Marea Sărbătoare a Învierii Domnului a trecut. Ne-am ghiftuit cu de toate, de la ouă roşii şi fripturi până la cozonac, pască şi tot felul de prăjituri. Nu mai vorbim de băutură! Ţuici... ţuici, vinuri dar mai ales berici! Astea nu se numără dar... se adună... Toate la un loc fac..., vorba vecinului meu pilangiu, "pateul" mare!
Deci pe scurt, ne-am distrat, am petrecut, am mâncat, am băut, acum gata, trecem frumuşel la un regim uşor, de ars grăsimile şi de ajutat "pateul". Ceva uşor dar bun, gustos şi blând ca o mângâiere maternă. Ceva care să uşureze digestia şi să facă o trecere către un regim alimentar mixt pentru a ne prezenta în sezonul estival cât se poate de binedispuşi, cu apetit, uşurei şi sănătoşi. Putem să apelăm cu succes la tot felul de preparate din orez, mai precis din orez de tot felul. De la cel cu bob rotund, cu bob mare, cu bob colosal până la cel Basmati şi sălbatic! Că-s budinci sau garnituri, preparatele din orez fac deliciul meselor.
Nu mai vorbim de verdeţuri. Acum este o "nebunie" de ştevie, lobodă, spanac, leurdă, untişor. O ciorbă de ştevie cu lobodă, cu zdrenţe de ou, cuburi de cartofi, acrită cu borş şi parfumată înnebunitor cu leuştean, face cât o mie de pastile cu vitamine sintetice. O mâncărică din zece legături de ştevie cu două trei legături de leurdă, două de ceapă verde şi două de usturoi verde, la care adaugi feliile unui cartof potrivit şi 2 linguri de bulion, poate concura o friptură. Dacă îi mai adaugi o lingură de hrean pus deasupra, sau un nor de boia de ardei puţin uite, lângă o bucată zdravănă de mămăligă, nici că-ţi mai trebuie ceva într-o seară când eşti toropit de oboseală.
Reintroducem în circuit cartofii copţi sau fierţi, din care se pot prepara tot felul de salate pe care le putem mânca seara, ca unic fel, la o cină uşoară, sau ca garnitură la diverse fripturi. O reţetă uşoară şi delicioasă este cea de cartofi umpluţi cu ciuperci. Îţi trebuie doar 500 g cartofi albi, 150 g margarină, 250 g ciuperci, o ceapă, o legătură de mărar, 5 căţei de usturoi dolofani, puţin ulei, sare şi piper. Speli cartofii, îi cureţi, îi ungi cu puţin ulei şi îi pui la copt. Cureţi şi toci fin ciupercile şi ceapa, apoi le înăbuşi în puţină margarină. Când s-au copt cartofii, le faci câte un capac prin care scoţi miezul cât să rămână margine de 1 cm. Miezul pe care l-ai scos îl frămânţi cu o parte din margarină, adaugi ciupercile, mărarul şi usturoiul, tocate fin, sare şi piper după gustul tău. Umple cartofii şi dă-i la cuptorul încins, în tava unsă cu margarină.
Sunt gata când s-au rumenit şi îi serveşti presăraţi cu verdeaţă şi sos alb, sau doar cu o salată asortată, după cum ţi-i pofta inimii! Ce să mai vorbim despre linte? Pentru cei care nu au timp, pot prepara rapid o mâncare de linte dacă o cumpără gata fiartă, la conservă. Trebuie doar să toace o ceapă, să o pună la călit într-un sfert de pahar de ulei şi apoi să toarne lintea scursă peste ea. O amestecă bine, adaugă o lingură de bulion, sare, piper, patru căţei de usturoi bine pisaţi, o jumătate de cană de apă fierbinte şi o legătură de mărar. O lasă la fiert până scade la jumătate şi... gata! Poate s-o mănânce sănătos. Dar dovleceii? Tăiaţi felii subţiri, prăjiţi, înmuiaţi în mujdei de usturoi, presăraţi cu mărar tocat fin şi stinşi cu iaurt sunt un deliciu! Mai pot fi preparaţi prăjiţi şi presăraţi cu brânză telemea şi mătar, cu unul sau două ochiuri româneşti. Pot şi preparaţi şi la cuptor, cu brânză, cu sos alb, raşi în omletă, preparaţi sub formă de chifteluţe, sărate sau dulci, în fel şi chip. Curaj şi imaginaţie să ai!
