x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate vânătoreşti, ţuici vechi şi legende

0
Autor: Tudor Cires 30 Iul 2009 - 00:00
Bucate vânătoreşti, ţuici vechi şi legende Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Era pentru al doilea an când plecam, în miez de iulie, în preajma Sfântului Ilie, spre Chiojdu, satul durat pe malurile Bâscei, la poarta munţilor buzoieni, locul de unde poţi porni în nesfârşite explorări spre teritorii încărcate de legendă şi farmec.



Cea de a doua ediţie a festivalului "Drumul Muntelui", organizat de ANTREC România şi găzduit în bătătură la Tata Lice, avea să ne găsească mai pricepuţi şi mai entuziaşti decât anul ce fuse. Mai ales că programul se anunţa mai mult decât încântător: marcaj de trasee şi organizarea unei clase-pilot de "cercetaşi de Chiojdu", şezători, hore, bucate gustoase, degustări de ţuică locală (celebră, de altfel, ţuica de Chiojdu!), o caravană "off road" până la Lacul Vulturilor, zis şi Lacul Fără Fund...

Aşa că n-am zăbovit prea mult dis-de-dimineaţă dinaintea cafelelor aburinde şi a mic dejunului copios, pregătit numai din ingrediente bio locale, ci am urcat în maşinile de teren pentru a trăi o aventură nemaipomenită. Traseul până pe Vârful Mălâia, la cota 1.400 de metri, acolo unde se află lacul cel de poveste, n-a fost lipsit de peripeţii pentru unii dintre participanţii la proiect. Însă, până la urmă, chiar şi popasurile forţate au fost prilej de minunate trăiri, când ne-am pornit în descoperirea frăguţelor de munte ori am zăbovit ceva mai mult pentru a fotografia herghelia de cai semi-sălbatici sau turmele de oi. (Ne-am mulţumit cu ele, în lipsa caprelor negre, despre care aveam să aflăm de la pădurarul Toader Cârdei, un adevărat ermit al locului, că "se arată pe ţancuri numai dimineaţa"). Despre peripeţiile din această călătorie inedită, ca şi despre întâlnirea cu Toader Cârdei şi câinele său, Bobiţă (deja o celebritate pe... Internet, printre pasionaţii de site-uri despre expediţii montane), despre formidabila trecere prin "Poarta Vânturilor", cea numită şi "Poarta Zmeilor" o să mai scriem cu un alt prilej. Acum însă, pentru că aveţi în mână o revistă de gastronomie, să vă spunem iute că urdă şi caş dospit ca acolo, la Lacul Vulturilor, parcă nu am mai mâncat nicăieri pe unde am fost - să fi fost de vină măreţia locului sau adrenalina care ne cotropise trupurile în călătoria asta off road? - şi să pornim înapoi către Chiojdu, unde ne aşteaptă mai multe evenimente, dintre care demne de luat în seamă sunt şi expoziţia gastronomică şi degustarea de ţuică.

Despre expoziţia gastronomică veţi mai citi câte ceva şi după ce veţi da pagina. Până atunci însă vreau să vă fac cunoştinţă cu Paul Munteanu, cel care nu s-a "supus" prea mult regulamentului acestei ediţii, preferând să aducă nu bucate vânătoreşti - că doar asta era tema - ci... bucate pescăreşti. Mai bine zis, un crap de toată frumuseţea, prins la Dracşani, cel mai mare iaz din România (cu o suprafaţă de "numai" 750 de hectare), aflat hăt, departe, în nordul ţării, în judeţul Botoşani. Ce-o fi căutat crapul botoşenean în Munţii Buzăului? Despre bucătar ştim că a venit la socri, care sunt chiojdeni, însă drumul lui încoace nu a fost chiar întâmplător: "Am venit să promovez crapul, căruia îi vom dedica şi un  festival, la anul! Va fi primul mare eveniment pe care şi-l propune abia înfiinţata filială botoşeneană a ANTREC. Cred că e şi firesc să începem cu asta, pentru că judeţul Botoşani are cel mai mare luciu de apă din ţară, după Delta Dunării"... După ce gustăm dintr-o salată de icre - semn că de fapt aveam de a face cu o crăpoaică - aflăm şi reţeta preparării peştelui. "Crapul se pune cu sare o zi şi jumătate. Se poate face şi proaspăt prins. Se aşază în tavă. Acolo avem un pat de ceapă, rondele de cartofi, se pune la cuptor, se ţine 2-3 ore, iar cu o jumătate de oră înainte de a fi gata se aşază rondele de roşii pe el. Crapul are şi legume în interior: morcov, ceapă, cartofi. Se poate mânca şi din tavă. Momeala cu care a fost prins i-a rămas în gură... Ia priviţi! Cum ne dăm seama că este bine făcut crapul? Rondelele de cartofi au diferite culori, când sunt aproape prăjite, ştim că şi crapul e gata".

