Crocanți, aromați, picanți și acrișori pe gustul nostru, castraveții murați de vară sunt garnitura pe care ne-o dorim lângă o friptură, un șnițel în crustă aurie ori o porție generoasă de chiftele.
Cum facem castraveți murați de vară
- Firește, avem nevoie de castraveți sănătoși, de preferat de dimensiuni cât mai apropiate, să se acrească în același timp. Eventual, umpleți două borcane: unul cu castraveți mai mici și un altul cu castraveți mai mari.
- Îi spălăm în apă rece și îi curățăm de floarea uscată din vârf, dacă o mai au.
- În cazul castraveților mai mari, după spălare, îi crestăm puțin la capete, să se acrească mai repede.
- Pentru 2 kg de castraveți, folosim un borcan de 3 l, o legătură de mărar uscat (cu tije), una de cimbru, vreo 7-8 căței de usturoi, 1 ardei iute, dacă vă place gustul puțin picant. Și sare, dar nu din cea fină, cât mai grunjoasă să fie, vreo 2 linguri. Și, firește, mai avem nevoie și de apă, cam 1,5 l.
- Așezăm la baza borcanului jumătate din legăturile de mărar și cimbru și vreo 2-3 căței de usturoi curățați. Apoi, cu răbdare, punem unul lângă altul, ca niște soldăței, castraveții bine scurși de apă. Din când în când, mai aruncăm printre ei câte un cățel de usturoi. Nu uitați să puneți și ardeiul iute!
- Pentru saramură, punem la fiert apa cu sarea. Când dă în clocot și granulele s-au topit, o dăm deoparte și o lăsăm 10-15 minute, apoi o turnăm fierbinte în borcanul cu castraveți.
- Așezăm deasupra crenguțele de cimbru și mărar care ne-au mai rămas.
- Nu legăm borcanul cu celofan! Pentru că fermentarea se va produce la soare, lichidul se va umfla. Cel mai bine e să punem deasupra borcanului o farfurioară.
- Punem borcanul pe balcon, în curte, într-un loc cu soare. În 3-4 zile, mai ales dacă afară este foarte cald, castraveții se vor acri, moment în care îl vom muta în frigider sau într-un loc cât mai răcoros.
- Dacă sunteți într-o zonă mai rece, unde temperaturile chiar nu depășesc în fiecare zi 30 de grade, puteți accelera procesul de fermentare adăugând deasupra castraveților o felie de pâine, groasă de un deget, pe care o îndepărtați însă după 24 de ore de fermentare.
Citește pe Antena3.ro