x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carte despre dictatura papilelor gustative

0
Autor: Maria Belu-Burtea 26 Noi 2009 - 00:00
Carte despre dictatura papilelor gustative
Vezi galeria foto
A vorbi despre dictatură, în timpuri ca ale noastre, poate să pară uşor provocator. Însă vă propunem astăzi un subiect mai interesant decât jocurile politice ale oricărui timp istoric - chiar dacă pe Constantin Bacalbaşa, personajul poveştii noastre, tare l-ar mai fi zgândărit până să arunce niscaiva săgeţi de pamfletar -, preferând acestora: dictatura gastronomică.

Şi nici măcar nu e o întâmplare că am pomenit acum sintagma de mai sus şi numele ilustrului înaintaş într-ale publicisticii. El este şi unul dintre cei mai harnici memorialişti ai Bucureştilor - cele patru volume ale sale din "Bucureştii de altădată" ne farmecă şi astăzi - iar în şirul de evenimente care marchează cei 550 de ani de atestare documentară ai Capitalei numele lui nu putea lipsi. Marţi, 24 noiembrie, la Palatul Şuţu, la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, am fost martori la un eveniment editorial de excepţie.

5404-107674-bucate03_1210.jpgPentru prima dată după 75 de ani, cartea de bucate a lui Constantin Bacalbaşa, "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări", a fost retipărită, într-o ediţie îngrijită, prefaţată şi adnotată de Simona Lazăr, editor al Jurnalului de bucătărie. Cartea, apărută la Editura Cartex, face o reparaţie necesară, după trei sferturi de veac. "Este, practic, cea mai spectaculoasă carte de bucate a României interbelice, despre care Păstorel Teodoreanu scria în cronica pe care o publica în Gazeta municipală, numind-o: «un moment gastronomic»", spunea Simona Lazăr, artizanul acestei ediţii a "Dictaturii gastronomice".

UN GOURMAND-GURMET
Cartea este mai mult decât o reeditare. "Am considerat necesar să explicăm anumiţi termeni, să reconstruim epoca în care cartea a fost scrisă, să relatăm anecdotica unui fel de mâncare sau a altuia. De aceea, pe lângă reţetele lui Constantin Bacalbaşa cititorul va găsi un număr impresionant de note, care invită la lectură. Pentru că «Dictatura gastronomică» este, deopotrivă, o carte de bucătărit şi o carte de citit."

Constantin Bacalbaşa era ceea ce, uzual, numim un "gurmand-gurmet". Erau cunoscute în epocă "libaţiunile" pe care acesta le făcea în localurile vremii - precum Capşa, Gambrinus, Caru' cu bere, Grand Hotel du Boulevard -, împreună cu nu mai puţin celebrii săi fraţi, dramaturgul Ion C. Bacalbaşa şi prozatorul Anton Bacalbaşa. Dar asta nu explică de ce, abia la 78 de ani, în 1934, avea să publice prima sa carte de bucate - "1001 feluri de bucate", iar un an mai târziu pe cea de a doua - "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări".

Iată ce răspuns ne oferă editorul: "Cititorul încă nelămurit de «apetitul» lui Bacalbaşa de a scrie o carte de bucate ar trebui poate să mai ştie un lucru: soţia autorului, Ecaterina, era o excelentă bucătăreasă. Există chiar legenda că ar fi fost una dintre bucătăresele preferate ale Reginei Maria. Constantin Bacalbaşa avea însă apetitul necesar să scormonească după reţete, să adune anecdotica lor şi să aştearnă totul pe hârtie, spre desfătarea cititorilor, folosindu-se de expresii care aparţineau omului de litere şi nu autorului de cărţi de bucătărie. La el fasolea «dănţuieşte» în oală, peştele «fluieră» pe măsură ce se «perpeleşte» în tigaie, toate bucatele «cântă» pe foc, încât ai crede că asişti mai degrabă la repetiţiile pentru un mare spectacol la Teatrul de Operă şi Balet, iar nu la pregătirea unei mese care să te îndestuleze".


Sufleu napolitan
Ia câte 125 g de iofca sau tăiţei, ciuperci şi caşcaval sau şvaiţer, trei ouă. Fierbi iofcaua în apă sărată, de asemenea şi ciupercile, apoi le toci împreună şi adaugi brânză rasă. Fă un sos alb cu o jumătate de lingură de făină şi 500 ml de lapte. Amesteci totul. Adaugă 3 gălbenuşuri, apoi albuşurile bătute. Pune toate aceste elemente într-o formă untată şi cu pesmet presărată. Să fiarbă acoperit o oră şi jumătate la bain-marie şi altă jumătate de oră (ultima) acoperit. Scoţi şi torni deasupra un sos alb sau un sos tomat.

Macaroane gratinate
Ia 250 g de macaroane şi fierbe-le într-un litru şi jumătate de apă fierbinte şi puţin sărată. Ia 50 g de unt, pune jumătate în mijlocul fierberii, iar cealaltă jumătate numai la sfârşit, punând bucăţele mici peste pesmetele pisat. Le pui într-o tigaie sau cratiţă, acoperi cu un strat de brânză rasă, pesmet, şi laşi la cuptor zece minute.Iofcaua şi tăiţeii, la fel.

Tomate umplute cu peşte
Goleşte pătlăgeaua roşie, presară înăuntru sare şi piper. Apoi adaugă un amestec de: 175 g de ton în untdelemn, ceapă, pătrunjel, tarhon, ouă răscoapte şi tocate, două sardele (anchois) pisate în piuliţă. Amestecă bine totul cu două linguri de sos maioneză. Să fie bine piperat. Se serveşte foarte rece.

Salată lioneză
Taie în bucăţi mici: carote, napi, cartofi, mazăre şi fasole verde, vârfuri de sparanghel, capere, măsline umplute, sardele (anchois) tocate bucăţele, ţelină, sfeclă şi rotogoale foarte subţiri de cârnat afumat. Legumele - bineînţeles, fierte, afară de ţelină. Toate aceste elemente vor fi amestecate cu un sos de maioneză având mult piper sau ardei roşu.

"Mi se cere să fac o prefaţă pentru o nouă carte de bucătărie?!... Mi se cere mie!?... Mie, un stăruitor al alimentaţiei cu regim, un oprit de la cele mai excelente pregătiri culinare!?... Este ca şi când s-ar cere unui ateu să comenteze o evanghelie şi... unui ministru de finanţe să dea, astăzi, un buget echilibrat!"

"O Carte de bucătărie nu este numai un indicator al sosurilor şi un catehism al lăcomiei, o, nu, ea este ceva mai mult şi este ceva mai bun: este o... evanghelie fiziologică!"
Constantin Bacalbaşa

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de