x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

19 Iul 2006   •   00:00

Preparate din carne


fRIPTURA CU CHIFTELE DE CARTOFI

INGREDIENTE:
• 800 g ceafa de porc • 500 g rosii • o legatura de ceapa • doi ardei grasi • o legatura de marar • o legatura de patrunjel • ulei de floarea-soarelui • 400 g cartofi • doua oua • faina • sare • piper • otet • chimen
MOD DE PREPARARE
Ceafa de porc se spala, se taie in felii si se unge cu ulei. Se condimenteaza cu sare, piper si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga un pahar cu apa si se introduce tava in cuptor. Este gata cand carnea devine rosiatica. Cartofii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se scurg de suc, se amesteca bine cu sare, piper si oua. Se ia cu o lingurita din compozitie, se da forma de chiftea plata apoi se trece prin faina si se prajeste in ulei incins. Se scot chifelele din cratita si se pun pe o farfurie.
Se face o salata din rosiile taiate felii, ceapa si ardeii taiati rondele, mararul tocat, sarea, piperul, uleiul si otetul. Se scot feliile de ceafa din tava, se servesc cu chiftele de cartofi si salata de rosii si se decoreaza cu patrunjel verde.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
In chiftele se poate adauga si chimen.
PIEPT DE PUI CU ARPAGIC

INGREDIENTE:
• 4 piepturi de pui • 150 g arpagic murat • salata de ciuperci murate • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • 3 catei de usturoi • lapte dulce • o legatura de patrunjel • scortisoara
MOD DE PREPARARE
Piepturile de pui se curata de piele, se taie felii, se spala si se pun pe o farfurie. Se toarna laptele intr-o tava si se adauga feliile de carne. Se lasa sa stea 15 minute. Cateii de usturoi se piseaza, se amesteca bine cu ulei, se adauga sare si piper. Cu acest amestec se ung feliile de carne, care se pun apoi la fript pe un gratar sau o tabla pentru fript sau se asaza intr-o tava si se introduc in cuptor, adaugandu-se un pahar cu apa. Cand sunt gata, se pun intr-un castron si se acopera cu un capac.
Daca ciupercile din salata sunt prea mari, se taie in jumatate. Se pun feliile de piept pe farfurii, se adauga salata de ciuperci, arpagicul murat si se presara patrunjelul spalat si tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
In lapte se poate adauga scortisoara macinata.
CARNE DE VITA CU SOS DE ROSII

INGREDIENTE:
• 600 g carne de vita • 500 g rosii • doi ardei grasi • doua cepe • ulei de floarea-soarelui • sare • piper • o legatura de patrunjel • marar
MOD DE PREPARARE
Carnea de vita se spala, se taie felii, se presara sare, piper si se pune pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o cratita si se prajesc feliile de carne. Se scot din cratita, se pun intr-un castron si se acopera cu un capac. Rosiile se curata de pielita, se taie in felii, iar ardeii se taie cubulete si se pun intr-un castron. Ceapa se curata de foi si se taie cubulete.
Se incinge ulei intr-o cratita, se pune ceapa, se caleste trei minute, apoi se adauga ardeii si rosiile. Se lasa pe foc pana cand scade compozitia. Se indeparteaza cratita de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si se acopera cu un capac. Se pun feliile de carne pe farfurie, se toarna sosul de rosii si se presara patrunjel.
BAUTURA:
Pinot Noir
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu marar.
CIORBA DE PORC

INGREDIENTE:
• 500 g carne de porc • un morcov • o radacina de patrunjel • doua cepe • 500 g rosii • un pahar cu corcoduse verzi • o vanata • sare • piper • o legatura de marar • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie in bucati si se pune pe o farfurie. Morcovul si radacina de patrunjel se curata de coaja, se spala, se taie in cubulete sau se rad. Cepele se curata de foi, se spala si se taie julienne. Se pune apa la fiert, se adauga carnea si se spumeaza de doua ori. Se pun apoi legumele taiate, sarea si se lasa sa fiarba. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga rosiile curatate de pielita si pasate, corcodusele spalate si se fierbe in continuare. Cand totul este gata, se adauga o parte din mararul tocat.
Vanata se spala, se taie in felii subtiri, se presara sare si piper. Se prajesc apoi intr-o cratita fara ulei. Ciorba se serveste cu felii de vanata si marar.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SFAT
Mararul se poate inlocui cu patrunjel.

