CALENDAR GASTRONOMIC
Luna februarie este o luna cu semnificatii aparte, conform calendarului popular, considerandu-se ca incepand de acum primavara bate cu putere la usa.
Apar primele semne ale dezmortirii naturii, iar gospodarii incep lucrul in gradini sau livezi. Pentru ca pomii sa dea rod, e bine sa se sparga gheata din livezi si apoi sa se presare gunoi de la pasari. Daca, dimpotriva, nu este gheata, dar livezile sunt pline cu apa si noroi, un remediu eficace este presararea varului, cenusii sau funinginii pentru a curata pamantul. Se taie mladitele pomilor, in special din partea de rasarit, si se pun in pamant pentru a se obtine plante noi.
Ca o trasatura comuna, toate divinitatile celebrate in aceasta luna reprezinta simboluri ale primaverii. La 11 februarie este sarbatorit Sfantul Vlasie, protectorul pasarilor si al insectelor. Interesant este ca prin puterea lui pasarilor li "se dezleaga gura", rasunand pentru prima data in acest an trilurile lor. Cantecele pasarilor reprezinta simbolul intrarii in normalitate, al triumfului vietii. In acelasi timp, este un semn ca iarna nu mai are cum sa tina mult si oricum puterea ei scade pe zi ce trece. Si totusi, pasarile, nu de putine ori, ravasesc culturile oamenilor sau ataca semanaturile. De aceea, este bine sa se respecte anumite interdictii. Copiii nu sunt lasati sa umble prin casa cu man-carea in mana, pentru ca pasarile sa nu manance semanaturile. De altfel, se spune despre cel care nu tine cont de aceasta zi ca nu va putea sa auda pe lumea cealalta cantecele pasarilor din Rai.
Sfantul Vlasie este in acelasi timp si ocrotitorul insectelor sau al viermilor. Necinstirea acestei zile asa cum se cuvine face ca viermii sa manance roadele, radacinile plantelor si mai ales varza si porumbul. Pe cei care muncesc in aceasta zi, Sfantul Vlasie ii pedepseste crunt: le umple ochii sau urechile cu viermisori si ei isi vor pierde pentru totdeauna vederea sau auzul. Si parca pentru a estompa puterea lui punitiva, poporul l-a investit cu harul de a face minuni, cu un pronuntat caracter practic. Le-am putea numi chiar "minuni de fiecare zi". Asa ca, daca te vei ruga la el, nu te va lasa niciodata cu buzunarul gol. La fel, cel care a pierdut ceva nu trebuie decat sa se roage la Sfantul Vlasie si lucrul pierdut va aparea ca din pamant.
|
POVESTEA CORBULUIGospodarii au observat ca in luna februarie incepe sa crape coaja oualor de corb si ies primii pui. Luna februarie nu este aleasa la intamplare, caci, pe timp de ger, furnicile nu au cum sa omoare puii corbului (furnicile incep sa se trezeasca la viata de abia in luna martie). Legenda povesteste cum, demult, furnica a facut un ramasag cu corbul: daca el va reusi sa care pana in varful unui brad inalt o greutate mare de fier, ea nu ii va manca niciodata puii. Corbul s-a chinuit, dar nu a putut duce sarcina la bun sfarsit. A incercat si furnica si, cotind pana in varf, a reusit sa ajunga sus de tot. Asa se face ca furnica are voie sa manance puii corbului incepand cu luna martie. |
8-14 FEBRUARIE
| ||||
|
Citește pe Antena3.ro