Otet de culoare neagra. Multi dintre dumneavoastra l-ati cumparat deja, ati gatit cu el. V-ati dat seama ca aromeaza mancarurile intr-un mod placut. Nu degeaba i se spune "otet balsamic".
I se spune "balsamic" pentru ca are consistenta si aroma rasinei din care sunt facute butoaiele in care este tinut. Otetul balsamic traditional si original se face doar in regiunile italienesti Modena si Reggio, din mustul strugurilor din sortimentul Trebbiano. Se pot folosi si alte tipuri de struguri - Lambrusco, Ancellotta, Sauvignon si Sgavetta. Mustul, in care nu se mai adauga nimic altceva, este fiert in vase puse direct pe flacara. Concentratul care rezulta este considerat a fi de-acum un sirop de fructe. Acum i se pot adauga substantele care ajuta sucul sa se transforme in otet balsamic. Apoi, se pune la maturat in butoaie facute din diverse tipuri de lemn. Unii dintre producatori adauga in otet zahar brun sau caramel pentru a scapa de gustul amar. SECRETE. In Modena, fiecare dintre producatorii de otet balsamic are propriul secret, de cele mai multe ori acesta tinand de tipul de lemn pe care il foloseste pentru fabricarea butoaielor. Acest tip de otet nu poate fi vandut decat dupa ce implineste varsta de 6 ani. Calitatea medie este atinsa atunci cand otetul ajunge la 10 ani vechime, iar dupa 25 de ani se poate spune ca otetul balsamic este considerat a ajunge aproape de perfectiune. Pretul se raporteaza la calitate, astfel incat o sticla cu otet balsamic de cea mai buna calitate poate ajunge si la 500 de dolari. Daca doriti sa faceti o afacere buna, trebuie sa cumparati un produs de calitate medie, ajuns la o maturitate de peste 7-8 ani. In Romania, o sticla cu otet balsamic costa in medie 20 de lei noi. ISTORIE. Prima mentiune istorica despre otetul balsamic este facuta in anul 1046, cand Regelui Enrico III i s-a oferit in dar o sticla cu acest ingredient-minune. In Evul Mediu era folosit mai ales ca dezinfectant.
RETETA
|
Ingrediente:
2 ardei grasi rosii, 2 ardei grasi galbeni, o vanata mare, 2 linguri rozmarin, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri miere, 2 linguri otet balsamic, un catel usturoi, 4 bucati piept de pui, 150 g paste "penne", 100 g masline negre. Amesteca ardeii, vanata si rozmarinul si asaza-le intr-un vas termorezistent. Presara sare si piper si stropeste cu ulei. Pune vasul deoparte. Amesteca mierea cu otetul balsamic si usturoiul si unge cu acest amestec pieptul de pui. Pune carnea deasupra legumelor si da la cuptor 20 minute. Intre timp, fierbe pastele. Dupa ce carnea s-a patruns, scoate vasul din cuptor. Amesteca pastele cu legumele rumenite si maslinele. Serveste stropit cu cateva picaturi de otet balsamic si cu friptura de pui asezata deasupra. |
Citește pe Antena3.ro