Preparate din peste


ECLERE CU PASTA DE PESTE

INGREDIENTE:
• 250 ml apa • 100 g unt • o lingurita cu zahar • o lingurita cu sare • 150 g faina • 4 oua • un tub cu pasta de peste • o cutie cu matias somonizat • o salata • o legatura de ceapa verde • ridichi
MOD DE PREPARARE
Apa, untul, zaharul si sarea se pun la fiert intr-o oala. Cand incep sa fiarba, se ia oala de pe foc, se adauga faina dintr-o singura miscare, se amesteca incontinuu, pana cand s-a incorporat toata faina. Se repune oala pe foc si se mai lasa trei minute. Se indeparteaza de pe foc si se pune la racit. Cand compozitia este calda inca, se adauga un ou, se amesteca bine, se adauga alt ou si tot asa pana cand s-au incorporat toate ouale. Se pune compozitia intr-o punga gaurita la un colt. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si apoi se toarna compozitia sub forma de betisoare lungi de 4 cm si groase de 2 cm.
Se incinge cuptorul, se introduce tava si se coc. Cand sunt reci se umplu cu pasta de peste. Se servesc alaturi de bucati de matias si ceapa verde. Se decoreaza cu frunze de salata.
BAUTURA:
Sampanie
SFAT
Se pot servi si cu ridichi.
LAMAI UMPLUTE

INGREDIENTE:
• 4 castraveti verzi • 100 g scoici in ulei • 4 lamai • 200 g smantana • 3 catei de usturoi • doua lingurite cu ulei de masline • sare • piper • menta • boia iute
MOD DE PREPARARE
Castravetii se spala, se curata de coaja de tot sau doar din loc in loc. Se taie apoi in felii subtiri, se presara sare si se pun pe o farfurie. Scoicile se scot din ulei si se pun pe un servet sa se absoarba un pic uleiul. Se iau scobitori, se infige o felie de castravete, o scoica, castravete si tot asa. Se pun apoi pe o farfurie. Lamaile se scobesc de miez si se pun cu gura in jos pe o farfurie. Se face un sos din smantana, sare, piper, catei de usturoi pisati si ulei de masline.
Se umplu lamaile cu acest sos si se introduc zece minute in frigider. Frigaruile de scoici si castraveti se stropesc cu suc de lamaie, apoi se pun langa lamaile umplute, se decoreaza cu frunze de menta si se servesc.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
In sos se poate adauga si boia iute.
PASTRAV CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
• doi pastravi mai mari • un kilogram de ciuperci • o lamaie • unt • sare • piper • ramurele de cimbru • lapte dulce • ulei de masline • chimen
MOD DE PREPARARE
Pestii se curata de solzi, se eviscereaza, se spala si se introduc in laptele dulce. Se lasa in lapte circa 15 minute. Se scot si se pun apoi pe un platou. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu unt si se pun pestii in ea. Se ung cu untul topit, se presara sare si piper, se adauga un pahar cu apa, o crenguta de cimbru si se introduce tava in cuptor. Cand pestii sunt aproape gata, se adauga ciupercile stropite cu unt topit. Se lasa tava in cuptor pana cand ciupercile sunt gata, apoi se scot pestii si ciupercile pe o farfurie.
Se face o vinegreta din uleiul de masline, sucul de la o lamaie, sarea, piperul si cimbrul tocat. Pestii si ciupercile se stropesc cu vinegreta si se servesc.
BAUTURA:
Sauvignon
SFAT
Se poate adauga si chimen macinat.
CIUPERCI UMPLUTE

INGREDIENTE:
• 500 g ciuperci • doua pachete cu sardine afumate • ulei de floarea-soarelui • o legatura de marar • sare • piper • o lamaie • lapte dulce • o lingurita cu boia dulce • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata de pielita, se indeparteaza piciorusele (se pastreaza) si se pun intr-un castron. Se spala, se toarna deasupra lapte dulce cat sa le acopere si se lasa sa stea zece minute. Se scot apoi din lapte si se pun pe o farfurie. Piciorusele se toaca marunt si se pun intr-un castron. Sardinele se taie marunt, se amesteca bine cu piciorusele tocate, sarea, piperul si boiaua dulce. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei si se pun ciupercile in ea. Se stropesc cu ulei, se umplu cu o lingurita din compozitia din castron, se stropesc cu lamaie si se introduce tava in cuptor.
Dupa ce s-au copt, se scot pe o farfurie si se acopera cu un capac. Mararul se toaca si se presara deasupra ciupercilor.
BAUTURA:
Aligot...
SFAT
Mararul se poate inlocui cu patrunjel.

