ROMANIA CULINARA/ TARGU-MURES
Familia Vlasa este una dintre acele familii cu o istorie in spate, un trecut care o face sa se mandreasca, dar si sa se simta responsabila pentru tot ceea ce face.
Daca le vezi casa, crezi in prima instanta ca este vorba despre o familie moderna. Este cea mai mandra casa din Bistra Muresului, judetul Mures.
Dar in sufletul lor sunt niste oameni modesti care incearca prin tot ceea ce fac sa respecte traditia.
Respectarea traditiei
Dulapul doamnei Rodica Vlasa este plin de costume populare de prin partea locului. Regretul ei cel mai mare este ca nu mai are nimeni rabdarea si dibacia de a coase straie traditionale. Domnul Nelu Vlasa se ocupa de Ansamblul Folcloric "Ghiocelul", prin care vrea sa cultive traditiile folclorice locale, in special pe cele legate de hora satului, jocul din batrani. Pentru familia Vlasa respectarea traditiei inseamna si conservarea ritualurilor culinare si a retetelor bucatelor din Bistra Muresului. Am fost surprinsa sa constat ca dimineata in familia Vlasa se mananca tocanita de vitel cu mamaliga. Obiceiul a fost deprins de la socrul Rodicai Vlasa, care spunea ca niciodata nu se stie ce treburi se ivesc peste zi, asa ca este mai bine ca de dimineata sa mananci sanatos.Secrete de la soacra
Rodica Vlasa gateste in cantitati mici, atat cat sa le ajunga celor doi soti si copiilor. Pentru ei hrana trebuie sa fie mereu calda si proaspata. De aceea, la fiecare masa se pregateste mamaliga proaspata, in care Rodica Vlasa pune putin unt pentru a o face mai pufoasa. Secretul il stie de la soacra ei, care de altfel a invatat-o si cum se fac placintele cu branza de oi si ceapa, cu carne, varza sau mere. In casa familiei Vlasa placintele nu stau pe farfurie, ci intr-un cos impletit din nuiele, acoperit cu un stergar cusut de mana.
|
"MASURA OILOR"
Cel mai frumos obicei si poate si cel mai vechi din aceasta zona este "Masura Oilor". Toamna se strang la stana toti cei care au dat mioarele la cioban. Acolo se tine o petrecere mare, cu muzica si dansuri si udata din belsug cu vin si palinca. Femeile pregatesc bucate traditionale din carne de oaie, din branza sau lapte. Se face un ceaun mare de balmos din care mananca toti cei prezenti. Localnicii din Bistra Muresului incearca sa pastreze vie aceasta traditie pe care au mostenit-o din strabuni. |
| ||
Ghiocel din Bistra Muresului |
Citește pe Antena3.ro
|
Tocanita de vitel |
| ||
Placinte cu branza de oaie si ceapaSe face o coca din faina, sare, drojdie si apa minerala. Aceasta trebuie sa fie ceva mai moale decat aluatul pe care il facem pentru paine. Se lasa la crescut si, cand este gata, se intinde o foaie care se imparte in patru. Patratelele se umplu cu o compozitie preparata din branza sarata de oaie si ceapa tocata marunt. Acest aluat se mai poate umple cu prune, varza dulce sau acra, carne sau mere. |
|
BalmosSe pune jintuit (smantana) intr-un ceaun. Cand e incalzit bine, se adauga cas de oaie in cantitate egala cu urda. Cand s-a topit bine si toata compozitia a fiert, se adauga incet malaiul. Se pune malai cat cuprinde, astfel incat sa iasa o mamaliga mai moale. Apoi se adauga sare si se invarte pana iese untul din cas. |
| ||
Ciorba de vitel |
|
Prajitura cu mereSe face un aluat din faina, praf de copt, o lingura de untura si smantana putin acrisoara. Cand aluatul este gata, se fac doua foi, intre care se pun merele date pe razatoare si amestecate cu zahar, un praf de sare si scortisoara. Tava in care se va pune prajitura se unge cu margarina si faina. Se da la cuptor la foc mic. Cand este gata, se scoate si se pudreaza cu zahar. |