Dar să revenim în Buzău şi să încercăm câteva dintre bucatele cu care ne îmbie participanţii la evenimentul de la Chiojdu. Să gustăm ciorba de burtă a Iulianei Muşa, de la Pensiunea Viţa-de-vie din Sărata Monteoru, muşchiul de mistreţ cu legume al vecinei sale, Poliana Partal de la Pensiunea Casa cu Tei,  sau cârnaţii "de tip Pleşcoi" (acu', de când cu marca înregistrată, nu mai poţi să botezi cârnaţii după numele lor..., oftează dl Niţă de la Pensiunea Caprice), cu ceapă de grădină, "buzoiană", şi cu niţică ţuică...

Am spus cumva: "ţuică"? Mai bine gustăm din ea, o dată cu membrii juriului competiţiei de "ţuici buzoiene", toţi degustători autorizaţi de asociaţia de profil (de altfel, preşedintele juriului a fost chiar vicepreşedintele ADAR, dr. ing. Petrea Badea). Cum suntem novici în privinţa asta, i-am lăsat pe specialişti să decidă: premiul cel mare revine ţuicii lui Eugen Beceanu (din Beceni). Asta însă abia după ce se trece şi prin "degustarea de departajare", care face diferenţa şi trimite ţuica Valericăi Popescu din Cătina pe... locul I. Locurile II şi III au fost adjudecate de chiojdenii Ion Bocioacă şi Virgil Stoica.

Bucate şi obiceiuri chiojdene de altădată
Dar cum ţuica e doar "de-un aperitiv", haideţi să vedem ce se mânca odinioară în sat. Răspunsul l-am primit de la tuşa Ecaterina Burlan, care ne-a invitat să aruncăm o privire în "trecutul" culinar al satului. "Făceam mâncare de prune, prune la lojniţă, ciorbă de cartofi cu ceapă, buruieni coapte..." Aici urechile s-au lărgit şi ochii s-au făcut mari cât... cepele: "Ce-s acelea buruieni coapte, mătuşă?" "Iaca, mărar, pătrunjel, ceapă, lăptucă urzică, toate coapte în untură dintr-aceea în care se ţine carnea de porc peste iarnă". Mai putem vorbi despre buruienile cu lapte prins, un fel de ciorbă pe care o întâlnim  mai greu în alte zone ale ţării şi în care se pune lapte acru. Se prepară buruienile coapte, peste care, spre final, se adaugă laptele prins, se dă în clocot şi se serveşte rece. "Sunt răcoritoare pe vreme de vară, când oamenii vin de la brazdă, de la coasă".

Patima oamenilor acestora care se adună sub semnul muntelui, în preajma Sfântului Ilie, pentru a-şi promova obiceiurile ne-a făcut să ne întrebăm şi să-i întrebăm şi pe ei: ce anume este în pericol în satul românesc? Iată câteva răspunsuri pe care le-am primit şi noi: "Ce era pe vremea noastră, nu mai este acuma!" "Ne afectează că oamenii nu se mai întâlnesc aşa des ca înainte. Mai demult, îşi vorbeau,  se ajutau, erau mai săritori. Şezătorile erau făcute ca să se poata ajuta reciproc". "Nu se mai ţese decât ocazional, bătrânele mai fac asta". "Nu se mai construiesc case din lemn, nu se mai găteşte în oale de lut, la foc cu lemne, nici afară, pe pirostrii, în ceaunul de tuci. Nu se mai păstrează mâncărurile tradiţionale decât în familie". "Numai satele mai îndepărtate, mai izolate, cum sunt Cătiaşu şi Poeniţele, şi-au păstrat specificul. Acolo se mai găteşte ca pe vremuri, afară... Mai puţin la Chiojdu, unde a pătruns noul..."

Potenţial turistic

Pentru Cristina Partal, preşedinta ANTREC România, promovarea turismului ecologic are o importanţă capitală. "Consider că aceasta este o direcţie spre care se pot îndrepta programele pensiunilor rurale, în această perioadă de criză. Ne-am propus aici să răspundem întrebării «Există sau nu potenţial turistic în Munţii Buzăului?». Dvs., care ne-aţi însoţit, ce răspuns aţi da?" Există!

"Expoziţia gastronomică este mai mult decât curată, un ochi versat ar spune că toate produsele sunt naturale. Asta este o marcă a turismului buzoian".
Mama Lice

"Care este atuul bucătăriei muntelui? Este sănătoasă şi curată."
Mama Lice

Citeşte mai multe despre:   bucate vânătoreşti

 



Mai multe titluri din categorie

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...
Serviciul de email marketing furnizat de