CAIET DE RETETE
Placinta cu
dovleac se transforma intr-un preparat national cand vine toamna. Este doar una dintre retetele care se pot prepara din dovleac. Pe langa aceasta sunt mult mai multe, cu diverse specificuri.
CAIET DE RETETE
Placinta cu dovleac se transforma intr-un preparat national cand vine toamna. Este doar una dintre retetele care se pot prepara din dovleac. Pe langa aceasta sunt mult mai multe, cu diverse specificuri. Unele au fost culese din tarile Americii Latine, altele din America de Nord, altele chiar din diverse zone ale Romaniei. Din volumul "Povesti dovlecesti" semnat de Elisabeta Iorga si Iulian Gherlas aflam ca din dovleac se poate face aproape orice fel de preparat, de la aperitiv pana la desert, inclusiv supe si feluri de baza. Toate sunt foarte gustoase, iar daca punem condimentele potrivite, atunci vom obtine niste bucate cu care sa ne uimim si cei mai mofturosi oaspeti. Un praf de scortisoara, un plic cu zahar vanilinat sau poate niste piper sau tarhon, daca vrem sa preparam niste aperitive, sunt mirodeniile de care avem nevoie pentru a adauga un plus de savoare bucatelor din dovleac. Nu trebuie decat sa profitam de sezonul acesta in care dovleacul este atat de proaspat si de parfumat.
SFATURI CULINARE
|
Galuste: Aromatizarea untului se poate face cu busuioc sau salvie, in locul tarhonului. Galustele pot fi un fel de mancare sau se pot servi ca garnitura langa friptura. Pot deveni un desert daca se elimina piperul, iar in aluatul de galuste se adauga zahar (100 g) si zahar vanilinat. Galustele se servesc cu dulceata sau gem de dovleac, presarate cu seminte de dovleac zdrobite.
Sarmale: Semintele de dovleac pot fi inlocuite cu nuci sau alune. Cimbrul poate fi inlocuit cu busuioc tocat. Aroma busuiocului va da un gust aparte preparatului.
Salata: In sosul salatei se poate adauga si o
cana mica cu suc de rosii. Salata aceasta se poate aromatiza cu busuioc, in loc de marar. Ornarea salatei se poate face si cu rondele de rosii in alternanta cu rondele de ou fiert.
|
GALUSTE DE DOVLEAC
|
Ingrediente:
800 g pulpa de dovleac,
4 linguri cu apa,
6 linguri cu ulei, 250 g faina,
un ou mare,
2-3 linguri cu lapte sau una-doua linguri cu smantana, 100 g unt, 5-6 fire de tarhon, sare, piper.
Preparare: Pulpa de dovleac se coace in cuptor cu putina apa si ulei, aproximativ 30 de minute; se zdrobeste cu o furculita pana cand se obtine un piure. In piureul de dovleac se inglobeaza faina, oul, sarea si piperul. Daca este cazul, se adauga 2-3 linguri cu lapte sau una-doua linguri cu smantana, pentru a se obtine un aluat ferm. Se lasa sa se odihneasca 20 de minute. Din acest aluat se formeaza galuste de 1 cm in diametru si lungi de 2-3,5 cm. Se preseaza fiecare usor, cu o furculita, pentru a se obtine cateva santuri. Galustele se pun la fiert intr-un vas cu apa clocotita si o lingurita cu sare. Se fierb 6-8 minute. Intr-o tigaie, se topeste untul si se adauga tarhon, taiat marunt. Galustele se scot cu o spumiera din apa in care au fiert si se pun pe o farfurie. Peste ele se toarna sosul cu unt cu tarhon. Se condimenteaza cu piper proaspat macinat.
|
SALATA DE DOVLEAC CU CIUPERCI
|
Ingrediente: 300 g pulpa de dovleac, 300 g ciuperci crude, 150 g varza murata, un ardei gras rosu, o ceapa rosie, doua fire ceapa verde, 2-3 rosii, o jumatate de lingurita cu praf de cimbru, 3 linguri cu ulei de masline, 3-4 linguri cu zeama de varza, o legatura de marar verde, sare, 5-6 boabe de piper.
