PLACINTA CU SMANTANA
INGREDIENTE: un kg smantana, un plic zahar vanilinat, 6 galbenusuri (un ou pentru uns), 600 g aluat de cozonac (se intinde o foaie de grosimea unui deget pe dimensiunea tavii), 200 g zahar, stafide, 100 g faina, sare.
PREPARARE: Se ia o parte din aluat si se intinde o foaie subtire care se asaza pe fundul tavii. Din aluatul ramas se impletesc franghioare subtiri, se ung cu ou si se tapeteaza peretii laterali ai tavii. Se lasa sa creasca. Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, se adauga faina, smantana si sarea. Se toarna amestecul in tava. Se unge cu ou si se presara cu stafide. Se da la foc mic.
VIN: Kagor
PUI CU CIUPERCI STROPIT CU VIN
INGREDIENTE: un pui, doua linguri ulei, 150 g ciuperci, patrunjel, vin alb.
PREPARARE: Se pun bucatile de pui in ulei cu putina apa si se lasa sa fiarba inabusit. Ciupercile se taie felii si, impreuna cu ceapa, se inabusa separat in putina margarina. Se amesteca bucatile de pui cu ciupercile, dupa care se adauga vinul cu putina apa. Se da la cuptor pana ce scade, apoi se scot si se servesc reci.
VIN: Feteasca Alba
ESCALOP VOIEVODAL
INGREDIENTE: 500 g muschiulet de vita, 250 g ciuperci, 250 g cascaval, o lingura rasa cu faina, 250 g rosii, sare, piper.
PREPARARE: Carnea se taie felii, se bate cu ciocanul de snitele, se pudreaza cu faina si se prajeste in ulei fierbinte. Ciupercile se spala, se taie felii si se pun la calit. Cand sunt gata, se pun in castron, se pudreaza cu piper, sare si verdeata tocata marunt. Pe fiecare felie de escalop se pune cate o lingura din compozitie, se pune deasupra cate o felie de cascaval, in mijlocul careia se asaza o bucata de rosie curatata de pielita. Se da la cuptor si se serveste cu garnitura de sos tomat.
VIN: Feteasca Neagra
CORNULETE
CU GEM
INGREDIENTE: 300 g faina, 200 g unt, 100 g zahar, o lamaie, un varf de cutit de bicarbonat, 100 g miez de nuca, 200 g gem de fructe, zahar pudra.
PREPARARE: Se freaca untul cu zaharul. Se adauga coaja de lamaie rasa, faina si bicarbonatul si se amesteca bine. Din aluatul framantat se iau bucati care se intind. Fiecare foaie obtinuta se taie in patrate. Separat, se freaca gemul cu miezul de nuca macinat si coaja de lamaie. Cu aceasta crema se umplu patratelele si se formeaza cornuletele. Acestea se pun intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptor la foc potrivit. Cand sunt gata, se scot si se tavalesc prin zahar pudra.
VIN: Busuioaca de Bohotin
RULOURI
DE MUSCHI
DE PORC
INGREDIENTE: 600 g carne (muschi sau pulpa de porc), 150 g sunca, 100 g orez, 100 g untura, doua oua, patrunjel verde, piper. Pentru sos: 50 g unt, 50 g faina, 100 g smantana.
PREPARARE: Carnea se taie in felii, care se bat si se sareaza. Intre timp, se taie sunca in cubulete mici si se pune la prajit intr-o cratita cu untura. Dupa ce s-a prajit putin, se adauga orezul ales, amestecandu-se de la inceput fara intrerupere. Apoi se stinge cu 300 ml de apa sau supa de oase, se potriveste de sare, se acopera cu un capac si se lasa pe foc domol. Se rastoarna totul intr-un vas, se lasa sa se raceasca si se adauga ouale, patrunjelul verde taiat marunt, piperul si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu feliile de carne apoi se ruleaza si se prind cu scobitori sau se leaga cu ata. Rulourile pregatite se asaza intr-o tava unsa cu untura si se introduc in cuptor. Se servesc cu garnitura de cartofi sau de orez sau cu soteuri de legume.
VIN: Babeasca Neagra
PLACINTA
CU VARZA
INGREDIENTE: Aluat: 500 g faina, 3-4 linguri de margarina topita, un praf de sare,
o cana cu apa calduta.
UMPLUTURA: o varza, piper, sare, doua oua.
PREPARARE: Se pregateste un aluat din faina, margarina topita, sarea si apa calduta. Se framanta bine. Din aluatul obtinut se intind doua foi. O foaie se asaza in tava unsa cu grasime si tapetata cu faina, iar peste ea se pune urmatoarea compozitie: o varza tocata fideluta, un praf de sare, doua oua si piper dupa gust. Cea de-a doua foaie se asaza peste umplutura. Se introduce tava in cuptorul incins, iar dupa ce s-a rumenit se scoate si se taie in patrate. Se poate servi dupa preferinta, calda sau rece.
VIN: Francusa
|