x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cel mai bun fruct din tara Canaan

Cel mai bun fruct din tara Canaan

31 Mar 2005   •   00:00

Prajituri, martipan, lapte, ulei. Toate acestea se pot face cu ajutorul migdalelor. Descoperirea acestora nu este meritul nostru, ci al asiaticilor.

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • AROMA. Migdalele dau gust deosebit dulciurilor
    Migdalul si fructele sale sunt adeseori asociate cu zeitatile si cu Sfanta Scriptura. Sunt consacrate zeilor Thoth, Hermes si Mercur si se spune ca aduc intelepciune si prosperitate prin stimularea intuitiei. Baghetele magice sunt faurite adesea din lemn de migdal.

    LOCATIA. Primele migdale au fost culese de pe taramurile Asiei Centrale. Apoi, in urma cu mai bine de 2000 de ani, a fost adus si apoi cultivat si pe pamanturile din jurul Marii Mediterane. Acest lucru este dovedit de numeroasele referiri la migdale din Vechiul Testament. Migdalul este lasat sa creasca liber in Siria si Palestina. In Sfanta Scriptura este mentionat ca fiind cel mai bun pom fructifer din tara Canaanului. Denumirea din evreica a migdalului se traduce prin "desteptare brusca" sau "veghe continua". In Palestina, migdalul infloreste in ianuarie si da semnalul pentru primavara. La marile sarbatori, evreii duc la sinagoga frunze de migdale. Astazi pe piata se gasesc doua tipuri de migdale: dulci si amarui. Daca primele sunt foarte folosite la prajituri sau sosuri, cele din urma sunt interzise. Migdalele amarui nu se pot consuma ca atare, ci doar sub forma de esenta pentru aromarea dulciurilor. In acest caz, gospodinele trebuie sa fie atente la cantitatea folosita pentru ca, daca scapa ceva mai multa esenta de migdale amarui in prajitura, ar putea otravi consumatorii.

    Migdalele dulci sunt mai intrebuintate in bucataria Orientului Mijlociu, in nordul Indiei, unde sunt puternice influente persane, fiind foarte folosite alaturi de semintele de mac, pentru a ingrosa sosurile. In bucataria occidentala, migdalele sunt folosite pentru prepararea martipanului. O alta utilitate a migdalelor este prepararea uleiului. Chiar daca contin 50% ulei, este foarte greu de obtinut si de aceea ar fi foarte costisitoare producerea lui in cantitati mari pentru uzul casnic.

    LAPTELE
    Laptele de migdale se prepara in felul urmator: se inmoaie migdalele in apa clocotita cateva secunde si se curata apoi de coaja. Se piseaza apoi cu putina apa rece, pana se obtine un fel de pasta si se amesteca in cantitati egale cu miere dizolvata.
    Se recomanda in special batranilor, copiilor si convalescentilor, in inflamatii ale cailor urinare si ale intestinului, palpitatii, tuse cu accese violente. ,br>
    ULEIUL
    Uleiul de migdale este recomandat ca laxativ usor si in caz de tuse violenta. In amestec cu ulei de nuca si infuzie de radacina de lemn dulce, este folosit pentru eliminarea calculilor urinari.
    Pentru uleiul de migdale si de nuca se folosesc in parti egale si infuzie preparata din 10 grame de radacina de lemn dulce la un pahar de apa clocotita.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie migdale