CATALIN PADURARU - Vinexpert
In viata si spiritul anticilor vita-de-vie se bucura de o anumita prestanta, ocupand un rang superior fata de celelalte plante cultivate. Astfel, in Armata Romana o coarda de vita era insemnul comandantului de centurie; de asemenea, ea era instrumentul cu care se aplicau pedepsele corporale numai soldatilor romani, ceilalti fiind batuti cu un bat obisnuit.
Manhattan este un vechi cartier al orasului New York. Aceasta denumire se trage de la cuvantul indian Manna-ha-ta, ceea ce inseamna⦠"locul unde se poate bea". S-a stabilit ca in 1524, un comerciant italian intreprinzator, pe nume Giovanni Verrazzano, se indeletnicea in acele locuri cu imbatarea indienilor cu "apa de foc" si cu jefuirea acestora.
In Austria, la un centru de cercetari pentru agricultura, un obiect promitator de reciclare s-a dovedit a fi materia ramasa dupa presarea strugurilor - borhotul. Cum anume? Borhotul, cuprinzand semintele si pielitele strugurilor striviti, este lasat sa fermenteze in niste containere mari, bine aerate. In cursul descompunerii se degaja caldura, care este folosita la incalzirea unor loturi speciale de cultivare a legumelor; in plus, cu timpul, din masa vegetala in putrezire se obtine un ingrasamant de buna calitate.
Una dintre cele mai "vesele" stradute din lume este Drosselgasse, din localitatea Rùdesheim, pe Rhin (Germania). Aici, pe o lungime de numai 200 de metri, se gasesc noua restaurante mici unde se vand cele mai bune vinuri din regiune. Anual, aceste restaurante sunt vizitate de 3-4 milioane de cetateni.
In 1468, in timpul razboiului din Flandra, vinul se⦠taia cu ferastraul. Gerul era atat de cumplit, incat inghetase⦠si vinul.
Citește pe Antena3.ro