x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate sănătoase

0
Autor: Maria Belu-Burtea 19 Noi 2009 - 00:00
Bucate sănătoase
Vezi galeria foto

Sfântul Vasile cel Mare îi sfătuieşte pe credincioşi astfel: "Fă stomacul mic, limba tăcută, păstrează-ţi mintea limpede, inima curată, blândă şi smerită. Iată postul!". Originea postului se pierde undeva în negura vremurilor. Mulţi consideră că el a apărut ca o completare a cultului morţilor: cei vii aduceau jertfe animale pentru "cei trecuţi dincolo" şi nu aveau voie să mănânce din ele.



Dar, pe de altă parte, durerea pricinuită de "adormirea" celor dragi a avut drept urmare firească ignorarea mâncării şi a băuturii. Alţii sunt de părere că abţinerea de la alimentele "de dulce" este un act de austeritate şi cumpătare practicat de întemeietorii religiilor sau a curentelor filosofice. Cu timpul, postul a început să devină un semn de pocăinţă, o pregătire a trupului şi a spiritului înaintea săvârşirii actelor religioase sau a sărbătoririi marilor praznice religioase de peste an.

Timpul curăţirii

Respectarea postului este benefică pentru organism, fiind modalitatea ideală prin care acesta "scapă" de toxinele acumulate de-a lungul timpului, pregătindu-se astfel pentru mesele îmbelşugate ce vor veni o dată cu Sărbătorile de iarnă. Însă postul înseamnă mult mai mult! Răsplata strădaniei creştineşti va veni în Ziua Naşterii Domnului, când toţi cei care au ţinut post vor primi sfânta împărtăşanie.

Postul Crăciunului, care începe anul acesta la 15 noiembrie şi se sfârşeşte la 24 decembrie, este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie se sărbătoreşte Naşterea Domnului. În această perioadă nu se vor mânca proteine de origine animală, lapte, brânză sau ouă, ci doar produse vegetale, precum ciuperci, fasole verde, linte, andive, morcovi, ceapă, ţelină, broccoli etc. în combinaţie cu orez sau produse de soia. Meniul unei zile trebuie completat cu fructe, sucuri de fructe sau legume proaspete şi, de asemenea, multă apă. Zilele cu dezlegare la peşte din timpul postului sunt prilej de festin culinar. Peştele oferă, pe lângă plăcerea de a-l mânca, şi grăsimi de care organismul are nevoie. Indiferent de modul de preparare, fie că este însoţit de sosuri rafinate, fie de un mujdei şi o mămăliguţă, gustul peştelui este inegalabil.

Fenicul umplut cu ciuperci
Ingrediente: 4 bulbi de fenicul, 300 g ciuperci mici, doi căţei de usturoi, 500 ml vin alb demisec, 75 ml ulei de măsline, 200 g caşcaval de post, o legătură de mărar, 250 g roşii cherry galbene, o legătură ceapă verde, un ardei capia, un ardei iute, oţet, sare, piper.
Preparare: Usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Bulbii de fenicul se spală, se taie în jumătăţi, li se îndepărtează mijlocul şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun usturoiul, feniculul tocat, roşiile cherry, ceapa, ardeii şi ciupercile. Se călesc la foc mediu până încep să se înmoaie, se adaugă mărar tocat, sare şi piper după gust, se amestecă şi se iau de pe foc. Se umplu bucăţile de fenicul cu amestec, se aşază într-o tavă, se toarnă vinul alb şi o cană cu apă. Se coc la foc potrivit 25-30 de minute. Se presară deasupra caşcaval ras şi se mai introduc în cuptor cinci minute.

Peşte afumat cu linte şi ceapă
Ingrediente: 4 fileuri de macrou afumat, 250 g linte, 200 g roşii cherry, două legături ceapă verde, doi căţei de usturoi, un ardei capia, 75 ml ulei de măsline, sare, piper, oregano uscat.
Preparare: Lintea se pune la înmuiat cu o zi înainte, se spală, se fierbe în apă cu sare. Ceapa verde se taie rondele subţiri. Se pune la călit în uleiul încins împreună cu usturoiul curăţat de foi şi tocat mărunt şi ardeiul capia cubuleţe. Când ceapa şi ardeiul s-au înmuiat puţin se adaugă lintea scursă, sare şi piper. Se călesc cinci minute, se adaugă roşiile cherry şi puţin oregano. Când se înmoaie roşiile, se toarnă pe un platou şi se aşază deasupra fileurile de macrou.

Salată cu fasole şi năut
Ingrediente: 100 g fasole roşie boabe, 100 g fasole albă boabe, 100 g năut, 100 g porumb din conservă, 200 g ciuperci mici, o ceapă albă, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu oregano uscat, 75 ml ulei de măsline, sare, piper, suc de lămâie, arpacaş.
Preparare: Fasolea albă, fasolea roşie şi năutul se pun la înmuiat cu o seară înainte. Se fierb în două-trei ape, se scurg şi se pun din nou la fiert în apă rece. Se condimentează, se lasă să fiarbă până se înmoaie, se clătesc şi se pun într-un bol. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi şi se călesc în uleiul încins. Se adaugă ciupercile, se mai ţin pe foc până se înmoaie şi se ia cratiţa de pe foc. Se presară cele două tipuri de fasole şi năutul, se adaugă sare şi piper după gust, puţin suc de lămâie, boabele de porumb şi oregano uscat. Se amestecă, se pune în boluri şi se serveşte imediat.

Cuşcuş cu fasole verde

Ingrediente: 200 g cuşcuş, 200 g fasole verde, 100 g roşii uscate în ulei, două cutii ton în ulei, o lingură cu mentă, 400 ml apă, o lămâie, 75 ml ulei de măsline, 100 g măsline feliate, sare, piper, alune, miez de nucă, pătrunjel.
Preparare: Cuşcuşul se pune la înmuiat cu apa clocotită, se acoperă cu un capac şi se lasă să se umfle. Fasolea verde se taie în bucăţi mai mici, se fierbe în apă cu sare şi se scurge. Roşiile uscate se scurg de ulei, se taie în bucăţi mai mici şi se pun într-un bol mai mare împreună cu fasolea verde şi cuşcuşul. Se adaugă menta spălată şi tocată mărunt, măslinele tăiate în bucăţi mici, suc de lămâie după gust şi uleiul de măsline. Se presară sare şi piper după gust, se amestecă, se pune salata în boluri şi se aşază deasupra bucăţi de ton scurse de ulei. Se serveşte imediat sau se lasă la rece circa 30 de minute.

Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
Serviciul de email marketing furnizat de