GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Vi s-a intamplat sa va treziti intr-o zi, cand aveati cu totul si cu totul alte planuri, cu musafiri nepoftiti la usa? Cu siguranta, da. Si atunci, vrei nu vrei, trebuie sa primesti omul.
Problema e ca prin frigider sufla vantul si nu prea ai cu ce sa umpli farfuriile. Dar cumva tot trebuie sa iesi din situatie, cat de cat onorabil. Dupa ce-i arunci o privire subtila sotului (sau iubitului), le zambesti frumos musafirilor, te scuzi politicos si pleci sa cumperi de-ale gurii. Ceva care sa se pregateasca rapid, usor si pe deasupra sa mai fie si gustos.
BUNE LA TOATE. Aperitivele - salvarea noastra in astfel de momente mai putin placute. Sandvisuri, tartine, crochete, pateuri, paleuri, saleuri, croissante, paste de peste, gustari combinate (calde sau reci) sunt doar cateva dintre aperitivele pe care te poti baza in aproape orice situatie. Caci, de e nunta, petrecere sau pur si simplu o intalnire amicala, cu ele deschizi voia buna.
Dar, de fiecare data, "cea mai buna aparare este atacul". Asa ca, daca vrei sa-ti surprinzi invitatii si sa le faci sederea placuta, trebuie sa vii de fiecare data cu preparate cat mai interesante si mai apetisante. Va vom ajuta sa faceti primul pas si va vom invita sa descoperim si sa degustam impreuna aperitivele preferate ale francezilor si ale rusilor.
|
FRANTA
Sa ne oprim mai intai la francezi. In tara delicateselor si a rafinamentului culinar, cu siguranta ne vom infrupta pe masura. Fie ca e vorba de micul dejun, unde le puteti savura alaturi de o cana cu lapte, o cafea sau un suc de fructe, fie ca e vorba de masa de seara sau pranz, aperitivele stau la loc de cinste pe masa francezilor.
Pregatiti-va stomacul, caci aveti de unde alege! Tartine (cu cascaval, sunca si ciuperci), croissante (cu ciocolata si branza), sandvisuri si oua frantuzesti, crochete si pasta de peste, tarte cu mere si lamaie, saleuri si, bineinteles, nelipsitii cartofi, preparati "Ã la franIais" - o oferta, zicem noi, mai mult decat tentanta.
CARTOFI FRANTUZESTI
INGREDIENTE: un kg de cartofi, 6 oua, 50 g unt, 400 ml smantana, 100 g cascaval, sare, piper.
PREPARARE: Cartofii se taie rondele, se asaza straturi intr-o tava unsa cu unt, se acopera cu ouale batute bine cu smantana, sare, piper si o ceasca cu apa. Tava se lasa la cuptor, iar la sfarsit se presara cascaval ras.
|
|
RUSIA
In Rusia, aperitivele sau gustarile sunt numite generic "zacusca". Cuvantul provine de la verbul "zacusiti", care in traducere inseamna "a imbuca ceva". Pana in secolul al XVIII-lea, zacusca era sinonimul micului dejun. La prima masa a zilei - zacusca - se serveau gustarile reci sau mancarurile neincalzite, ramase de la cina.
Muraturile, preparatele din peste sarat, carnurile afumate erau incluse in cadrul gustarilor reci. In secolul al XIX-lea au fost introduse la capitolul gustari si preparate, dupa tipicul bucatariilor franzuzesti, nemtesti si suedeze, ouale fierte, pateul din ficat de gasca, salamurile, untul si painea alba.
TARTINE CU ICRE
INGREDIENTE: 50 g icre negre, o jumatate de paine alba, 50 g unt, o lamaie.
PREPARARE: Painea se taie in felii care se prajesc pe ambele parti. Feliile prajite se ung cu un strat de unt, apoi se asaza icrele negre si se stoarce deasupra zeama de lamaie. Tartinele se pot orna cu felii de lamaie.
|