DICTIONAR GASTRONOMIC
Ghimberul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Cel mai des este folosit sub forma de condiment, datorita gustului usor iute, dar in acelasi timp dulceag.
Ghimberul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Cel mai des este folosit sub forma de condiment, datorita gustului usor iute, dar in acelasi timp dulceag. Se cultiva inca de acum 4.000 de ani in regiunile tropicale, in tari precum Australia, India, Jamaica sau China. UTILIZARE. Este folosit atat in stare proaspata, cat si uscat, murat (in otet sau cherry), cristalizat sau sub forma de praf. Atunci cand este prajit prea tare, capata un gust amarui, la fel cum se intampla si cu usturoiul. Ghimberul tanar este suculent si are un gust mai putin pronuntat. Plantele mature sunt mai fibroase, iar aroma este puternica. In bucataria chinezeasca se foloseste din plin acest condiment pentru a acoperi mirosul persistent al fructelor de mare sau al carnii de oaie. Ghimberul este un ingredient de baza si pentru prepararea prajiturilor, bomboanelor, dar si a baututurilor nealcoolice. Despre o astfel de bautura, numita Canton, se spune ca a fost creata in China, in timpul dinastiei Qing, din nu mai putin de sase varietati de ghimber. In Marea Britanie se produce in mod curent un vin de ghimber. Dar nu numai ca are o aroma aparte, ghimberul reprezinta si un remediu pentru multe stari neplacute. De altfel, un stravechi proverb indian spune ca tot ceea ce este bun se gaseste in ghimber. Grecii antici obisnuiau sa consume paine cu ghimber imediat dupa marile petreceri, pentru a preveni mahmureala. Marinarii chinezi mancau ghimber pentru a nu fi afectati de raul de mare. Acum, se foloseste pentru a ameliora starile de greata, crampele la stomac sau lipsa poftei de mancare.
|
CREMA DE MORCOVI CU GHIMBER |
|
bulb mic de ceapa obtinut din samanta si din care, in urma plantarii in pamant, va creste ceapa obisnuita. paine speciala dusa la biserica inaintea marilor sarbatori religioase, urmand a fi binecuvantata de preot si folosita la sfanta impartasanie. peste mic, asemanator cu platica, de culoare verde-albastrui pe spate si argintiu pe burta. spinare de morun sau de nisetru, afumata si sarata. pravalie in care se vand diferite produse alimentare. ulcica smaltuita, realizata din lut si prevazuta cu toarta; in unele regiuni, acest nume este purtat de o varietate de prune lunguiete si usor strangulate spre coada. numele purtat de o familie de pasari calatoare cu ciocul lung si cu carnea gustoasa, care traiesc mai ales in regiunile mlastinoase. |
Citește pe Antena3.ro