Cu imaginatie poti transforma o banala salata intr-o adevarata opera culinara.
Salata e salvarea mea! Vreau o salata! Da, simplu, nu-mai ca nu prea am idei. Aici e problema! Am sa aplic metoda bunicii, aia cu "usa de la camara". Hm, rafturi, borcane pline, sticle pline, culori, multe culori. Dar cum sa curmi o senzatie de ghiftuiala cu zacusca sau fasole lata cu gogosari?! Nici vorba! Privirea mai jos, sa vedem ce-i si acolo. A... cartofi, ceapa, usturoi, morcovi... Mda, nu sunt prea incantata dar, pentru ca alta idee n-am, voi face o salata de cartofi, nu oricum, ci copti. Am sa innebunesc tot palierul cu mirosul de cartofi copti! Ii aleg, sa fie egali ca marime, si le alatur o ceapa maricica si un morcov, intr-un lighenas. Dau sa ma ridic si zaresc iar rafturile cu borcanele frumos colorate. Culoarea care m-a ispitit cel mai mult, nu mai vorbim de continut, a fost cea greu de descris a borcanelor cu sfecla rosie in otet. Perfect! In otet! Ce-mi trebuie mie! Iau si borcanul. Trec rapid la spalatul cartofilor, ii sterg de apa si ii pun la copt. Acum ma pot ocupa de ceapa si celelalte. PROBLEME. Ceapa asta imi da de furca de fiecare data! Lacrimile-mi curg siroaie de nu mai vad nimic. Stiu o multime de sfaturi, de la diversi specialisti, cum sa cureti o ceapa fara sa plangi. Da, minunate sfaturi, numai ca eu tot plang! Ma spal de cateva ori pana sa termin de tocat si, cu gandul la sfaturi, trec la etapa urmatoare. Curat morcovul, desfac borcanul de sfecla si ma desfat cu gustul unei linguri bune de fidelute dulci-acrisoare. Mmm, minunate! Cartofii au inceput sa trimita mirosuri imbietoare. Deschid cuptorul si-i incerc. Nu, inca nu sunt gata! Ii intorc si-i mai las la copt. Parca am uitat ceva. Da, uitasem sa pun pe masa, la indemana, uleiul, otetul, sarea, piperul. A, am uitat ceva verde, ceva care sa-i dea viata. M-am dus iute la frigider si am gasit o salata verde, de-aia creata! Si o legatura de patrunjel. Ma mai gandesc eu si poate mai adaug ceva!
|
Salata de cartofi copti |
|
SfaturiSpalati cartofii inainte de a-i pune la cuptor. Folositi-i dupa ce s-au racit bine. Daca trebuie sa puneti in salata sfecla din comert, nu puneti tot otetul din borcan si, daca este prea acru, adaugati putin zahar. Radeti sfecla, in cazul in care este bucati si nu le folositi pe cele foarte tari. Lasati cartofii sa se imbibe cu sucul sfeclei cel putin doua ore, dupa care mai adaugati daca e nevoie. Atentie, nu-i imbibati prea tare! Se vor flescai si vor deveni lipsiti de aspect. Nu renuntati la aspectul placut al hranei! Ornati salata cu verdeata. Contrastele de culori si parfumuri produc satisfactii deosebite. |
Citește pe Antena3.ro