x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Carnavalul din pahar

Carnavalul din pahar

25 Ian 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Peste toata lumea s-a asternut tristetea, asemenea acelui strat de zapada de mult, de foarte mult timp asteptat. Ochi tristi pe strada, acasa, in vizita. Soarele acesta sters adauga si el o picatura de gaz pe focul supararii. Acelasi soare care pune in fierbere sangele latino-americanilor. Cat de las poate fi! Imi vine sa incalec pe una din razele lui si sa plec la Rio de Janeiro. Sper sa ajung pana la 5 februarie, cand incepe renumitul carnaval. Acolo voi dansa Samba cu un pahar de Caipirinha in mana si voi striga: "Cat de marinimos este soarele aici! Sol...!". La brazilieni totul e un spectacol. Pana si in retete se strecoara sfaturi de genul: "savurati-l pe plaja intr-o seara cu luna plina", "amestecati zambind" sau "adaugati un banc". Reteta de Caipirinha, pe care v-o propun in aceasta pagina, este la fel. Acest cocteil este o bautura traditionala, care, alaturi de carnavalul de la Rio, ofera Braziliei imaginea de tara a bunei dispozitii. Amestecul dintre Cachaca nematurat (lichior din trestie de zahar), lime (lamaie verde), zahar si gheata, Caipirinha aduce mare satisfactie celor cu sange fierbine. Se crede ca aceasta bautura a fost inventata de cei saraci, pentru ca nu isi puteau permite ceva mai bun.

CACHACA
Istoria acestui lichior merge mana in mana cu istoria Braziliei. Cachaca a fost inventat in secolul al XIV-lea, cand colonistii portughezi au adus trestia de zahar. In 1700, Cachaca era folosit ca moneda de schimb la cumpararea de sclavi. Peste mai putin de o suta de ani, acesta a devenit bautura nationala. In secolul al XIX-lea, el a ajuns simbolul luptei impotriva dominatiei portugheze. In prezent, Cachaca maturat este la fel de apreciat ca o Tequilla de calitate sau ca un Scotch. Procesul de maturare dureaza intre 2 si 16 ani, imprumutand astfel aroma de stejar, de pamant si de scortisoara. Consumul de lichior Cachaca este foarte mare, 13 litri anual pe cap de locuitor. Nu este doar un ingredient indispensabil in cocteilul Caipirinha, ci se poate folosi si pentru a flamba bananele si poate fi adaugat in ciocolata calda sau in cafea.

CAIPIRINHA
Click pentru a mari imaginea
  • Ingrediente:
  • un lime taiat in patru, o lingura de zahar, 50 gr de Cachaca, doua cuburi de gheata

  • Preparare:
  • Se bat nebuneste lamaia cu zaharul, in stil brazilian, cel putin o jumatate de minut. Se adauga lichiorul din trestie de zahar, apoi gheata. Se amesteca. Se toarna totul intr-un pahar de moda veche si se orneaza cu o felie de lime.

  • Sfat:
  • Ganditi-va la ceva frumos dupa fiecare inghititura. Lamaia verde se poate inlocui cu mandarina, fruct-stea, fructul pasiunii, piersica, para, ananas, pruna, portocala, mango, struguri. Daca nu gasiti Cachaca, o puteti inlocui cu votca, atunci cocteilul numindu-se caipiroska. Daca nu aveti nici votca, puteti folosi rom, si veti obtine caipiríssima. Dar nici una nu va avea acelasi gust ca adevarata Caipirinha! Sol...!
    ×
    Subiecte în articol: cachaca