Otet de culoare neagra. Multi dintre dumneavoastra l-ati cumparat deja, ati gatit cu el. V-ati dat seama ca aromeaza mancarurile intr-un mod placut. Nu degeaba i se spune "otet balsamic".
I se spune "balsamic" pentru ca are consistenta si aroma rasinei din care sunt facute butoaiele in care este tinut. Otetul balsamic traditional si original se face doar in regiunile italienesti Modena si Reggio, din mustul strugurilor din sortimentul Trebbiano. Se pot folosi si alte tipuri de struguri - Lambrusco, Ancellotta, Sauvignon si Sgavetta. Mustul, in care nu se mai adauga nimic altceva, este fiert in vase puse direct pe flacara. Concentratul care rezulta este considerat a fi de-acum un sirop de fructe. Acum i se pot adauga substantele care ajuta sucul sa se transforme in otet balsamic. Apoi, se pune la maturat in butoaie facute din diverse tipuri de lemn. Unii dintre producatori adauga in otet zahar brun sau caramel pentru a scapa de gustul amar.
RETETA
|
Ingrediente:
2 ardei grasi rosii, 2 ardei grasi galbeni, o vanata mare, 2 linguri rozmarin, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri miere, 2 linguri otet balsamic, un catel usturoi, 4 bucati piept de pui, 150 g paste "penne", 100 g masline negre. Amesteca ardeii, vanata si rozmarinul si asaza-le intr-un vas termorezistent. Presara sare si piper si stropeste cu ulei. Pune vasul deoparte. Amesteca mierea cu otetul balsamic si usturoiul si unge cu acest amestec pieptul de pui. Pune carnea deasupra legumelor si da la cuptor 20 minute. Intre timp, fierbe pastele. Dupa ce carnea s-a patruns, scoate vasul din cuptor. Amesteca pastele cu legumele rumenite si maslinele. Serveste stropit cu cateva picaturi de otet balsamic si cu friptura de pui asezata deasupra. |