x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate impărăteşti

Bucate impărăteşti

de Anna Borca    |    15 Iun 2007   •   00:00

Bucate impărăteşti

Ţarina Rusiei Ecaterina a II-a respecta cu sfinţenie vorba din bătrăni: "Micul dejun să-l mănănci singur, prănzul să il imparţi cu un prieten, iar cina să o dai duşmanului".


Ecaterina cea Mare (n.1729-m.1796), ţarina Rusiei... Despre viaţa şi domnia impărătesei, supranumită de filozoful Voltaire "Semiramidă a Nordului", s-au scris mii de pagini: scrieri istorice, romane, dar şi foarte multe legende. E de la sine inţeles, pentru că a fost o suverană nu numai cu numele şi vorbele, ci şi cu faptele. O femeie frumoasă, cu insuşiri excepţionale, o femeie genială, care, după spusele Anei Nicoleta Rusu in "Legendara călătorie a Ecaterinei a II-a in Crimeea", "intre tron şi alcov, intre decrete şi mărturisiri de dragoste, intre grijile guvernării şi bucuriile vieţii, a infăptuit o uriaşă operă naţională, economică şi culturală".


PREFERINŢE REGALE.
Care erau tabieturile marii ţarine? Cronica vremii spune că se trezea foarte devreme, adică pe la ora 6:00. După toaleta de dimineaţă, se ducea in cabinet, unde savura o cafea cu multă frişcă şi frigănele cu migdale. Această licoare era preparată după un anumit ritual. Intr-un ibric poleit cu aur se puneau 400 g de cafea mocca, proaspăt măcinată, peste care se turnau cinci ceşti de apă. Se punea, la foc incet, să fiarbă. După ce cafeaua dădea intr-un clocot, se lua de pe foc şi se lăsa să se astămpere. Apoi se mai dădea incă o dată la fiert. La bătrăneţe Ecaterinei a II-a i-a fost interzisă cu desăvărşire licoarea neagră. Dar cu toate acestea, chiar şi in ultima zi de viaţă a băut două ceşti. Â


DIVERSITATE.
Masa de prănz incepea la o ora 1:00. De obicei se serveau trei sau patru feluri de preparate. La aperitiv, de exemplu, avea stridii, aduse din străinătate, dar şi peşte autohton: cegă, nisetru, icre, batog şi diverse sortimente de preparate din carne. De asemenea, la masa de prănz ii plăcea să se delecteze cu un pahar de vin Madera şi jeleu de coacăze, dizolvat cu apă de izvor. Iar in ceea ce priveşte cina, conform unei spuse din bătrăni, o dădea duşmanului. Doar in zilele de sărbătoare incălca această regulă sfăntă.


Cele 10 reguli

Oricine era invitat la masă de impărăteasa Ecateriana a II-a trebuia să respecte cele zece reguli pe care le-a impus domnia sa. In primul rănd, comesenii nu trebuiau să ridice tonul, ca să nu deranjeze vecinii de la masă; in al doilea rănd, să mănănce şi, mai ales, să bea cu moderaţie, ca să se poată folosi de propriile picioare la plecare; in al treilea rănd, să aibă consideraţie pentru ceilalţi invitaţi, adică să se respecte unul pe altul; o altă regulă era ca la intrarea in sala de mese să lase rangul, pălăria şi aroganţa. Amuzant lucru este că cine nu respecta aceste reguli era pedepsit. Care erau pedepsele regale? Impricinatul era obligat să bea un pahar cu apă rece şi să recite trei versuri din poemul "Telemachida", considerat de cunoscători foarte dificil. Iar dacă cumva se intămpla ca cele impuse de impărăteasă să fie incălcate de mai multe ori, sancţiunea era destul de severă: vinovatul cădea in dizgraţia totală a ţarinei şi i se interzicea să mai participe la vreun banchet regal.


×
Subiecte în articol: gastronomie