Preparate din legume


PIZZA CU CIUPERCI SI LEGUME

INGREDIENTE:
• 300 g faina • 150 ml lapte • 4 linguri cu ulei de masline • 20 g drojdie • 200 g ciuperci • doi ardei capia • o legatura de marar • sare • piper • masline
MOD DE PREPARARE
Drojdia se desface in doua linguri cu lapte, un varf de cutit cu sare si doua linguri cu faina. Se lasa la dospit, acoperita cu un servet. Cand drojdia a crescut, se amesteca intr-un castron cu restul de lapte, uleiul si faina. Trebuie sa iasa un aluat un pic mai consistent decat cel de chec. Se toarna intr-o tava de pizza si se lasa cinci minute.
Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie felii. Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie cubulete. Se pun feliile de ciuperci deasupra blatului, se adauga ardeii si mararul tocat. Se introduce tava in cuptorul incins si se coace. Se scoate din cuptor, se lasa zece minute in tava, apoi se pune pe un fund de lemn. Pizza se serveste decorata cu marar si se presara piper.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
Se pot adauga si masline taiate rondele.
SALATA MULTICOLORA

INGREDIENTE:
• o salata verde • 300 g orez • doi castraveti • doua rosii • doi ardei capia • o legatura de ceapa • o legatura de ridichi • o legatura de marar • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o lamaie • seminte de chimen
MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert, se lasa intr-o strecuratoare, se trece sub un jet de apa rece, apoi se lasa la scurs. Salata se spala, se rupe in bucati sau se taie fasii. Castravetii se taie rondele si rosiile felii. Ardeii capia se taie pe jumatate, se curata de seminte, se spala si apoi se taie in felii subtiri. Ridichile se spala, se curata de codite si frunze, apoi se taie in rondele. Ceapa spalata se taie in rondele sau in fasii mai lungi.
Se pun ingredientele intr-un castron, se adauga orezul si mararul spalat si tocat. Se toarna deasupra ulei si suc de lamaie, se adauga sare si piper dupa gust. Se amesteca totul, se lasa castronul zece minute la rece, apoi se serveste.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Cand fierbe orezul, se pot adauga si seminte de chimen.
CIORBA DE VARA

INGREDIENTE:
• 300 g fasole alba • 200 g fasole verde • 150 g mazare • un morcov • o telina • o radacina de patrunjel • doua cepe • 4 linguri cu ulei • o jumatate de pahar cu corcoduse • sare • o legatura de patrunjel • patrunjel uscat • marar
MOD DE PREPARARE
Morcovul, radacina de patrunjel si telina se curata de coaja, se spala, se taie cubulete sau se rad si se pun pe o farfurie. Fasolea alba si fasolea verde se taie pe jumatate, se spala si se pun pe farfurie langa legume.
Se pune apa la fiert si, cand incepe sa fiarba, se adauga cepele curatate de foi, spalate si taiate cuburi, legumele de pe farfurie si sarea. Se pun apoi mazarea, uleiul de floarea-soarelui, corcodusele spalate si se fierb pana cand toate sunt moi. Cand ciorba este gata, se presara deasupra patrunjel uscat si se acopera cu un capac. Patrunjelul verde se spala, se toaca si se pune intr-un castronel. Ciorba se serveste calduta, presarata cu patrunjel verde.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu marar.
CHEC DE LEGUME

INGREDIENTE:
• 300 g branza telemea • doi ardei grasi • 3 linguri cu lapte • doua linguri cu ulei de masline • 3 oua • 110 g faina • o jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu • o legatura de marar • ulei • busuioc • sare • piper • masline
MOD DE PREPARARE
Branza se taie in felii subtiri, apoi cuburi. Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie cubulete. Mararul si trei frunze de busuioc se spala si se toaca. Ouale se separa. Se mixeaza galbenusurile cu sare pana cand isi dubleaza volumul, apoi se adauga laptele, faina, piperul si bicarbonatul. Se amesteca, apoi se adauga uleiul de masline si albusurile batute spuma.
Se adauga branza, ardeiul, mararul si se amesteca. Se unge o tava de chec sau de cozonac cu ulei de floarea-soarelui, se toarna compozitia si se coace. Cand s-a copt, se scoate tava din cuptor, se lasa checul cinci minute in tava si apoi se scoate pe un gratar de bucatarie sau pe un fund de lemn. Se lasa sa se raceasca, se taie felii si se serveste.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
In compozitie se pot adauga si masline.

