Considerați că perioada postului este una a monotoniei din punct de vedere culinar? Vă temeți că mâncați prea multe alimente procesate și nesănătoase din dorința de a evita produsele de origine animală?
Rețeta de ratatouille a lui Jamie Oliver ne-a demonstrat contrariul. Se prepară foarte simplu, într-un timp scurt, are un gust senzațional și are avantajul de a fi o mâncare ușoară, prietenoasă cu silueta.
Porții: 6
Timp de gătire: o oră
INGREDIENTE
- 2 vinete
- 5 linguri de ulei
- 2 cepe roșii
- 4 căței de usturoi
- 2 ardei roșii sau un ardei roșu și unul galben
- 1 bulb de fenicul
- 3 dovlecei
- 4 roșii coapte mari
- 2 lingurițe ierburi de Provence
*Opțional SALSA Verde
- o mână de frunze de busuioc
- o mână de pătrunjel
- o mână de frunze de coriandru
- o mână de frunze de mentă
- un cățel de usturoi
- o linguriță cu capere
- 4-5 linguri ulei de măsline
- ½ lămâie
Potrivit jamieoliver.com, cel mai delicios ratatouille cu aromă de vară se prepară astfel:
Preîncălziți cuptorul la temperatură maximă.
Tăiați vinetele rondele de un cm grosime, acoperiți fundul unei tăvi cu feliile și cu ajutorul unei pensule de bucătărie, ungeți-le cu o lingură de ulei de măsline.
Coaceți timp de 10-12 minute, până când devin aurii-brune. Întoarceți rondelele, ungeți-le cu o lingură de ulei de măsline și lăsați în cuptor pentru 5-8 minute.
Curațați și tocați ceapa și usturoiul fin. Scoateți semințele din ardei, feliați-i, tăiați bulbul de fenicul. Tăiați dovleceii în rondele de un centimetru grosime.
Într-o tigaie mare, puneți cele trei linguri de ulei rămase. Adăugați ceapa și căliți-o timp de 5 minute, până când începe sa se înmoaie și devine aurie.
Adăugați usturoiul și lăsați pe foc alte câteva minute, apoi adăugați ardeii, bulbul de fenicul și dovleceii și gătiți timp de 5-8 minute până când legumele încep să se înmoaie.
Cu ajutorul unui cuțit, faceți o tăietură sub formă de X la baza fiecarei roșii. Puneți-le într-un bol, acoperiți-le cu apă clocotită și lăsați-le timp de un minut. Veți putea să le decojiți cu ușurință.
Tăiați roșiile în jumătăți și scoateți sâmburii cu ajutorul unei linguri. Tăiați-le în bucățele și adăugați-le în tigaie, alături de vinete și ierburile de Provence.
Lăsați focul la mic, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați-le să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute. Asezonați după gust.
Pentru a prepara salsa verde, îndepărtați tulpinile ierburilor aromatice, curățați usturoiul și cu ajutorul unui mojar și pisălog, zdrobiți ingredientele până când au consistența unei paste.
Adăugați caperele, uleiul și zeama de lămâie, amestecând și ajustând cantitățile pentru a obține textura pe care v-o doriți.
Serviți ratatouille-ul în boluri cu o lingură de salsa verde.