x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Care este diferența dintre macarons și macaroons

Care este diferența dintre macarons și macaroons

13 Oct 2022   •   14:08
Care este diferența dintre macarons și macaroons
Sursa foto: shutterstock

Macarons, macaroons, numele acestor deserturi delicioase sunt aproape aceleași, motiv pentru care sunt adesea confundate, însă aceste prăjituri fără gluten au fiecare un aspect și un gust distinct. Te-ai putea gândi „ce diferență face un sigur -o-!” și nu-i de mirare să existe o confuzie când există două prăjituri cu nume atât de asemănătoare.

Însă, adevărul este că macarons și macaroons sunt atât de diferite ca aspect și gust! Cu toate acestea, cele două deserturi împărtășesc un ingredient esențial: albușurile bătute. Mai mult, niciunul dintre acestea nu conține făină. Însă asemănările se opresc aici! Descoperă în articolul următor care sunt diferențele dintre macarons și macaroons, de la tehnica de preparare și până la povestea originii acestor deserturi. 

Diferența dintre macarons și macaroons: Aspect 

Ce sunt macarons?

Un macaron este o prăjitură pe bază de bezea, realizată cu făină de migdale, albușuri, zahăr de cofetărie și coloranți alimentari. Umpluturile comune ale acestei prăjituri includ cremă de unt, ganache sau dulceață de fructe. Bezelele din care sunt realizate macarons au bază plată și vârfuri netede, iar în ceea ce privește textura sunt moi și pufoase, până la nivelul la care se topesc în gură.  

Ce sunt macaroons? 

Un macaroon este o prăjitură preparată din nucă de cocos mărunțită, albușuri de ou, zahăr, extract de vanilie și, uneori, migdale măcinate. Macaroons gătite modern necesită adesea lapte condensat îndulcit. Macaroons se prezintă sub aspectul unor movile de nucă de cocos, mai degrabă decât ca prăjituri tradiționale. Acestea se disting prin exteriorul lor din nucă de cocos, forma neregulată și textura densă, spre deosebire de cea aerată a prăjiturilor macarons. 

Diferența dintre macarons și macaroons: Istorie  

Istoria macarons 

Prăjiturile macarons au o istorie lungă, însă nimeni nu știe exact de unde provin. Este general acceptat faptul că, atunci când Catherine di Medici, o nobilă italiană care s-a căsătorit cu Henric al II-lea în 1533, a părăsit Italia pentru a merge în Franța, patiserii ei au adus cu sine o rețetă timpurie de macarons. Prăjiturile originale macarons erau simplu realizate din făină de migdale, albușuri și zahăr. 

 

Pe măsură ce bucătăria franceză a evoluat, la fel a evoluat și macaron. Macarons pe care le cunoaștem în prezent au fost probabil inventate în anii 1890 în brutăria pariziană de lux La Maison Ladurée, când un patiser pe nume Pierre Desfontaines a început să pună între două bezele cremă de unt și gemuri. 

Istoria macaroons 

De cealaltă parte, originalele macaroons au fost de fapt preparate cu migdale măcinate, în locul nucii de cocos. În fapt, versiunile timpurii ale macaroons erau, mai degrabă, asemănătoare cu amaretti decât cu macaroons cu nucă de cocos pe care le cunoaștem astăzi. Fulgii de nucă de cocos au fost adăugați după ce s-a descoperit că nuca de cocos este mai puțin perisabilă decât pasta de migdale. 

 

Deoarece sunt dospite cu albușuri de ou în loc de făină sau praf de copt, macaroons erau adesea servite în timpul celor opt zile de Paște în sărbătoarea evreiască. 

Diferența dintre macarons și macaroons: Mod de preparare 

Cum se prepară macarons 

Arta preparării macarons este minuțios de precisă, însă rezultatul face să merite întregul proces. Există două moduri de a prepara bezeaua: metoda franceză, în care albușurile se bat spumă până se formează vârfuri tari și metoda italiană, în care albușurile se bat spumă cu un sirop simplu, pentru a forma bezeaua. Cele mai multe rețete moderne de macarons asortați pentru toate gusturile folosesc metoda franceză.

 

Odată realizată bezeaua, ingrediente uscate sunt integrate în amestecul de albușuri. Aluatul este turnat rondele pe o foaie de copt și lăsate să se răcească. Apoi acestea sunt coapte la cuptor până se întăresc, iar după ce s-au răcit se formează sandwich-urile, cu umpluturi de tot felul.  

Cum se prepară macaroons 

De cealaltă parte, există o mulțime de moduri în care poți găti macaroons cu nucă de cocos, de la ușor la extrem de ușor. În mod tradițional, albușurile se bat spumă, până se formează vârfuri tari. Apoi sunt integrate restul ingredientelor, se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc până se întăresc și devin aurii. Desigur, există și varianta amestecului de fulgi de cocos, făină, sare, lapte condensat îndulcit și extract de vanilie, din care se formează apoi mici biluțe, ce se vor coace 12-15 minute la cuptor. 

 

Deși la prima vedere a denumirilor vor părea asemănătoare, macarons și macaroons nu au în comun nici istoria, nici pronunția, nici aspectul și cu atât mai puțin modul de preparare. Prin urmare, îți sugerăm să ții cont de aceste diferențe atunci când faci referire la aceste delicii, pentru a nu se crea confuzie. 

×