x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele Dunării

0
20 Iun 2007 - 00:00

La Sviniţa, pe apa Istrului, adevărul se impleteşte cu eresurile. De la poveştile - şi reţetele - pescăreşti la legendele cu Zburători cu solzi de argint uneori nu este decăt un singur pas

La Sviniţa, pe apa Istrului, adevărul se impleteşte cu eresurile. De la poveştile - şi reţetele - pescăreşti la legendele cu Zburători cu solzi de argint uneori nu este decăt un singur pas.

Cănd am ajuns la Sviniţa, după lungul şi incăntătorul drum pe Clisura Dunării, şi nouă şi indrumătorilor noştri - Isidor Chicet şi Gigi Mihăilescu - simţeam "cum ni se lungesc urechile" de foame. Şi după cele o sută de legende cu monştri ce sălăşluiau prin cotloanele Ponicovei, ca şi după "poveştile pescăreşti", cerute de vecinătatea netulburată a Dunării, ce s-ar fi potrivit mai bine decăt o ciorbă de peşte? Ei bine, de o ciorbă de peşte şi aveam să ne bucurăm, căci Milca Balaci, la poarta căreia am bătut hotărăţi să facem popas, avea casa plină şi masa imbelşugată.

Reţeta lui Isidor Chicet

Şi căt gazda se invrednicea să ne umple farfuriile cu o ciorbă de capete de şalău, Isidor Chicet (etnolog şi bun cunoscător al tradiţiilor mehedinţene) s-a pornit să ne spună "reţeta lui" sărbească de peşte: "Intr-o cratiţă mare, după ce ai pus pe fund ulei şi un pic de ceapă prăjită, ai aşezat un strat de peşte, un strat de cartofi, morcovi, ardei, alt strat de peşte, alt strat de legume condimentate bine cu piper, fără foi de dafin, dar cu o umbră de cimbru. Ai dat la cuptor şi, după ce vezi că prinde o pojghiţă, incepi să desfaci din strat. Peştele nu e fript dinainte, se coace acolo, in suc propriu, laolaltă cu legumele". Şi cum bucatele ne sunt deja puse dinainte, duce o lingură de ciorbă la gură: "Mmmm, excelent!". Apoi: "Am măncat la Sviniţa odată, la nişte bătrăni, o ciorbă de cegă... Cu foarte multe roşii tăiate felii sau intregi, cu puţin orez şi bucăţi mari de cegă. Ciorba de cegă se acreşte cu zeamă de la murături, sau cu lămăie, sau cu piparcă - adică ardei iute, murat, tăiat feliuţe şi pus in ea".

Reţetele Milcăi Balaci

Gazda aduce pe masă şi peştele prăjit - "plimbat prin făină", cum zice ea - cu niţel mujdei. "Mujdeiul e bun şi cu zeamă caldă, dar şi aşa cum il fac eu. Pisez usturoiul şi-l frec cu ulei, sare şi oţet. Mai pun şi un pic de gălbenuş, iese ca o maioneză." Ne dă apoi, repejor, reţeta de sarmale de post, cu orez, ciuperci şi miez de nucă - bag de seamă că sarmalele cu nucă se fac in toate casele, pe Clisură, fie că e vorba de romăni, de cehi sau de sărbi. Apoi aminteşte de paprikaş - "un fel de gulaş, cu carne de vită sau de oaie. Se face cu multe zarzavaturi fierte şi cu un sos ceva mai gros, cu făină albă şi boia de ardei". "Reţeta asta nu e sărbească" - precizează Isidor Chicet.

"Regimentul de graniţă romăno-bănăţean a avut aici, la Sviniţa, comuniune de avere. Fiind austro-ungari, soldaţii au adus cu ei aceste reţete. Tot de la ei au luat supa cu tăiţei, şniţelul. Totuşi, sărbii şi-au păstrat identitatea. Şi in gastronomie…"

Parcă pentru a intări această afirmaţie, ne pomenim in bucătăria primitoare cu doi puşti puşi pe fapte mari. Alexandru - fiul Milcăi - şi Emil - nepotul - au obţinut chiar ei "proba" că sărbii din Sviniţa au o gastronomie specifică. Participănd la un proiect, impreună cu toată şcoala, ei au adunat căteva zeci de reţete strănse apoi intr-o cărticică. Unele denumiri de măncăruri le-au putut traduce, altora - cum ar fi: "prăjitura cu şmer", "prăjitura na tuluz", "macanie", "baniţa", "patruniche" - n-au ştiut cum să le zică in romăneşte. Ideea e insă ca sărbii de pe malul acesta al Dunării să-şi păstreze identitatea, aşa cum incearcă să o facă şi romănii de dincolo de apă.

