x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cafeaua, intre arta, obisnuinta si inovatie

Cafeaua, intre arta, obisnuinta si inovatie

06 Iul 2004   •   00:00

A intrat atat de puternic in cutumele noastre matinale, incat nu-i mai acordam atentia cuvenita. Nu ne imaginam ca ar mai putea avea secrete. Si totusi...

BOGDAN ULMU

Batranii spuneau despre cafea ca se serveste in cesti mici, musai cu caimac, iar in apa din ibric trebuie sa se adauge un varf de cutit de sare, doua boabe de piper si o lingura de lapte. Tot ei sustineau ca e bine ca pe fundul macinatorii (rasnitei) sa se afle cateva boabe de naut. Mi-amintesc aroma ametitoare a magazinelor de cafea, huruitul placut al rasnitei electrice si patratica de rahat, curmala, ori zaharul candel pe care negustorul ti-l oferea cat asteptai macinatul.

INEDIT. Retetele si procedeele tin acum de istorie, in mileniul cafelei instant, al filtrului, espressoului si-al mixajului cappuccino. Dar pentru curiozitatea dumneavoastra, pentru amuzament ori pentru inspiratie ofer in continuare retete mai putin cotidiene de preparare a cafelei:

Mieroasa: apa (250 ml) se da-n fiert cu trei seminte de susan si o lingurita de miere. Foc mic! Apoi se toarna cafeaua proaspat si fin macinata in ceasca si se amesteca precum la ness. Eventual, dupa umplerea cestii, se acopera vasul cu o farfurioara, sa se aseze mixtura.

Orientala: intr-o ulcica de lut se pun pe fund doua betisoare de scortisoara, doua cuisoare si seminte de mac. Peste ele, se toarna o ceasca mare de cafea tare si fierbinte. Se acopera si se lasa totul "la odihnit". Dupa sfertul de ora in care s-au amestecat aromele si s-au decantat ingredientele se strecoara totul prin tifon. Se poate servi cu coniac (sau rom) fin.

Vieneza: cafea rece, cu frisca si inghetata. Ori, dimpotriva, fierbinte, turnata intr-o cescuta tapetata cu zahar frecat cu galbenus.

Irlandeza: inainte se toarna-n vas zahar, whisky si frisca. Cafeaua se toarna foarte incet, pentru a nu se amesteca ingredientele. Daca vi se pare scump whisky-ul, folositi Irish Cream - care e decent la pret si-n plus, pe toate drumurile.

Creola: la preparare sa se puna si un gram de nucsoara, un cuisor, putina scortisoara si 2 miligrame de vanilie. Asta-i tot!

Jawaneza: se pregatesc separat - cafeaua, plus ciocolata fierbinte. Se amesteca apoi, in cantitati egale, sub ploaie de zahar. La final, turnati si 10 ml Bacardi.

Grogul cafegiului: in cana fierbinte se pun rom, doua cuburi de zahar, coaja de lamaie proaspat rasa, apoi cafeaua lichida. Se flambeaza.

Cocteil digestiv: espresso rece, votca Finlandia (sau gin din ienupar adevarat!), coniac Zaraza. Se introduc in shaker si se toarna in pahare tocmai scoase din congelator.
×
Subiecte în articol: gastronomie