Preparare: Dovleacul se taie in
3-4 bucati mari. Ciupercile se spala, se curata si se pun, impreuna cu bucatile de dovleac, in putina apa cu sare si cu 5-6 boabe de piper, la fiert, 10-15 minute. Se strecoara apa, iar dovleacul si ciupercile se taie cuburi sau fasii. Varza murata se taie fideluta fina. Ardeiul gras se spala si se taie in fasii subtiri. Ceapa rosie si ceapa verde se toaca fin. Din uleiul de masline, zeama de varza, sarea, piperul si praful de cimbru se face un sos care se adauga peste legume. Se amesteca totul si se da la rece pentru o ora. Legumele fierte se aranjeaza pe un platou, se orneaza cu rondele de rosii si se presara marar tocat.
|
SARMALE DE POST CU DOVLEAC SI SEMINTE DE DOVLEAC
|
Ingrediente: 500 g pulpa de dovleac,
3 cepe, 300 g orez, 100 g seminte de dovleac, 50 g stafide, o cana cu apa,
o varza alba, 50 g unt, 300 g rosii, 4 linguri cu ulei, un pahar cu vin alb, 200 g smantana, cimbru, marar verde, sare, piper.
Preparare: Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se pune intr-o tigaie cu ulei incins. Pulpa de dovleac se da pe razatoarea cu gauri mari. Se pune peste ceapa din tigaie si se calesc impreuna. Dupa 8-10 minute, se adauga orezul, semintele de dovleac zdrobite si apoi stafidele. Se amesteca 3 minute, dupa care se toarna o cana cu apa. Se lasa pe foc pana scade lichidul. Se adauga sare si piper, dupa gust. Compozitia se lasa la racit. Varza (cruda) se opareste si se desfac 12 frunze mari. Pe frunzele de varza se asaza compozitia de dovleac cu orez. Se ruleaza foaia de varza si se pun sarmalele la prajit intr-o tigaie cu unt incins, 5-7 minute. In acest timp, intr-o tava, se pregateste sosul pentru sarmale. Se toaca marunt varza ramasa si se taie cuburi jumatate din rosii. Se adauga atat varza, cat si rosiile in tava incinsa cu putin ulei. Se calesc 3 minute. Se toarna peste ele un pahar cu vin alb, se adauga cimbru si marar tocat. In acest sos se pun sarmalele prajite si se baga tava in cuptor 45 de minute. Sarmalele se servesc impreuna cu sosul din tava si 2-3 linguri cu smantana.
|
CLATITE OMLETA CU DOVLEAC
|
Ingrediente: 600 g pulpa de dovleac, 6 oua, coaja rasa de la o lamaie, 120 g faina, 3 linguri cu zahar tos, o jumatate de lingurita cu scortisoara, 4-5 biscuiti pisati,
4 linguri cu zahar pudra, o lingura cu unt, doua linguri cu zahar pudra, un plic cu zahar vanilinat, 20 ml ulei, unt pentru uns, sare.
Preparare: Pulpa de dovleac se rade si se pune la calit in unt incins. Se adauga zaharul tos, zaharul vanilinat si scortisoara. Cand scade aproape de tot sucul dovleacului, se ia tigaia de pe foc si se pun o parte din coaja de lamaie rasa si biscuitii pisati. Prepararea aluatului de clatite-omleta: Se separa ouale. Se pune un praf de sare peste albusuri si se bat spuma. Se inglobeaza galbenusurile omogenizate cu putina sare, coaja de lamaie, cu putin ulei. Acest aluat se imparte in 6 portii si se pun, pe rand, la prajit in tigaie, cu putin ulei. Se coace fiecare clatita-omleta pe o singura fata. Se intinde crema de dovleac pe suprafata neprajita a clatitei, pe jumatate si se pliaza in doua sub forma de semicerc. In acest mod se pregatesc toate cele 5-6 clatite-omlete. Se pun toate cele 6 semicercuri de clatite-omleta intr-o tava unsa, se pudreaza cu zahar pudra si se introduc in cuptor pentru 6-8 minute.
|