x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cercetasi la cratita

Cercetasi la cratita

16 Mar 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
EXPERIENTA - Sa faci o mamaliga la o plita improvizata, asta da experienta! De-i frig, de ploua sau de bate vantul, ei sunt "gata oricand". Cercetasii Romaniei sunt mereu in cautare de experiente noi.
VERONICA GUZUN, CRISTINA ANDREEA CATANA

PERSEVERENTA. Cercetasii invata sa gateasca si in conditii vitrege
Bucura-te de viata, fii puternic, fii curajos si tinteste mai sus! Acestea sunt doar cateva dintre regulile pe care le respecta tinerii cercetasi. Nu e usor, dar prietenia care se leaga intre ei le este de mare ajutor in lupta de a face lumea mai buna.

RESPONSABILITATI. Fie ca esti jurnalist, sanitar, calauza sau bucatar, trebuie sa fii cel mai bun si astfel sa iti ajuti patrula din care faci parte. Bucatar nu ajunge oricine, trebuie sa stii sa faci unele lucruri la care uneori nici cei mari nu se pricep. De exemplu: sa faci cel putin un fel de mancare fara ustensile, folosind doar briceagul, sau sa cunosti o metoda neconventionala de aprindere a focului (fara chibrituri, fara bricheta). Abia dupa ce copiii devin Temerari (grup de cercetasi care au intre 11 si 14 ani), li se da voie sa bucatareasca. "Spiridusii, cei mai mici cercetasi, care au sub 11 ani, ajuta celor mai mari, aduc apa, asaza masa, dar nu fac mancare" - ne-a spus Grigore Stoica, director Marketing, Cercetasii Romaniei. Bucatarul trebuie sa pregateasca o masa avand la dispozitie semipreparate si conserve.

CAMPURI. In excursiile la care participa mai mult decat o patrula sau in campuri (tabere) primesc si ajutor. Unul dintre parteneri este Jandarmeria Romana, care le-a pus la dispozitie, pe langa corturi, si o bucatarie de campanie. "Bucataria aceasta este o masinarie cu doua-trei compartimente in care se face focul si se pregateste mancare pentru 200 de persoane" - ne-a explicat Grigore Stoica. Pentru asemenea ocazii nu se mai apeleaza la supe la plic, ci zilnic se face aprovizionarea din cea mai apropiata localitate. Se cumpara carne proaspata, legume, lactate. Inainte de toate, responsabilul adult care va pleca la cumparaturi organizeaza o adunare la care se discuta preferintele echipei. Se iau in consideratie regimurile de dieta si necesarul caloric. "Pana a deveni cercetas, nu suportam legumele in ciorba, dar, dupa ce m-am intors din primul meu camp, mamei nu-i venea sa creada, am mancat ciorba fara sa las nimic in farfurie" - a marturisit Alina Diratian, cercetas.

SFATURI
Iata cum prepara cercetasii mancare pe jar: carnea, legumele sau fructele pe care vrei sa le gatesti se impacheteaza bine in folie de aluminiu, eventual condimenteaza sau adauga alte ingrediente dorite si asigura-te ca aerul nu poate scapa. Pune pachetul intr-un cuib de jar sau cenusa fierbinte si intoarce-l din cand in cand pentru a nu se arde continutul. (Preluat din cartea "Aventura Cercetasului")

RETETA
Paine cercetaseasca
  • Faina - 40 de parti
  • Drojdie proaspata - 2 parti
  • Sare
  • Apa - 12 parti
    Se amesteca drojdia cu apa pana se obtine o pasta si se lasa 25 minute la caldura. Se amesteca faina, sarea, apa si drojdia dospita. Se obtine un aluat. Pentru coacere ai nevoie de un bat pe care il cureti la capat de scoarta. Apoi il "parlesti" la foc. Portioneaza aluatul si fa fasii de 3 cm latime si 2 cm grosime, apoi ruleaza aluatul pe bat. Coace painea la jar pana are culoare aurie. Ca painea sa se coaca bine, este important ca batul sa fie in prealabil incalzit. ("Aventura Cercetasului")
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie