x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Buna de pus la rana

Buna de pus la rana

07 Dec 2004   •   00:00

OCHIUL SOACREI
Click pentru a mari imaginea
V-am spus ca m-am impacat cu nora-mea, nu? Nici nu stiti ce bine ma simt acum. Prea le auzeam pe toate cand ma duceam la coafor ca, vai, ce bine se inteleg ele cu nurorile, ca ce dragute sunt, ca ce mult tin la ele. Nu mai e la moda sa fii soacra! Asa ca am intrat si eu in randul lumii. Pica bine oricum, ca e postul Craciunului, si trebuie sa fim mai intelegatori, nu? Si de bine ce m-am hotarat, mi-a si picat o "sarcina" pe cap. S-a imbolnavit. Pai cum sa nu se-mbolnaveasca, daca umbla in toiul iernii cu bluzitele alea pana la mijloc! Eu i-am zis, dar, incapatanata cum e, n-a vrut sa m-asculte. Ce? Eu nu sunt cocheta? Si nu mai umblu cu burta goala! Dar ce sa mai intindem atat vorba, a trebuit sa ma mut la ei vreo trei zile, ca s-o ingrijesc. Si, daca tot m-am vazut acolo, m-am apucat (ca eu nu pot sa stau cand vad ca e de treaba) sa fac tot ce n-a facut ea de... cine poate sti de cand? Dupa ce am doftoricit-o bine, m-am apucat sa fac un ceai. Pana aici mi-a fost. Ibricul ala zici ca facuse razboiul. Pe vremea noastra le spalam cu vrece (pun prinsoare ca tineretul nici nu stie ce e aia) si nu le lasam asa, dar acum, cand au aparut toate minunatiile astea. De drag sa speli la oale.
Click pentru a mari imaginea
Asa ca pune-te, mama soacra, pe spalat cratite. Si ce sa va spun? Ibricul a fost treaba cea mai usoara. Sa fi vazut cratita in care prajeste cartofi! Dar n-am vrut s-o tulbur, ca si-asa era ea bolnavioara. Le-am curatat pe toate, de nu le mai recunosteai, si pe urma am trecut la chiuveta si la faianta. Cu aspiratorul n-am putut sa dau, ca sa n-o trezesc, dar mi-am petrecut cealalta parte a zilei spaland aragazul. Ce bine e sa fii racita cand esti nora si ai o soacra ca mine! Intre timp i-am facut si ceva usor de mancare. Pilafior cu legume. Si ca desert o salata de fructe, ca sa se puna mai repede pe picioare. Acum, cat e bolnava si-o vad asa neajutorata, nu-mi vine sa-i zic nimic. Dar lasa ca-si revine ea (am eu grija de asta) si atunci sa vezi. O sa-i fac o morala s-o tina minte. Pana atunci insa, iata-ma prinsa aici, pe post de soacra cea buna. Dar va spun sincer, nu mi se pare ca rolul mi se potriveste prea bine. Cred ca am s-o las balta si cu moda si cu tot. Parca nu mai sunt eu. Zau asa. Va promit c-o sa-mi revin si data viitoare nu mai scapa ea asa usor din gura mea.

Povete
PILAFUL. Mancarurile scazute, precum pilaful de orez, budincile sau musacaua, se vor incalzi mult mai bine si mai usor in baie de aburi.

CARTOFII. Daca vreti sa pastrati mai bine cartofii pe timpul iernii, trebuie sa ii tineti in pivnite uscate, curate si racoroase, la temperaturi de 2-8 grade, in intuneric, pentru a evita incoltirea. Daca nu dispuneti de o pivnita ii puteti tine in ladite, cu spatii libere intre scanduri, care sa permita circulatia aerului.

MIRODENII. Daca doriti ca mancarurile dumneavoastra sa fie la fel de parfumate si pe timpul iernii, pastrati frunzele uscate de marar patrunjel sau leustean in saculete de panza.

CONOPIDA. Legumele precum varza alba si conopida isi pastreaza calitatile daca le veti tine invelite in hartie si asezate pe rafturi, in locuri cat mai uscate si mai aerisite.

NUCILE. Daca doriti ca la cozonacul de Craciun sa folositi niste nuci cat mai gustoase, trebuie sa le pastrati in saculete de panza sau in pungi de hartie, iar atunci cand le depozitati sa nu fie mucegaite sau verzi.
×