x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cate o cafea pentru fiecare

Cate o cafea pentru fiecare

de Simona Chiriac    |    14 Iun 2006   •   00:00

TIPURI DE CAFEA
Cei mai multi dintre romani nici nu concep sa-si inceapa ziua fara o ceasca de cafea. Fie ca este la filtru, espresso sau cappuccino, cafeaua trezeste in oameni energiile latente. Pare greu de crezut, daca ne gandim ca totul pleaca de la un bob micut de cafea.
TIPURI DE CAFEA
Cei mai multi dintre romani nici nu concep sa-si inceapa ziua fara o ceasca de cafea. Fie ca este la filtru, espresso sau cappuccino, cafeaua trezeste in oameni energiile latente. Pare greu de crezut, daca ne gandim ca totul pleaca de la un bob micut de cafea.

Peste 25 de milioane de oameni (mai mult decat intreaga populatie a Romaniei) lucreaza in industria cafelei. Culeg boabele de cafea, le prajesc, le macina si apoi le transforma ametitor in zeci de preparate care au la baza cafea: espresso lung, scurt sau machiatto, cappuccino, caffee latte, caffee mocha, Frappaccino…

INTERESANT. Cafeaua a avut intotdeauna o importanta aparte, indiferent de loc si timp. De exemplu, cafeaua era simbolul familiei in civilizatia araba. Sotiile puteau sa se separe de sotii lor daca acestia nu puteau sa le asigure cantitatea zilnica de cafea. Pentru prima data in Europa cafeaua s-a vandut in farmacii, la inceputul secolului al XVII-lea, considerandu-se a fi un remediu excelent pentru numeroase boli. Japonezii se incarca cu energie intr-un mod cu totul special. Fac baie in boabe de cafea macinate si fermentate in miez de ananas. Asadar, cateva boabe de cafea si un univers intreg de descoperit.

CAFFEE LATTE

Distinctiv pentru acest tip de cafea este gustul intens de lapte. In mod obisnuit, caffee latte se prepara dintr-o treime espresso si doua treimi lapte fierbinte, obtinandu-se deasupra un strat subtire de spuma. Daca espresso se amesteca bine cu aceeasi cantitate de lapte rece si se agita intr-un shaker cu gheata, se va obtine o variatie a acestui tip de cafea, numita Caffee Latte Fredo.

ESPRESSO

In limba italiana, espresso inseamna "foarte repede", aluzie la rapiditatea cu care se poate prepara, atat timp cat exista un espressor de cafea (un aparat special care infierbanta foarte repede apa la 80-90ÞC, presiunea pastrandu-se constanta la 8-10 bar). Espresso se prepara in special din boabele macinate de cafea Arabica sau Robusta. Distinctive pentru un espresso de calitate sunt concentratia mare de cafea (un espresso se obtine din nu mai putin de 42 boabe de cafea) si aroma puternica. De asemenea, la suprafata se formeaza o spuma aurie, un amestec de uleiuri, proteine si zahar. Espresso sta la baza altor bauturi ce contin cafea: cappuccino, mocha sau caffee latte. Se poate bea in orice moment al zilei, desi cunoscatorii o apreciaza mai mult dupa un festin. Se serveste in cesti mici, caci, nu-i asa, esentele tari se pastreaza in recipente mici. In definitiv, calitatea unei cafele trebuie sa fie mai importanta decat cantitatea.

CAFEA LA FILTRU

Este cea mai populara cafea. Se folosesc boabe de cafea macinate, apa, zahar si lapte (in functie de preferinte). Se prepara usor si nu lasa nici cea mai mica urma de zat. In felul acesta putem savura cafeaua pana la ultima picatura. Exista insa si un dezavantaj: nu mai putem ghici viitorul in ceasca de cafea. Dar putem trece repede peste acest mic incovenient atat timp cat putem bea o cafea aromata in orice moment al zilei si aproape in orice loc.

CAFFEE FRAPPE

Este cautat de pofticiosi in special in zilele toride de vara. De ce? Contine cuburi de gheata, inghetata de vanilie si un strat de spuma inalt de 5 cm. A fost inventata de un grec, pur si simplu din intamplare. Aflat la un Targ de Comert in Thessalonik, el a incercat o alta metoda de a-si prepara cafeaua instant, neavand la dispozitie altceva decat apa rece si un shaker. Asa s-a nascut primul caffee frappe.

CAFEAUA INSTANT

Se obtine din boabe deshidratate de cafea, macinate foarte fin, rezultand in cele din urma granule de 0,5-1,1 mm. Pentru a o prepara, nu ai altceva de facut decat sa amesteci intr-o cana cateva lingurite cu cafea instant si zahar, turnand apoi apa fierbinte. Se amesteca din nou si gata! Nu-i asa ca e simplu? Desi se pregateste foarte repede si usor, exista totusi mai multe dezavantaje. Cafeaua instant nu are aceeasi aroma puternica ca alte tipuri de cafea, iar concentratia de cofeina este diferita. De cele mai multe ori se obtine din boabe de cafea de slaba calitate, cele superioare fiind pastrate pentru comercializarea lor in stare naturala. Si depozitarea creeaza probleme, cafeaua instant pierzandu-si foarte repede calitatile intr-un mediu umed. A fost inventata in anul 1901 de un cercetator japonez stabilit in Chicago, Satori Kato. Cu toate acestea, va deveni cunoscuta de abia in 1938, anul in care a inceput comercializarea ei in intreaga lume.

CAPPUCCINO

Un cappuccino clasic se prepara dintr-o patrime espresso si trei patrimi spuma de lapte. Daca ii veti adauga putin praf de scortisoara sau ciocolata rasa va veti simti in al noualea cer! Si nu numai gustul este divin, ci si culoarea maronie, usor aurie. Ea aminteste de nuanta robelor calugarilor cappuccini de demult. Italienii prefera sa bea un cappuccino cremos la micul dejun, pentru a-si incepe dimineata excelent.
×
Subiecte în articol: cafea cafeaua prepara espresso caffee