GASTRONOMIE
Ghiridonul este o masa micuta pe roti, o "masa calda", asa cum o numesc ospatarii, sub care se afla o butelie si pe care se pun ingredientele mancarii comandate. Sub ochii clientului se gateste felul dorit.
RALUCA CURTEANU
Numai anumite mancaruri pot fi servite la "ghiridon". De exemplu, peppersteak-ul, care este un muschi de vita tras la tigaie in unt, flambat cu coniac si sos de piper verde. Se da foc si se creeaza spectacolul. Spectacol pentru care clientul plateste din greu. Intre 200 de mii si un milion "dar, nu este obligatoriu sa plateasca acest serviciu", ne lamureste Eugen Stefanescu, ospatar la restaurantul "Pui de Urs" din Bucuresti. Clientul hotaraste totul: "Il pui sa guste din fiecare sos, il intrebi cata sare sau piper vrea, gatesti exact pe gustul lui". Sunt multi aceia care-si permit luxul? "La restaurantul Jaristea se face cam de cinci ori pe saptamana", marturiseste Cristi Sora, sef de sala. Tot ghiridonul, dar de data asta masuta fara foc, este folosit doar pentru transarea unor carnuri. De exemplu muschiul de vita (gata preparat la bucatarie) se taie cubulete si se amesteca cu mustar, castravete si ketchup. Servirea nu este la fel de spectaculoasa.Citește pe Antena3.ro