x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate si traditii alese la Bistra Muresului

Bucate si traditii alese la Bistra Muresului

de Cristina Andreea Calin    |    29 Noi 2006   •   00:00
Bucate si traditii alese la Bistra Muresului
ROMANIA CULINARA/ TARGU-MURES
Familia Vlasa este una dintre acele familii cu o istorie in spate, un trecut care o face sa se mandreasca, dar si sa se simta responsabila pentru tot ceea ce face. Daca le vezi casa, crezi in prima instanta ca este vorba despre o familie moderna. Este cea mai mandra casa din Bistra Muresului, judetul Mures. Dar in sufletul lor sunt niste oameni modesti care incearca prin tot ceea ce fac sa respecte traditia.

Respectarea traditiei

Dulapul doamnei Rodica Vlasa este plin de costume populare de prin partea locului. Regretul ei cel mai mare este ca nu mai are nimeni rabdarea si dibacia de a coase straie traditionale. Domnul Nelu Vlasa se ocupa de Ansamblul Folcloric "Ghiocelul", prin care vrea sa cultive traditiile folclorice locale, in special pe cele legate de hora satului, jocul din batrani.

Pentru familia Vlasa respectarea traditiei inseamna si conservarea ritualurilor culinare si a retetelor bucatelor din Bistra Muresului. Am fost surprinsa sa constat ca dimineata in familia Vlasa se mananca tocanita de vitel cu mamaliga. Obiceiul a fost deprins de la socrul Rodicai Vlasa, care spunea ca niciodata nu se stie ce treburi se ivesc peste zi, asa ca este mai bine ca de dimineata sa mananci sanatos.

Secrete de la soacra

Rodica Vlasa gateste in cantitati mici, atat cat sa le ajunga celor doi soti si copiilor. Pentru ei hrana trebuie sa fie mereu calda si proaspata. De aceea, la fiecare masa se pregateste mamaliga proaspata, in care Rodica Vlasa pune putin unt pentru a o face mai pufoasa.

Secretul il stie de la soacra ei, care de altfel a invatat-o si cum se fac placintele cu branza de oi si ceapa, cu carne, varza sau mere. In casa familiei Vlasa placintele nu stau pe farfurie, ci intr-un cos impletit din nuiele, acoperit cu un stergar cusut de mana.

"MASURA OILOR"
Cel mai frumos obicei si poate si cel mai vechi din aceasta zona este "Masura Oilor". Toamna se strang la stana toti cei care au dat mioarele la cioban. Acolo se tine o petrecere mare, cu muzica si dansuri si udata din belsug cu vin si palinca. Femeile pregatesc bucate traditionale din carne de oaie, din branza sau lapte. Se face un ceaun mare de balmos din care mananca toti cei prezenti. Localnicii din Bistra Muresului incearca sa pastreze vie aceasta traditie pe care au mostenit-o din strabuni.

Ghiocel din Bistra Muresului

Ansamblul folcloric "Ghiocelul" al Scolii Generale din Bistra Muresului, judetul Mures, este continuatorul formatiilor de muzica si dansuri populare care au functionat in aceasta scoala inca de la inceputul ei. Datorita muncii pe care o depun copiii, ansamblul devine tot mai cunoscut. A participat la Festivalul Judetean de Folclor "Flori de pe Mures si Tarnave", unde a obtinut ani la rand locul intai, copiii fiind rasplatiti cu tabere la munte sau la mare. In martie 2003, conducerea ansamblului este preluata de Nelu Vlasa, care o sprijina nu numai moral, dar si financiar. Nicu si Valentin Bolog devin coregrafii micutelor talente. De atunci, cei 60 de copii au participat la o multime de festivaluri: Festivalul International "Regele Brazilor", Festivalul National "Calusarul Transilvanean", Festivalul Folcloric "Izvorasul". In anul 2004, la Festivalul de Folclor "Flori de pe Mures si Tarnave", ansamblul obtinea Marele Premiu al Juriului la sectiunea Dansuri Populare. In programul artistic al copiilor nu sunt numai dansuri muresene, ci si din Tara Oasului, Moldova, Muntenia, Oltenia si Maramures.

Tocanita de vitel

  • Ingrediente: trei cepe albe, un gogosar, 800 g carne de vitel, sare, piper, doi-trei catei de usturoi, patrunjel verde, ulei.
  • Preparare: Cepele si gogosarul se toaca marunt, dupa care se calesc in putin ulei. Carnea de vitel se toaca in cubulete si se pune peste ceapa calita. Se adauga sarea si piperul. Cand carnea este fiarta se pune usturoiul tocat marunt. In cazul in care se renunta la usturoi, se poate adauga, pentru gust, patrunjel verde tocat marunt. Se serveste cu mamaliguta si branza.
  • Placinte cu branza de oaie si ceapa

    Se face o coca din faina, sare, drojdie si apa minerala. Aceasta trebuie sa fie ceva mai moale decat aluatul pe care il facem pentru paine. Se lasa la crescut si, cand este gata, se intinde o foaie care se imparte in patru. Patratelele se umplu cu o compozitie preparata din branza sarata de oaie si ceapa tocata marunt. Acest aluat se mai poate umple cu prune, varza dulce sau acra, carne sau mere.

    Balmos

    Se pune jintuit (smantana) intr-un ceaun. Cand e incalzit bine, se adauga cas de oaie in cantitate egala cu urda. Cand s-a topit bine si toata compozitia a fiert, se adauga incet malaiul. Se pune malai cat cuprinde, astfel incat sa iasa o mamaliga mai moale. Apoi se adauga sare si se invarte pana iese untul din cas.

    Ciorba de vitel

  • Ingrediente: un os de vitel cu putina carne, un morcov, telina, patrunjel, orez, boia, tarhon, otet.
  • Preparare: Inainte de a fi pus la fiert, zarzavatul se toaca marunt si se caleste cu putina boia. Apoi se pune osul de vitel. Se lasa sa fiarba. Cand carnea este aproape gata, se adauga orezul. Cand a fiert si acesta se pune tarhon. Ciorba se inacreste cu otet dupa gust si se drege cu smantana.
  • Prajitura cu mere

    Se face un aluat din faina, praf de copt, o lingura de untura si smantana putin acrisoara. Cand aluatul este gata, se fac doua foi, intre care se pun merele date pe razatoare si amestecate cu zahar, un praf de sare si scortisoara. Tava in care se va pune prajitura se unge cu margarina si faina. Se da la cuptor la foc mic. Cand este gata, se scoate si se pudreaza cu zahar.

    ×
    Subiecte în articol: bistra vitel vlasa muresului bistra muresului