Sărbi şi romăni

"Nu avem rude in Serbia" - ne mai spune Milca. "Avem numai prieteni. Acolo sunt sate in care există romăni care nu ştiu să vorbească sărbeşte, aşa cum sunt şi dintre ai noştri, aici, care nu ştiu bine romăneşte. Am fost acolo. Ei vorbesc fie o romănă cu influenţă oltenească, fie cu influenţă bănăţeană. Dar nu ştiu să scrie romăneşte. Scriu cu alfabet slavon limba romănă pe care o vorbesc."

Gustăm şi din savuroasele dulciuri sărbeşti, timp in care masa noastră se transformă intr-o mică şezătoare. Isidor Chicet ne provoacă din nou cu legende locale - de data aceasta, Zburătorul care le chinuie pe tinerele fete: "Intră noaptea pe hornul casei; are nişte solzi mari; cineva a tras in el cu glonţ de argint şi i-au căzut căţiva solzi pe care-i păstrează intr-un borcan" - in vreme ce tatăl lui Emil, Jiviţa, incepe a cănta la acordeon.

Dacă n-am şti că suntem in delegaţie, am putea crede că am intrat şi noi intr-o poveste.

Â

Plătică la cuptor

Peştele mai intăi se eviscerează şi se taie in două. Se freacă apoi bine cu sare şi piper şi se unge cu ulei. Se pun bucăţile de peşte in tava in care ai pus cartofi tăiaţi cubuleţe, ceapă şi ulei (din aceste legume va ieşi un sos mai groscior) şi se dă tava la cuptor. Cănd s-a rumenit, se toarnă peste el un mujdei slab şi se presară mult pătrunjel tocat mărunt.

Ciorbă de capete de şalău

Mai intăi pun zarzavatul la fiert cu apă, sare şi oţet. Cănd a fiert zarzavatul (morcov, ardei - tocaţi mărunt), pun capetele de şalău şi le las să fiarbă doar căt să se albească ochii. Adaug şi un pic de mujdei de usturoi in zeamă, iar la sfărşit pun puţină mentă.

Peşte prăjit

Cea mai simplă reţetă de peşte este, evident, cel "plimbat" prin făină albă sau mălai şi fript in tigaie, pănă crusta devine crocantă. Peştele se curăţă, se taie fileuri sau cotlete, după voie, şi se dă prin făina amestecată cu sare şi piper măcinat. Se prăjeşte in ulei şi se mănăncă de obicei cu mujdei cald de usturoi.

Citeşte mai multe despre:   peste,   isidor chicet

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...

Parfumuri pentru colecționari

Parfumuri pentru colecționari
Parfumierii sau vânătorii de parfumuri sunt un tip special de colecționari care colectează impresii mai degrabă decât parfumuri. Noua sticlă de parfum, lor le spune o poveste întreagă, cu un complot complicat,...

TOP 9 Cele mai noi idei cadouri pentru fiecare mamă, în 2021

TOP 9 Cele mai noi idei cadouri pentru fiecare mamă, în 2021
Galerie Foto Ce îi cumperi femeii care ți-a dăruit atât de multe lucruri în viață, femeii pe care o prețuiești cel mai mult și care e ca o icoană pentru sufletul tău? Ce cadou să-i faci femeii care a stat lângă tine î...

Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19

Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19
Galerie Foto             Observator 19 lansează joi, la Antena 1, un nou sezon al campaniei ”După noi, gunoiul”, cu Bianca Iacob, prima serie de reportaje care a abordat si...

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?
Cumpărarea unei case este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua de-a lungul vieții. De la stabilirea creditului, verificarea pieței și până la angajarea unui agent imobiliar, există...

Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică

Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică
O terasă, indiferent de dimensiunile ei, îți oferă posibilitatea de a petrece momente plăcute în aer liber, chiar la tine acasă. Dacă spațiul de care dispui nu e foarte generos, ai nevoie de puțină...

Cum amenajezi creativ un apartament mic – 4 idei de pus în practică

Cum amenajezi creativ un apartament mic – 4 idei de pus în practică
Amenajarea unui apartament mic este o provocare în sine, de la alegerea mobilierului și a soluțiilor potrivite pentru decorarea pardoselii și a pereților, până la paleta cromatică și sistemul de iluminat....

Elwira şi Mihai Petre au câştigat imunitatea în primul stage Asia Express Cea de-a treia ediţie Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider de audienţã

Elwira şi Mihai Petre au câştigat imunitatea în primul stage Asia Express  Cea de-a treia ediţie Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider de audienţã
Galerie Foto Asia Express 2021. Cea de-a treia ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã la nivelul publicului comercial din mediul urban cu...

Atenție unde călătoriți ! Grevă în Olanda. Trenurile nu circulă între două orașe importante

Atenție unde călătoriți ! Grevă în Olanda. Trenurile nu circulă între două orașe importante
Mecanicii de locomotivă din NS International au intrat în grevă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o atenționare pentru românii care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos. Traficul rutier va...

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...
Serviciul de email marketing furnizat de