Anul acesta, Veneţia a purtat măşti în perioada 26 februarie-8 martie, căci, ca în fiecare an, intrarea în Postul Paştelui este sărbătorită prin celebrul carnaval. „Carni vale!” este strigătul prin care veneţienii îşi iau adio de la carne şi păşesc pe tărâmul verde al legumelor şi fructelor.
Meniuri de carnaval
Restaurantele invadate de măşti care mai de care mai interesante sunt în ton cu efervescenţa zilelor de sărbătoare. Ele propun „meniuri de carnaval”, pe placul tuturor veneţienilor, dar şi al turiştilor din întreaga lume care poposesc aici pentru câteva zile. Veneţia culinară se defineşte în primul rând prin mâncărurile din peşte. Somon sau carpaccio din fructe de mare, marinate cu lime, piper negru, ghimbir, suc de portocale, ori faimoasele „sardine in saor”, cu ceapă, struguri, ananas şi oţet sunt doar câteva delicatese. Un fel de mâncare tradiţional este „fegato alla venexiana”. Se prepară din ficat de viţel, tăiat în fâşii subţiri, dat prin făină şi tras în ulei de măsline, peste care se toarnă un sos preparat din ceapă călită în ulei de măsline şi puţin oţet. Se adaugă apă, se condimentează şi se lasă la fiert împreună 10-15 minute. Se serveşte cu polenta.
O altă reţetă tradiţională este ambrogino o pollo speziato alle mondorle, adică bucăţi de pui cu migdale. Puiul tăiat bucăţi şi ceapa tăiată fin se prăjesc în untură topită, apoi se adaugă condimente dulci şi puternice, bine mărunţite în mojar: ghimbir, scorţişoară, cuişoare, seminţe de cardamom. Se iau migdalele necurăţate, dar măcinate, ierburi şi şofran şi se adaugă în ultimul moment în sosul condimentat. Când puiul este bine copt se toarnă sosul deasupra şi se serveşte. Încheiem cu o reţetă, în care carnea lipseşte cu desăvârşire: lasagna veneţiană. Avem nevoie de 20 de clătite, sos bolognez, 100 ml smântână şi 150 g caşcaval. Se ung clătitele cu sos. Se pun una peste alta cu caşcaval ras între straturi. Deasupra se pune o clătită peste care se toarnă smântână şi se rade caşcaval. Se dă puţin la cuptor şi... buon appetito!