x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caleidoscop

Caleidoscop

16 Oct 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In viata si spiritul anticilor vita-de-vie se bucura de o anumita prestanta, ocupand un rang superior fata de celelalte plante cultivate. Astfel, in Armata Romana o coarda de vita era insemnul comandantului de centurie; de asemenea, ea era instrumentul cu care se aplicau pedepsele corporale numai soldatilor romani, ceilalti fiind batuti cu un bat obisnuit. Manhattan este un vechi cartier al orasului New York. Aceasta denumire se trage de la cuvantul indian Manna-ha-ta, ceea ce inseamna… "locul unde se poate bea". S-a stabilit ca in 1524, un comerciant italian intreprinzator, pe nume Giovanni Verrazzano, se indeletnicea in acele locuri cu imbatarea indienilor cu "apa de foc" si cu jefuirea acestora.

In Austria, la un centru de cercetari pentru agricultura, un obiect promitator de reciclare s-a dovedit a fi materia ramasa dupa presarea strugurilor - borhotul. Cum anume? Borhotul, cuprinzand semintele si pielitele strugurilor striviti, este lasat sa fermenteze in niste containere mari, bine aerate. In cursul descompunerii se degaja caldura, care este folosita la incalzirea unor loturi speciale de cultivare a legumelor; in plus, cu timpul, din masa vegetala in putrezire se obtine un ingrasamant de buna calitate.

Una dintre cele mai "vesele" stradute din lume este Drosselgasse, din localitatea Rùdesheim, pe Rhin (Germania). Aici, pe o lungime de numai 200 de metri, se gasesc noua restaurante mici unde se vand cele mai bune vinuri din regiune. Anual, aceste restaurante sunt vizitate de 3-4 milioane de cetateni.

In 1468, in timpul razboiului din Flandra, vinul se… taia cu ferastraul. Gerul era atat de cumplit, incat inghetase… si vinul.

In banchetele "Iliadei" si "Odiseei", vinul curgea garla, iar celor care castigau marile intreceri sportive li se ofereau drept premii cupe cu vin. Primul hotel-butoi a fost construit in 1899 in orasul cehoslovac Liberec. Clientii nu se lasa niciodata asteptati - cine nu doreste sa traiasca macar o singura noapte asemenea lui Diogene?

Unul dintre cele mai mari butoaie din lume exista si poate fi admirat intr-una din pivnitele firmei din Champagne din localitatea Epernay (Franta). Capacitatea de 220.000 litri ii confera suprematia mondiala. Acest colos de lemn a fost adus la locul de destinatie cu ajutorul a 40 de boi.

"Lacryma Christi" este unul dintre cele mai cunoscute vinuri albe din Italia si din lume. Se obtine pe pantele Vezuviului si emana un buchet si o savoare "rara ca si culoarea sa de aur". Este cel mai semnificativ vin - ca si cel mai rar, remarcat in exclusivitate - inca din 1816. Pentru rarele calitati, cat si prin faptul ca nu se poate obtine "nicaieri altundeva", si fireste nu se gaseste nici in comert, este denumit "Vinul imparatilor si regilor".

(Din lucrarea - Pe dealuri dogorate de podgorii - de A.D. Tudose M. Burduja)
×
Subiecte în articol: gastronomie