x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Buchet multicolor pe panza de zapada

Buchet multicolor pe panza de zapada

13 Ian 2005   •   00:00

Trandafirii, violetele, levantica si menta nu formeaza impreuna doar un buchet extraordinar pentru persoana draga, ci pot fi si un adaos colorat, nou si aromat in desertul favorit.


VERONICA GUZUN

CURCUBEU. Desertul are mai multa viata daca este servit cu flori comestibile
Obiceiul de a gati flori este mentionat prima oara intr-un document datand din anul 140 i.Hr. Multe dintre popoare au inglobat florile in arta lor culinara. Orientalii consumau boboci, iar romanii se delectau cu nalbe, trandafiri si viorele. In Vechiul Testament se pomeneste chiar despre papadie ca fiind un aliment amarui.

OCHIOS. Probabil ca va inchipuiti ca din cauza coloritului foarte bogat, florile pot fi folosite doar pentru a orna frumos mancarea. In mod practice, acesta este scopul lor, dar nu numai. De exemplu, florile de fasole sunt dulci, coada soriceluilui are gust de castravete, trandafirii, violetele si levantica dau un gust dulceag salatelor sau deserturilor, galbenelele sunt o alternativa ieftina pentru sofranul scump, desi nu sunt atat de picante. Bucatarii folosesc florile comestibile in salate, in jeleuri, in torturi sau inghetate pentru ca petalele coloreaza deserturile "plictisitoare". Pentru originalitate, se pun flori si in cubuletele de gheata. Cel mai frecvent insa gospodinele confiaza petalele.

ALEGERE. In prezent, in magazine se gasesc flori comestibile de vanzare, chiar si in aceasta perioada a anului. Atentie insa, din cauza folosirii frecvente a pesticidelor alegerea florilor trebuie facuta cu precautie. Se recomanda sa fie achizitionate de la distribuitori care cresc plante special pentru consum. Unele din ele pot cauza dureri de stomac, iar altele pot fi chiar otravitoare. Pentru a alege corect florile ele trebuie sa arate intr-un anume fel: sa fie proaspete, deschise, sa arate bine. De obicei, doar petalele sunt comestibile. Exceptie fac sofranul, mustarul si menta.

INVIORARE. Florile sunt tinute in apa rece si sarata timp de un minut. Apoi se scot si se zvanta pe un prosop de hartie. Abia dupa aceasta se aleg petalele si celelalte parti comestibile. Daca nu se vor consuma imediat, florile pot fi tinute la frigider intr-un pahar cu apa rece. Dar este recomandat totusi sa fie utilizate cat mai repede. Florile, ca orice alt aliment, pot cauza probleme digestive, pentru ca "ce e prea mult strica". Se recomanda, pentru inceput, folosirea unor cantitati mici de flori, pentru a observa reactia organismului, sau sa consultarea ghidurilor culinare care descriu gustul si toxicitatea florilor.

GUSTURI
Fiecare dintre flori are un gust diferit. De exemplu, anghelica se foloseste in mancarea de peste si are aroma de telina, busuiocul are gust de lamaie cu menta, trandafirul este dulce, iar rozmarinul aduce a pin, liliacul are gust da lamaie si e putin iute. Petalele de cicoare se pot pune la mari-nat.

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
Trandafir
Calendula
Levantica

RETETA
INGHETATA CU PETALE DE TRANDAFIR
O ceasca de frisca, una de lapte, un pahar cu zahar, 5 galbenusuri de ou, jumatate de pahar de petale de trandafir curatate. Zaharul si petalele se amesteca pana se omogenizeaza. Frisca, laptele si pasta se pun intr-un vas la foc me-diu. Se amesteca pana se di-zolva zaharul. Galbenusurile se pun intr-un alt castron si se bat bine, apoi se adauga lichidul fierbinte amestecand mereu.
Rezultatul se pune iar la foc mediu. Amestecati cu o lingura de lemn, pana fierbe. Se strecoara si se pune la congelator, sa se raceasca.

Spuneti-va parerea!
Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare. Daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete nu ezitati sa o impartasiti si celorlalti cititori!
E-mail: gastronomie@jurnalul.ro
Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti
×
Subiecte în articol: gastronomie florile