CALENDAR GASTRONOMIC
Din punct de vedere calendaristic, 1 martie este prima zi de primavara, prima dintr-o serie de zile care pot avea si puteri divinitorii. Baba Dochia este elementul-cheie al acestei perioade, iar numele pe care il mai poarta - "cap de primavara" - , caracterizeaza cel mai bine aceasta perioada: antiteza dintre iarna si primavara, frig si cald, viata si moarte.
Legenda, prin simplitatea ei, este punctul de plecare. Se spune ca Baba Dochia a plecat cu oile la munte, iar pentru a se proteja de frig a imbracat douasprezece cojoace. Cu fiecare zi in care urca pe munte ea dadea jos cate un cojoc, caci vremea dadea semne sa se incalzeasca. Dar tocmai in ziua in care a lepadat si ultimul cojoc a venit gerul, iar Baba Dochia si oile sale s-au transformat in stanci.
Traditia spune ca cele douasprezece zile ale Babei Dochia, care incep la 1 martie, sunt deosebit de capricioase, reprezentand ultimele zvacniri ale iernii, si fiecare dintre ele poarta un nume: Lunica (Luni), Martica (Marti), Marcurana (Miercuri), Joiana (Joi), Virita (Vineri), Sitita (Sambata) si Dominica (Duminica). Daca in Zilele Babelor ninge si este foarte frig (in popor spunandu-se ca si-a scuturat Baba Dochia cojocul), atunci si primavara va fi friguroasa si ploioasa, iar lucrarile de pe pe camp vor intarzia. Daca, dimpotriva, Zilele Babelor vor fi frumoase, atunci si primavara va fi calduroasa si buna pentru plante.
|
Dovleac copt cu miere si nuci |
Citește pe Antena3.ro