x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Calităţile lui Ceauşescu: echilibru şi cumpătare

0
Autor: Carmen Dragan 06 Mai 2010 - 00:00
Calităţile lui Ceauşescu: echilibru şi cumpătare Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Maestru al artei culinare, Gheorghe Vătafu a lucrat în bucătăria structurilor de partid încă de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Prin anii '63 putea fi întâlnit în bucătăria biroului politic din singura staţiune de pe litoral de pe vremea aceea, Eforie Nord. Recunoscut pentru talentul său, în "epoca de aur" a fost recomandat pentru sectorul special Reprezentare.

Situat pe Aleea Alexandru, sectorul special deservea familiile din conducerea partidului, a Biroului Executiv. Gheorghe Vătafu îşi aminteşte că unii bucătari erau permanenţi, iar alţii erau aduşi cu ocazia acţiunilor de partid. El a fost colaborator, dar, prin calităţile sale excepţionale de bucătar, a lucrat acolo un sfert de secol (până în '89), timp în care i-a fost dat să vadă la masa prezidenţială multe personalităţi din întreaga lume.

Ceea ce l-a uimit atunci a fost că, deşi la o astfel de masă erau cinci-şase feluri de mâncare, momentul nu trebuia să ţină mai mult de o oră. Aşa voia tovarăşul. Cât o priveşte pe tovarăşa, ea nu suporta mirosul de mâncare, aşa că bucătarii trebuiau să gătească simplu.

MESELE DE ZI CU ZI, SIMPLE ŞI PONDERATE
Cei din familia Ceauşescu erau foarte cumpătaţi. Încercau să mănânce sănătos, cât mai simplu. "Am putea spune că masa lui era ţărănească, având alimente din grădina de la Snagov, produse de ţară. Nu era un gurmand. Uneori, dimineaţa, nici nu mânca", îşi aminteşte Gheorghe Vătafu. Deseori prefera sarmale, însă acestea trebuiau să fie în diverse foi: de varză, viţă-de-vie, spanac, ştevie, pentru că îi plăceau foarte mult legumele, verdeţurile pământului.

Uneori putea fi văzut în grădina de la Snagov admirând roşiile, rupând câte una, ştergând-o puţin de praf şi apoi mâncând-o cu poftă. Adora şi brânzeturile de orice fel. De la masa lui nu lipsea aproape niciodată peştele proaspăt, pregătit în diverse feluri. Seara prefera un grătar, cotlete de berbecuţ etc. La desert nu refuza şarlotele, dulciurile cu cremă, rulada cu ananas în special. Nu voia să audă de îngheţată.

Toate alimentele erau foarte verificate. "În privinţa asta, Ceauşescu era foarte suspicios, fricos, avea chiar o fobie de microbi", crede interlocutorul nostru.

MESELE CÂMPENEŞTI, EXCES PENTRU CEILALŢI
La o masă câmpenească, Ceauşescu prefera grătarele, micii, berbecuţii la proţap. Nu că ar fi mâncat el foarte mult, excesele le făceau cei din anturajul lui. La o astfel de masă nu refuza un Cabernet, o Galbenă de Odobeşti (făcută special pentru el). După un pahar începea să recite, iar versurile lui preferate erau: "Viaţa asta-i bun pierdut/ Când n-o trăieşti cum ai fi vrut! (n.r. - George Coşbuc, "Decebal către popor"). Tovarăşa dădea uneori dispoziţie să nu i se toarne prea mult în pahar.

Când făcea o vizită de lucru, toţi cei din jurul lui, servitorii, puteau să mănânce doar după ce mânca tovarăşul. Maşina era plină de alimente de la Bucureşti, dar trebuia să guste întâi şeful şi apoi ceilalţi. "Îmi amintesc cum într-o astfel de vizită de lucru, la Roşia Montană, nu a vrut să se apropie de mâncare. Cu greu a luat o chifteluţă, după ce s-a şters de un prosop umed ca să se dezinfecteze. Uneori doar mima că mănâncă. Abia după plecarea lui cu elicopterul, cei rămaşi au oprit la marginea unei păduri şi au mâncat regeşte.

Ceauşescu ştia foarte bine şi cântecele populare româneşti şi se enerva de fiecare dată când lăutarii nu cântau varianta pe care o cunoştea el. "De multe ori se ridica de la masă şi începea să-i dirijeze el. Avea şi el momentele lui de bună dispoziţie", îşi aminteşte maestrul.

RETICENT LA NOU
Deşi avea posibilitatea să aducă din străinătate alimente şi fructe de care noi poate nici nu auziserăm la acea vreme, Ceauşescu nu era curios să încerce gusturi noi. Gheorghe Vătafu nu a uitat cum într-un an Ceauşescu primise din Franţa languste şi homar. "Ne-am străduit să i le pregătim în aspic şi să-i facem salată de crudităţi alături de ele, dar efortul nostru a fost în zadar, pentru că nu a vrut să mănânce aşa ceva", spune interlocutorul nostru.

La o petrecere de 23 august a primit un fruct de avocado, însă o dată cu darul, i s-a spus şi că acesta are calităţi afrodiziace. "Era un puritan. I-a dat fructul de avocado lui Maxim Berghianu, ministru al Muncii pe vremea aceea, spunându-i că poate acesta are nevoie, pentru că are nevastă tânără (era căsătorit la vremea aceea cu frumoasa actriţă Silvia Popovici)", zâmbeşte pierdut în amintiri Gheorghe Vătafu.


Ucenicii
Maestrul artei culinare, Gheorghe Vătafu este unul dintre cei 12 bucătari propuşi de Jurnalul Naţional să ţină cursuri speciale în cadrul proiectului "Curcubeu - Centrul de Integrare şi Formare Profesională", cofinanţat de Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeşte în oameni. Cursul este organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret din Sighişoara. Gheorghe Vătafu îi va pregăti pe tineri în domeniile hotelăriei şi restauraţiei. Maestrul a fost vreme de 35 de ani bucătar la Intercontinental. El ste fondatorul conceptului "noii bucătării româneşti".

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de