x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Date importante despre ouă. Ce înseamnă cifrele inscripționate pe coajă și pe ambalaje

Date importante despre ouă. Ce înseamnă cifrele inscripționate pe coajă și pe ambalaje

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2024   •   16:30
Date importante despre ouă. Ce înseamnă cifrele inscripționate pe coajă și pe ambalaje

Ouăle sunt inscripționate un cod format din mai multe cifre. În afară de termenul de valabilitate, acesta oferă și alte informații importante.

Atunci când cumperi ouă trebuie să fii atent la codurile inscripționate pe ele deoarece oferă informații despre originea oului și modul în care au fost crescute găinile. 

Codul imprimat pe ouă este format din cifre și litere. Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare, primul număr indică metoda de creștere a găinilor, urmat de codul de țară, iar ultimele cifre reprezintă codul producătorului/

Ce înseamnă cifra 0

Cifra „0” de pe ouă indică faptul că oul provine din agricultura ecologică. Găini sunt crescute în aer liber, cu acces la spații deschise unde pot ciuguli iarbă, insecte și pot avea un comportament natural. Sunt hrănite cu furaje ecologice, fără utilizarea pesticidelor, erbicidelor sau îngrășămintelor chimice.

Ce înseamnă cifra 1 

Cifra „1” de pe ouă indică faptul că oul provine de la găini crescute în aer liber. Au acces zilnic la spații deschise unde pot ciuguli și pot avea un comportament natural. Aceste spații sunt împrejmuite pentru a le proteja de prădători. În afară de furajele oferite de fermieri, găinile pot consuma iarbă, insecte și alte mici viețuitoare pe care le găsesc în aer liber.

Ce înseamnă cifra 2

Cifra „2” de pe ouă indică faptul că oul provine de la găini crescute la sol, în hale mari, unde au libertate de mișcare. Nu au însă acces la exterior. Pot să se deplaseze liber în interiorul adăpostului.

Halele dispun de cuibare pentru ouat și stinghii pe care găinile se pot odihni. Aceste elemente sunt esențiale pentru a permite găinilor să își exprime comportamentele naturale.

Densitatea este mai mare decât la găinile crescute în aer liber sau ecologic. De obicei există un număr mai mare de păsări pe metru pătrat, în comparație cu sistemele de creștere în aer liber.

Găinile sunt hrănite cu furaje convenționale, nu ecologice. Aceste furaje pot include cereale, soia și alte ingrediente agricole.

Ce înseamnă cifra 3

Cifra „3” de pe ouă indică faptul că oul provine de la găini crescute în baterii (cuști) individuale sau colective, suprapuse pe mai multe nivele. Aceste cuști sunt destul de mici și limitate în spațiu, permițând doar mișcările esențiale.

Spațiul disponibil pentru fiecare găină este foarte limitat și le împiedică să se miște liber sau să manifeste comportamente naturale. Găinile au acces la hrană și apă prin sisteme automate, ceea ce permite o administrare eficientă, dar limitează interacțiunea lor cu mediul.

Această metodă permite o producție foarte mare de ouă, fiind cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor însă are multe probleme legate de bunăstarea animalelor.

Ce înseamnă „ddm”

Abrevierea „DDM” pe ouă înseamnă „data de durabilitate minimă„. Este data până la care ouăle își mențin calitățile specifice dacă sunt păstrate corespunzător. În România, și în UE, ouăle trebuie să fie consumate de preferință până la această dată pentru a asigura prospețimea și siguranța alimentară.

Data de durabilitate minimă este marcată pe ambalajul ouălor. Este calculată la maximum 28 de zile de la data ouatului. Este important ca ouăle să fie păstrate în condiții adecvate, de obicei la temperaturi cuprinse între 5 și 18 grade Celsius, pentru a preveni degradarea lor, potrivit hellotaste.com.

×
Subiecte în articol: cifre ouă cod