x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

29 Mar 2017   •   11:52
Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

Alimentele bogate în carbohidraţi precum pastele au adeseori o reputaţie proastă când vine vorba de sănătatea şi de silueta noastră. Carbohidraţii sunt principala sursă de combustibil a organismului şi sunt necesari pentru buna funcţionare a celulelor. Contează însă tipul de carbohidraţi şi mărimea porţiei, scrie clicksanatate.ro.

Medicii nutriţionişti recomandă carbohidraţii complecşi chiar şi atunci când ai poftă de paste. Citeşte pe ambalaj care este conţinutul de fibre şi de proteine din paste. Cu cât au mai multe fibre şi proteine, cu atât sunt mai sănătoase.

Principala diferenţă dintre pastele făinoase albe şi cele din grâu integral este metoda de procesare. Grâul integral conţine 3 părţi din cereală: tărâţa (stratul exterior al bobului), germenul (acea porţiune de sămânţă care germinează şi creşte) şi endospermul (învelişul interior care conţine o cantitate mare de amidon). Dar în timpul procesului de rafinare, sunt îndepărtaţi germenii şi tărâţele (bogate în nutrimenţi), iar în urmă rămâne doar endospermul.  Deşi pastele din făină albă sunt mai ieftine, ele sunt considerate mai sărace din punct de vedere nutriţional. Ce trebuie să reţii: pastele din făină albă rafinată nu pot concura cu beneficiile pe care ţi le oferă pastelor din grâu integral, bogate în fibre, aşa că, pe viitor, este bine să optezi pentru varianta care păstrează cel mai mult din structura bobului de grâu.

×
Subiecte în articol: paste paste fainoase mancare nutritie