x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cabasma alba

Cabasma alba

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    05 Mai 2006   •   00:00

De luni de zile, de cand am inceput serialul soiurilor vechi romanesti in Jurnalul National, Cabasma alba si-a asteptat, linistit, randul. Si asta nu intamplator. Cabasma alba este un soi "intelegator" - a trecut prin multe...

Tragedia lui "reala", ca si a multor soiuri romanesti despartite de raul Prut, a ramas acoperita de "colbul" gros al istoriei. Ocupatii si mari interese politice au facut ca soiul romanesc Cabasma alba sa devina un soi "moldovenesc". De aceea, si publicatiile straine de specialitate il prezinta: "cepage de cuve blanc originaire de Moldavie". Care Moldova?! Nimeni nu stie, nimeni nu precizeaza! Unele publicatii romanesti, vechi de cateva decenii, mentioneaza textual: "este un soi de struguri de vin, romanesc, raspandit in Moldova si in RSS Moldoveneasca". S-a nascut cu multe secole in urma, pe un teritoriu romanesc, in spatiul cuprins intre Carpati si Nistru.

Pacat ca in dictionarele enciclopedice aparute in Romania nu se regasesc multe soiuri vechi romanesti. Spun acest lucru, deoarece astfel se pierde o parte din minunatul tezaur al viticulturii romanesti. Si cand ma gandesc cate sute de generatii si cu cata migala s-au creat aceste soiuri... si atunci, daca noi le uitam nu mai e de mirare ca unele publicatii straine nu amintesc faptul ca Romania, ca tara viticola, este creatoare de soiuri!

Soiul Cabasma alba este autofertil si poate fi cultivat in plantatii pure. Este un soi de vin alb foarte productiv. Strugurii soiului Cabasma alba se caracterizeaza prin boabe marunte, fiecare bob avand o greutate de aproximativ jumatate de gram. La coacere strugurii pot acumula, in functie de locul de plantare si de conditiile climatice ale anului, intre 160-220 g/l zaharuri. De aceea, vinurile oscileaza ca tarie alcoolica intre 9,5 si 13s.

In general, din soiul Cabasma alba se obtin vinuri albe seci, cu o aciditate totala destul de ridicata. Cand sunt tinere, vinurile au multa prospetime si gust placut. Vinurile de Cabasma alba pot fi utilizate si in cupaje cu vinuri mai putin acide. De asemenea, ele pot fi folosite pentru obtinerea distilatelor de vin de calitate.

×
Subiecte în articol: gastronomie cabasma alb