x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carte despre dictatura papilelor gustative

0
Autor: Maria Belu-Burtea 26 Noi 2009 - 00:00
Carte despre dictatura papilelor gustative
Vezi galeria foto
A vorbi despre dictatură, în timpuri ca ale noastre, poate să pară uşor provocator. Însă vă propunem astăzi un subiect mai interesant decât jocurile politice ale oricărui timp istoric - chiar dacă pe Constantin Bacalbaşa, personajul poveştii noastre, tare l-ar mai fi zgândărit până să arunce niscaiva săgeţi de pamfletar -, preferând acestora: dictatura gastronomică.

Şi nici măcar nu e o întâmplare că am pomenit acum sintagma de mai sus şi numele ilustrului înaintaş într-ale publicisticii. El este şi unul dintre cei mai harnici memorialişti ai Bucureştilor - cele patru volume ale sale din "Bucureştii de altădată" ne farmecă şi astăzi - iar în şirul de evenimente care marchează cei 550 de ani de atestare documentară ai Capitalei numele lui nu putea lipsi. Marţi, 24 noiembrie, la Palatul Şuţu, la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, am fost martori la un eveniment editorial de excepţie.

5404-107674-bucate03_1210.jpgPentru prima dată după 75 de ani, cartea de bucate a lui Constantin Bacalbaşa, "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări", a fost retipărită, într-o ediţie îngrijită, prefaţată şi adnotată de Simona Lazăr, editor al Jurnalului de bucătărie. Cartea, apărută la Editura Cartex, face o reparaţie necesară, după trei sferturi de veac. "Este, practic, cea mai spectaculoasă carte de bucate a României interbelice, despre care Păstorel Teodoreanu scria în cronica pe care o publica în Gazeta municipală, numind-o: «un moment gastronomic»", spunea Simona Lazăr, artizanul acestei ediţii a "Dictaturii gastronomice".

UN GOURMAND-GURMET
Cartea este mai mult decât o reeditare. "Am considerat necesar să explicăm anumiţi termeni, să reconstruim epoca în care cartea a fost scrisă, să relatăm anecdotica unui fel de mâncare sau a altuia. De aceea, pe lângă reţetele lui Constantin Bacalbaşa cititorul va găsi un număr impresionant de note, care invită la lectură. Pentru că «Dictatura gastronomică» este, deopotrivă, o carte de bucătărit şi o carte de citit."

Constantin Bacalbaşa era ceea ce, uzual, numim un "gurmand-gurmet". Erau cunoscute în epocă "libaţiunile" pe care acesta le făcea în localurile vremii - precum Capşa, Gambrinus, Caru' cu bere, Grand Hotel du Boulevard -, împreună cu nu mai puţin celebrii săi fraţi, dramaturgul Ion C. Bacalbaşa şi prozatorul Anton Bacalbaşa. Dar asta nu explică de ce, abia la 78 de ani, în 1934, avea să publice prima sa carte de bucate - "1001 feluri de bucate", iar un an mai târziu pe cea de a doua - "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări".

Iată ce răspuns ne oferă editorul: "Cititorul încă nelămurit de «apetitul» lui Bacalbaşa de a scrie o carte de bucate ar trebui poate să mai ştie un lucru: soţia autorului, Ecaterina, era o excelentă bucătăreasă. Există chiar legenda că ar fi fost una dintre bucătăresele preferate ale Reginei Maria. Constantin Bacalbaşa avea însă apetitul necesar să scormonească după reţete, să adune anecdotica lor şi să aştearnă totul pe hârtie, spre desfătarea cititorilor, folosindu-se de expresii care aparţineau omului de litere şi nu autorului de cărţi de bucătărie. La el fasolea «dănţuieşte» în oală, peştele «fluieră» pe măsură ce se «perpeleşte» în tigaie, toate bucatele «cântă» pe foc, încât ai crede că asişti mai degrabă la repetiţiile pentru un mare spectacol la Teatrul de Operă şi Balet, iar nu la pregătirea unei mese care să te îndestuleze".


Sufleu napolitan
Ia câte 125 g de iofca sau tăiţei, ciuperci şi caşcaval sau şvaiţer, trei ouă. Fierbi iofcaua în apă sărată, de asemenea şi ciupercile, apoi le toci împreună şi adaugi brânză rasă. Fă un sos alb cu o jumătate de lingură de făină şi 500 ml de lapte. Amesteci totul. Adaugă 3 gălbenuşuri, apoi albuşurile bătute. Pune toate aceste elemente într-o formă untată şi cu pesmet presărată. Să fiarbă acoperit o oră şi jumătate la bain-marie şi altă jumătate de oră (ultima) acoperit. Scoţi şi torni deasupra un sos alb sau un sos tomat.

Macaroane gratinate
Ia 250 g de macaroane şi fierbe-le într-un litru şi jumătate de apă fierbinte şi puţin sărată. Ia 50 g de unt, pune jumătate în mijlocul fierberii, iar cealaltă jumătate numai la sfârşit, punând bucăţele mici peste pesmetele pisat. Le pui într-o tigaie sau cratiţă, acoperi cu un strat de brânză rasă, pesmet, şi laşi la cuptor zece minute.Iofcaua şi tăiţeii, la fel.

Tomate umplute cu peşte
Goleşte pătlăgeaua roşie, presară înăuntru sare şi piper. Apoi adaugă un amestec de: 175 g de ton în untdelemn, ceapă, pătrunjel, tarhon, ouă răscoapte şi tocate, două sardele (anchois) pisate în piuliţă. Amestecă bine totul cu două linguri de sos maioneză. Să fie bine piperat. Se serveşte foarte rece.

Salată lioneză
Taie în bucăţi mici: carote, napi, cartofi, mazăre şi fasole verde, vârfuri de sparanghel, capere, măsline umplute, sardele (anchois) tocate bucăţele, ţelină, sfeclă şi rotogoale foarte subţiri de cârnat afumat. Legumele - bineînţeles, fierte, afară de ţelină. Toate aceste elemente vor fi amestecate cu un sos de maioneză având mult piper sau ardei roşu.

"Mi se cere să fac o prefaţă pentru o nouă carte de bucătărie?!... Mi se cere mie!?... Mie, un stăruitor al alimentaţiei cu regim, un oprit de la cele mai excelente pregătiri culinare!?... Este ca şi când s-ar cere unui ateu să comenteze o evanghelie şi... unui ministru de finanţe să dea, astăzi, un buget echilibrat!"

"O Carte de bucătărie nu este numai un indicator al sosurilor şi un catehism al lăcomiei, o, nu, ea este ceva mai mult şi este ceva mai bun: este o... evanghelie fiziologică!"
Constantin Bacalbaşa

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarvatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Aceasta sarbatoare extrem de...
Serviciul de email marketing furnizat de