x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum facem cele mai bune sosuri pentru salate?

Cum facem cele mai bune sosuri pentru salate?

de Andreea Tiron    |    13 Iul 2023   •   08:40
Cum facem cele mai bune sosuri pentru salate?

Salatele sunt alegerea potrivită atunci când vrem să mâncăm ceva mai ușor, mai sănătos sau când pur și simplu vrem să punem într-un singur bol doar acele ingrediente care ne plac. Dar pentru reușita unei salate, avem nevoie de un sos potrivit, liantul perfect între ingredientele noastre, astfel încât să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce mâncăm.

Potrivit cumvaplace.ro, pentru reușita unui sos sau a unui dressing (dacă termenul vă e familiar, mai ales dacă urmăriți emisiunile culinare), nu e nevoie decât de puțină atenție la cantitățile ingredientelor folosite, precum și la calitatea acestora. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceți sosul perfect pentru următoarea salată:

  • Folosiți ulei de măsline de bună calitate, de preferat extra-virgin
  • Un sos bun are nevoie de aciditate; fie folosiți oțet de vin, de struguri ori balsamic, fie zeamă de lămâie, de lime sau de portocală
  • Când doriți să dați cremozitate sosului, folosiți muștar
  • Adăugați verdețuri proaspete: mărar, pătrunjel, cimbru, rozmarin, tarhon
  • Pentru un gust mai dulce, puteți adăuga miere sau gem (de caise, portocale, piersici), bine dizolvate în amestecul de ulei și oțet sau zeamă de lămâie
  • Adăugați și puțină coajă de citrice pentru un plus de aromă

Combinații gustoase

Sos cu iaurt

  • 1 cutie mică de iaurt grecesc
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • ½ legătură de pătrunjel/mărar
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • Zeama de la lămâie
  • Sare
  • Piper

Tocați cât mai fin verdeața și adăugați-o în iaurtul rece.

Adăugați usturoiul, dacă vă place, uleiul, zeama de lămâie, sare și piper după gust.

Este un sos grozav cu o salată de castraveți, ridichi și castraveți, dar și cu o salată verde în care ați adăugat bucăți de friptură de pui.

Sos cu miere și muștar

  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură de oțet
  • 1 lingură de muștar
  • Sare
  • Piper

Puneți toate ingredientele într-un borcan mic și amestecați bine. 

Turnați sosul peste salată doar înainte de a o mânca. 

Dacă faceți mai mult sos, îl puteți păstra la frigider până la 4 zile.

Se combină delicios cu o salată de broccoli, năut sau fasole boabe, ceapă, merișoare sau stafide și semințele preferate.

Sos cu pastă de susan și lămâie

  • 8 linguri de pastă de susan
  • Zeama de la o lămâie
  • 5-6 linguri de apă caldă
  • Sare

Într-un bol, amestecați pasta de susan cu 4-5 linguri de apă caldă. Dacă vă doriți un sos mai lichid, adăugați câte o lingură de lichid până ajunge la densitatea dorită.

Adăugați întâi zeama de lămâie și la final potriviți gustul de sare.

Este un sos potrivit pentru o salată de cartofi copți (obișnuiți sau dulci) sau dovleac, boabe de năut, ceapă roșie, semințele preferate (de floarea-soarelui sau dovleac), frunze de baby spanac.

Sos cremos de maioneză și nuci caju

80 ml băutură vegetală de migdale (“lapte” de migdale) 

  • 200 g caju crud (fiert 30 de minute sau înmuiat în apă rece peste noapte)
  • 300 g maioneză vegetală
  • Zeama de la o jumătate de lămâie
  • 1 castravete, curătaț de coajă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de pătrunjel verde tocat
  • 2 linguri de mărar verde tocat
  • 2 linguri de ceapă verde tocată, doar tulpinile
  • 1 lingură de oțet
  • Sare

Amestecați oțetul cu băutura vegetală de migdale și lăsați deoparte 5 minute.

Turnați amestecul într-un blender, adăugați nucile caju, maioneza, zeama de lămâie, castravetele tăiat cuburi, usturoiul feliat și sare. Mixați 2-3 minute, cât să obțineți un sos fin și cremos.

Adăugați-l peste o salată cu frunze verzi, roșii cherry, castraveți și crutoane.

Sos cu lime (lămâie) și chimion

  • 80 ml ulei de măsline
  • Zeama de la 2 lime (sau o lămâie mai mare)
  • ½ linguriță de chimion
  • 1 cățel de usturoi
  • ½ linguriță de miere
  • ½ linguriță de muștar
  • Sare
  • Piper

Amestecați toate ingredientele într-un borcănel și turnați sosul peste salată doar înainte de a o mânca.

Este un sos potrivit pentru o salată cu boabe de fasole neagră și porumb, avocado tăiat cubulețe, frunze de baby spanac (sau kale), roșii cherry și semințe de dovleac.

 

Sos cremos cu avocado

  • avocado
  • 500 ml băutură vegetală de migdale (“lapte” de migdale)
  • Zeama de la 2 lime (sau o lămâie mare)
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1/2 legătură de mărar verde
  • 4 fire de ceapă verde
  • 1 cățel de usturoi
  • Sare
  • Piper

Adăugați toate ingredientele într-un blender și amestecați până se transformă într-un sos cremos. 

Îl puteți păstra într-un recipient etanș, în frigider, până la 4 zile.

Este un sos grozav pentru o salată cu bucățele de pui (pe grătar, friptură sau șnițel), roșii cherry, bucăți de avocado, ceapă, castravete și frunze de salată.

×
Subiecte în articol: sosuri salate