x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate sănătoase

Bucate sănătoase

de Maria Belu-Burtea    |    19 Noi 2009   •   00:00
Bucate sănătoase

Sfântul Vasile cel Mare îi sfătuieşte pe credincioşi astfel: "Fă stomacul mic, limba tăcută, păstrează-ţi mintea limpede, inima curată, blândă şi smerită. Iată postul!". Originea postului se pierde undeva în negura vremurilor. Mulţi consideră că el a apărut ca o completare a cultului morţilor: cei vii aduceau jertfe animale pentru "cei trecuţi dincolo" şi nu aveau voie să mănânce din ele.



Dar, pe de altă parte, durerea pricinuită de "adormirea" celor dragi a avut drept urmare firească ignorarea mâncării şi a băuturii. Alţii sunt de părere că abţinerea de la alimentele "de dulce" este un act de austeritate şi cumpătare practicat de întemeietorii religiilor sau a curentelor filosofice. Cu timpul, postul a început să devină un semn de pocăinţă, o pregătire a trupului şi a spiritului înaintea săvârşirii actelor religioase sau a sărbătoririi marilor praznice religioase de peste an.

Timpul curăţirii

Respectarea postului este benefică pentru organism, fiind modalitatea ideală prin care acesta "scapă" de toxinele acumulate de-a lungul timpului, pregătindu-se astfel pentru mesele îmbelşugate ce vor veni o dată cu Sărbătorile de iarnă. Însă postul înseamnă mult mai mult! Răsplata strădaniei creştineşti va veni în Ziua Naşterii Domnului, când toţi cei care au ţinut post vor primi sfânta împărtăşanie.

Postul Crăciunului, care începe anul acesta la 15 noiembrie şi se sfârşeşte la 24 decembrie, este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie se sărbătoreşte Naşterea Domnului. În această perioadă nu se vor mânca proteine de origine animală, lapte, brânză sau ouă, ci doar produse vegetale, precum ciuperci, fasole verde, linte, andive, morcovi, ceapă, ţelină, broccoli etc. în combinaţie cu orez sau produse de soia. Meniul unei zile trebuie completat cu fructe, sucuri de fructe sau legume proaspete şi, de asemenea, multă apă. Zilele cu dezlegare la peşte din timpul postului sunt prilej de festin culinar. Peştele oferă, pe lângă plăcerea de a-l mânca, şi grăsimi de care organismul are nevoie. Indiferent de modul de preparare, fie că este însoţit de sosuri rafinate, fie de un mujdei şi o mămăliguţă, gustul peştelui este inegalabil.

Fenicul umplut cu ciuperci
Ingrediente: 4 bulbi de fenicul, 300 g ciuperci mici, doi căţei de usturoi, 500 ml vin alb demisec, 75 ml ulei de măsline, 200 g caşcaval de post, o legătură de mărar, 250 g roşii cherry galbene, o legătură ceapă verde, un ardei capia, un ardei iute, oţet, sare, piper.
Preparare: Usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Bulbii de fenicul se spală, se taie în jumătăţi, li se îndepărtează mijlocul şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun usturoiul, feniculul tocat, roşiile cherry, ceapa, ardeii şi ciupercile. Se călesc la foc mediu până încep să se înmoaie, se adaugă mărar tocat, sare şi piper după gust, se amestecă şi se iau de pe foc. Se umplu bucăţile de fenicul cu amestec, se aşază într-o tavă, se toarnă vinul alb şi o cană cu apă. Se coc la foc potrivit 25-30 de minute. Se presară deasupra caşcaval ras şi se mai introduc în cuptor cinci minute.

Peşte afumat cu linte şi ceapă
Ingrediente: 4 fileuri de macrou afumat, 250 g linte, 200 g roşii cherry, două legături ceapă verde, doi căţei de usturoi, un ardei capia, 75 ml ulei de măsline, sare, piper, oregano uscat.
Preparare: Lintea se pune la înmuiat cu o zi înainte, se spală, se fierbe în apă cu sare. Ceapa verde se taie rondele subţiri. Se pune la călit în uleiul încins împreună cu usturoiul curăţat de foi şi tocat mărunt şi ardeiul capia cubuleţe. Când ceapa şi ardeiul s-au înmuiat puţin se adaugă lintea scursă, sare şi piper. Se călesc cinci minute, se adaugă roşiile cherry şi puţin oregano. Când se înmoaie roşiile, se toarnă pe un platou şi se aşază deasupra fileurile de macrou.

Salată cu fasole şi năut
Ingrediente: 100 g fasole roşie boabe, 100 g fasole albă boabe, 100 g năut, 100 g porumb din conservă, 200 g ciuperci mici, o ceapă albă, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu oregano uscat, 75 ml ulei de măsline, sare, piper, suc de lămâie, arpacaş.
Preparare: Fasolea albă, fasolea roşie şi năutul se pun la înmuiat cu o seară înainte. Se fierb în două-trei ape, se scurg şi se pun din nou la fiert în apă rece. Se condimentează, se lasă să fiarbă până se înmoaie, se clătesc şi se pun într-un bol. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi şi se călesc în uleiul încins. Se adaugă ciupercile, se mai ţin pe foc până se înmoaie şi se ia cratiţa de pe foc. Se presară cele două tipuri de fasole şi năutul, se adaugă sare şi piper după gust, puţin suc de lămâie, boabele de porumb şi oregano uscat. Se amestecă, se pune în boluri şi se serveşte imediat.

Cuşcuş cu fasole verde

Ingrediente: 200 g cuşcuş, 200 g fasole verde, 100 g roşii uscate în ulei, două cutii ton în ulei, o lingură cu mentă, 400 ml apă, o lămâie, 75 ml ulei de măsline, 100 g măsline feliate, sare, piper, alune, miez de nucă, pătrunjel.
Preparare: Cuşcuşul se pune la înmuiat cu apa clocotită, se acoperă cu un capac şi se lasă să se umfle. Fasolea verde se taie în bucăţi mai mici, se fierbe în apă cu sare şi se scurge. Roşiile uscate se scurg de ulei, se taie în bucăţi mai mici şi se pun într-un bol mai mare împreună cu fasolea verde şi cuşcuşul. Se adaugă menta spălată şi tocată mărunt, măslinele tăiate în bucăţi mici, suc de lămâie după gust şi uleiul de măsline. Se presară sare şi piper după gust, se amestecă, se pune salata în boluri şi se aşază deasupra bucăţi de ton scurse de ulei. Se serveşte imediat sau se lasă la rece circa 30 de minute.

Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: caiet de retete