingură de unt, o lingură de bulion, o jumătate de ceaşcă de lapte.
Preparare: Se
spală şi se taie puiul în bucăţi. Se
pune într-o cratiţă unt, ceapă tocată şi bucăţile de pui să se prăjească încet.
Se adaugă bulionul şi verdeaţa tocată. Se face un aluat moale dintr-un ou bătut
amestecat cu făină şi lapte sau apă, puţin unt, sare şi se bate cu furculiţa.
Se pune într-o cratiţă apă să fiarbă şi, cînd dă în clocot, se pune aluatul cu
linguriţa, în formă de găluşte. Se lasă să fiarbă şi, cînd s-au ridicat
deasupra, sînt gata. Se scot cu lingura cu găuri şi se pun în cratiţa cu carne şi
cu sos.