Loc magic plin de legenda si de farmec. Un spatiu prin care pasii te poarta fara nici un fel de calauza printr-un labirint in care te vei descoperi pe tine insati. Odata ajuns aici, nu vei avea decat o singura dorinta: sa opresti ceasornicul timpului.
PODGORIA PANCIU
Loc magic plin de legenda si de farmec. Un spatiu prin care pasii te poarta fara nici un fel de calauza printr-un labirint in care te vei descoperi pe tine insati. Odata ajuns aici, nu vei avea decat o singura dorinta: sa opresti ceasornicul timpului. Si sa ramai macar pentru o zi in Vrancea - unde cu fiecare pahar poti gusta cu sufletul delicat al oamenilor locului. Un suflet care indulceste si alina precum vinul.
Cu multe lucruri se pot mandri vrancenii, multe fapte mari si cuvinte de lauda incap in sufletul lor indestulat de bunatate si plin de lumina, dar vii ca ale lor mai rar intalnesti. Istoria Vrancei se pierde in negura timpului, iar suprafetele viticole din aceasta zona sunt renumite inca din secolele XVI-XVII, in tara si peste hotare. Pasind in acest tinut minune, binecuvantat de Dumnezeu, veti vedea ca viile sunt distribuite in trei podgorii principale: Panciu, Odobesti si Cotesti - locuri pline de legenda, stropite de aroma vinurilor spumoase si aromate. O tara a viei si a vinului!
La Panciu respiri o alta lume. Traiesti alte senzatii. Inveti sa te bucuri de lucruri marunte. Aici, fiecare frunza de vie are istoria ei. Dealuri inverzite, podgorii care cu timpul au devenit un simbol al acestor zone mirifice. La tot pasul intalneste oameni cu suflet mare, locuri ce poarta buchetul atator soiuri de vin, legenda hrubelor lui Stefan, crame vechi, in care "vedeta lichida" - vinul - "te imbata" prin gust si calitate. Vatra de legenda, in jurul acestui oras s-au tesut multe povesti pe care batranii continua sa le istoriseasca cu tot atata convingere si astazi.
Situata in zona piemontana de la extremitatea nordica a Carpatilor de Curbura, intre Valea Trotusului la nord si Valea Putnei la sud, podgoria Panciu se intinde pe o suprafata de 9.500 de hectare, cuprinzand trei centre viticole de importanta nationala: Panciu, Tifesti si Paunesti. Primele documente despre viile care alcatuiesc astazi aceasta podgorie apar intr-un document emis in anul 1589, in timpul domniei lui Petre Schiopu. Aflate la rascruce de drumuri, satele actualei podgorii nu puteau ramane in afara marilor evenimente ale timpului. Afectate de razboi, boli, grindina au renascut de fiecare data, prin truda oamenilor, adevarati invingatori, podgoriile.
Citește pe Antena3.ro
SOIURI
|
FETEASCA ALBA. Acest soi
se poate lauda printr-o aroma fina si un gust placut. Concentratia alcoolica este in medie de 12%. Se prezinta intr-o gama tipologica mare, de la sec la demidulce , fiind apreciat de consumatori. Preparat dupa o tehnologie speciala, poate constitui materia prima pentru sampanizare.
|
MUSCHI DE PORC IN SOS DE VIN
|
|
LEGENDA HRUBELOR
|
Cu cateva decenii in urma, un vanator, urmarind o vulpe ranita, a dat de vizuina ei.
Nu era insa o vizuina obisnuita, ci una uriasa, de peste 2.000 de metri de hrube. Acestea, spune legenda, isi au inceputul de pe vremea lui Stefan cel Mare si Sfant. Sapate la 24 de metri adancime, ele sunt compuse dintr-o galerie centrala de 500 metri din care pornesc alte 36 de galerii laterale, pe sub dealurile impanzite de vii.
|
SPUMA SI AROME
|
In hrubele de la Panciu in 1968 s-a destupat prima sticla cu sampanie, al carei mentor este dr. ing. ec. Ion Pusca. Obtinuta prin metoda "champanoise", aceasta este foarte cautata, inclusiv pe piata occidentala. Dar sa nu credeti ca procesul crearii ei este simplu! Dimpotriva, obtinerea unei singure sticle necesita o serie intreaga de operatiuni realizate in centrele de vinificare, conduse pe baza unor temeinice cunostinte profesionale.
|