x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Carni vale! Adio, carne!

Carni vale! Adio, carne!

de Carmen Dragan    |    09 Mar 2011   •   18:35
Carni vale! Adio, carne!
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Anul acesta, Veneţia a purtat măşti în perioada 26 februarie-8 martie, căci, ca în fiecare an, intrarea în Postul Paştelui este sărbătorită prin celebrul carnaval. „Carni vale!” este strigătul prin care veneţienii îşi iau adio de la carne şi păşesc pe tărâmul verde al legumelor şi fructelor.

 

Meniuri de carnaval
Restaurantele invadate de măşti ca­re mai de care mai interesante sunt în ton cu efervescenţa zilelor de săr­bă­toare. Ele propun „meniuri de carna­val”, pe placul tuturor vene­ţie­nilor, dar şi al turiştilor din întreaga lume ca­re poposesc aici pentru câteva zile. Ve­neţia culinară se defineşte în primul rând prin mâncărurile din peşte. So­mon sau carpaccio din fructe de mare, ma­rinate cu lime, piper negru, ghimbir, suc de portocale, ori faimoasele „sar­dine in saor”, cu ceapă, struguri, ana­nas şi oţet sunt doar câteva delicatese. Un fel de mâncare tradiţional este „fegato alla venexiana”. Se prepară din fi­cat de viţel, tăiat în fâşii subţiri, dat prin făină şi tras în ulei de măsline, pes­te care se toarnă un sos preparat din ceapă călită în ulei de măsline şi pu­ţin oţet. Se adaugă apă, se condimentează şi se lasă la fiert împreună 10-15 minute. Se serveşte cu polenta.

O altă reţetă tradiţională este am­brogino o pollo speziato alle mondorle, adică bucăţi de pui cu migdale. Pu­iul tăiat bucăţi şi ceapa tăiată fin se pră­jesc în untură topită, apoi se ada­ugă condimente dulci şi puternice, bi­ne mărunţite în mojar: ghimbir, scor­ţişoară, cuişoare, seminţe de carda­mom. Se iau migdalele necurăţate, dar măcinate, ierburi şi şofran şi se ada­ugă în ulti­mul moment în sosul con­dimentat. Când puiul este bine copt se toarnă sosul deasupra şi se ser­veşte. Încheiem cu o reţetă, în care carnea lipseşte cu desăvârşire: la­sagna veneţiană. Avem nevoie de 20 de clătite, sos bolognez, 100 ml smân­tână şi 150 g caşcaval. Se ung clă­titele cu sos. Se pun una peste alta cu caşcaval ras între straturi. Deasu­pra se pune o clătită peste care se toarnă smântână şi se rade caşcaval. Se dă puţin la cuptor şi... buon appetito!

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival culinar