Preparate dulci


FURSECURI CU OREZ

INGREDIENTE:
• 500 g biscuiti • 200 g orez • 700 ml lapte dulce • doua linguri cu cacao • 7 linguri cu zahar tos • esenta de rom • doua pliculete cu zahar vanilinat • menta • capsuni • smochine
MOD DE PREPARARE
Orezul se spala cu apa rece si se pune la fiert in lapte impreuna cu patru linguri cu zahar. Laptele se pune treptat, pentru ca orezul nu trebuie sa fie foarte moale dupa ce a fiert. Daca este prea putin lapte, se mai adauga apa. Se face un sirop din zaharul ramas, apa si se pune la fiert. Biscuitii se pun intr-un servet de bucatarie si se farama. Se amesteca apoi cu zaharul vanilinat, cacaua si siropul de zahar. Se adauga esenta de rom si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat.
Se intinde compozitia de biscuiti pe o folie alimentara, se toarna deasupra orezul fiert, racit si se niveleaza. Se introduce apoi in frigider si se lasa minimum 30 de minute. Se scoate de la rece, se taie in romburi, se decoreaza cu capsuni si menta.
BAUTURA:
Cafea
SFAT
In compozitia de biscuiti se pot adauga smochine.
INIMA DE ZMEURA

INGREDIENTE:
• 280 g unt • 280 g zahar tos • 260 g faina • 5 oua • un praf de sare • 3 linguri cu cacao • praf de copt • zahar vanilinat • esenta de rom • un plic cu crema de vanilie instant • 400 ml lapte dulce • zahar pudra • gem de zmeura • gem de afine
MOD DE PREPARARE
Untul si zaharul tos se mixeaza pana cand rezulta o crema. Se adauga treptat ouale, sarea si apoi cacaua. Se mixeaza, se adauga doua pliculete cu zahar vanilinat, jumatate din esenta de rom, o jumatate de pliculet cu praf de copt si faina. Se incinge cuptorul, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o tava de tort in forma de inima, se toarna compozitia si se introduce in cuptor.
Se pune apoi la racit pe un gratar de bucatarie. Se face crema de vanilie conform instructiunilor de pe plic, se amesteca bine cu doua linguri cu gem de zmeura, se adauga doua pliculete cu zahar vanilinat si doua linguri cu zahar pudra. Se taie blatul in trei, se umple cu crema, deasupra se fac rozete din crema cu spritul sau cu o punga taiata la varf si se intinde gemul la mijloc. Se serveste simplu sau cu fructe proaspete.
BAUTURA:
Cappuccino
SFAT
Gemul de zmeura se poate inlocui cu gem de afine.
FURSECURI CU CAISE

INGREDIENTE:
• 200 g faina • 75 g zahar tos • 100 g unt • un ou • 3 linguri cu lapte dulce • un varf de cutit cu sare • doua pliculete cu zahar vanilinat • esenta de vanilie • gem de caise • miez ras de nuca de cocos • gem de piersici
MOD DE PREPARARE
Untul se mixeaza impreuna cu sarea si zaharul tos. Se adauga apoi oul, esenta de vanilie, laptele si zaharul vanilinat. Se mixeaza pana rezulta o crema si zaharul nu se mai simte. Se adauga faina si se amesteca totul. Aluatul rezultat se lasa zece minute intr-un castron, apoi se pune intr-un aparat de facut fursecuri si se asaza fursecurile intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri. Daca nu avem aparat, se mai adauga faina si se intinde o foaie, apoi se taie forme diferite.
Fursecurile se ung cu gem de caise si se introduce tava in cuptor. Dupa ce s-au copt, se scot de pe hartie si se lasa la racit pe un gratar de bucatarie. Se servesc presarate cu fulgi de cocos si fructe proaspete.
BAUTURA:
Ciocolata calda
SFAT
In loc de gem de caise se poate folosi gem de piersici. :
TORT CU COCOS SI GHIMBIR

INGREDIENTE:
• 220 g amidon • 200 g faina • 250 g unt • 250 g zahar pudra • 6 oua • 3 linguri cu cacao • zahar vanilinat • pudra de ghimbir • esenta de rom • praf de copt • 400 ml lapte dulce • un plic cu crema de vanilie instant • fulgi de nuca de cocos • portocale • menta • mandarine
MOD DE PREPARARE
Untul se amesteca bine cu 250 g zahar pudra si se mixeaza pana cand rezulta o crema fina. Se adauga ouale, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de rom si cacaua. Se presara o lingurita cu pudra de ghimbir, un pliculet cu praf de copt si se toarna sucul de la o portocala. Se mixeaza totul, se adauga faina si amidonul si se amesteca in continuare. Se incinge cuptorul, se unge o tava de chec sau de cozonac cu unt, se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia in ea. Se introduce tava in cuptor si se coace blatul. Cand este gata, se scoate din tava si se lasa la racit.
Se prepara crema conform instructiunilor de pe plic si se lasa la rece pentru 15 minute, apoi se toarna deasupra blatului racit. Se presara fulgi de nuca de cocos, se decoreaza cu felii de portocala si frunze de menta.
BAUTURA:
Suc natural de portocale
SFAT
Se pot folosi mandarine in locul portocalelor.
×