Statistici
Să fie vegetarianismul soluţia care să salveze omenirea? N-aş şti să răspund, dar vă pot oferi câteva statistici. În ţările din Europa, SUA şi Australia, după alcoolism şi fumat, consumul de carne este cea mai răspândită cauză a mortalităţii. Apoi în Olanda, s-a constatat că amoniacul din grajdurile vacilor – cauzează mai multe pagube ţării decât toate automobilele şi uzinele la un loc. Nitratul din bălegarul lichid eliberat în atmosferă sub formă de amoniac este o otravă pentru mediul înconjurător. În SUA, poluarea cauzată de fermele de animale este de 130 de ori mai mare decât cea determinată de oameni. Peste 50% din poluarea apei în Europa este cauzată de creşterea de animale în masă. Iar industria cărnii de vită a contribuit la mai multe decese în America decât toate războaiele, dezastrele naturale şi accidentele de automobil. (Carmen Drăgan)
Bebeluş vegetarian?
Da, se poate! Regimul lacto-vegetarian a început să fie întâlnit destul de des şi la bebeluşi. O parte dintre nutriţionişti au ajuns la concluzia că un regim lacto-vegetarian este mult mai sănătos şi poate asigura absolut toţi nutrienţii necesari pentru dezvoltatrea perfect armonioasă a bebeluşului. Este totuşi esenţial ca, în acest regim, să se acorde atenţie compoziţiei meselor bebeluşului (ca de altfel şi la regimul cu carne). Acest tip de regim nu este dăunător, atâta vreme cât cantităţi suficiente de fier şi proteine sunt luate din alte surse. (Carmen Drăgan)
Tartă de mămăligă cu ciuperci
● Ingrediente: 3 căni cu apă, o cană cu mălai, 2 cutii ciuperci, 3 cepe, 5 căţei de usturoi, ulei, boia dulce de ardei, boia iute de ardei, sare, mărar.
● Preparare: Pune la foc iute un vas în care torni apa, un praf de sare şi mălaiul. Amesteci continuu până când începe să se îngroaşe mămăliga, dai focul potrivit până devine mai vârtoasă şi opreşti focul. Scurgi ciupercile şi le înăbuşi 10 minute în puţin ulei, cu ceapa tocată, puţină boia dulce, un praf de boia iute şi sare. Se iau de pe foc şi se adaugă mărarul tocat fin, se drege de sare. Se unge un vas cu puţin ulei, se pune un strat din jumătate de mămăligă, se pun ciupercile, se acoperă cu al doilea strat de mămăligă, se face o gaură în mijloc, se unge cu ulei şi se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumeneşte. Se scoate şi în orificiul din mijloc se toarnă uşor un mujdei de usturoi.
Plăcintă rapidă cu spanac
● Ingrediente: un pachet foietaj, 1 kg spanac proaspăt, 2 legături ceapă verde, 1 legătură mărar, 4 linguri ulei, sare, piper, 5 căţei de usturoi (după dorinţă), o lingură sos de roşii.
● Preparare: Curăţă şi spălă spanacul, apoi îl opăreşti în apă clocotită cu puţină sare, pentru 5 minute. Curăţă şi toacă mărunt ceapa, partea albă o pui într-o cratiţă cu uleiul, lasă 2 minute şi adaugă spanacul. Amesteci bine, laşi 10 minute să se înăbuşe. Dai drumul la cuptor. Adaugi partea verde de la ceapă, sosul de roşii, mărarul tocat fin, usturoiul bine pisat (după dorinţă), dregi de sare şi piper şi mai laşi 10 minute la foc potrivit. Pune aluatul pe planşetă, îl întinzi uşor cu o vergea şi-l împarţi în pătrate (10 cm). Scurge spanacul într-o sită şi lasă să se răcească. Din pasta de spanac pune câte o lingură, două, pe o jumătate de pătrăţel şi acoperă cu cealaltă jumătate. Cu degetele, apasă la depărtare de 1 cm de margine, pentru a se închide bine. Le montezi într-o tavă şi le ungi cu puţină apă cu ulei. Sunt gata când sunt crescute şi uşor rumenite.
Roşii cu măsline şi cuşcuş
● Ingrediente: 1,500 kg roşii, 150 g cuşcuş, o cană ulei, o căpăţână usturoi, 100 g măsline fără sâmburi, 4 ardei graşi, o legătură pătrunjel şi una de mărar.
● Preparare: Curăţă de seminţe roşiile şi le pui cu faţa în jos. Pune cuşcuşul într-un castron cu 3 căni de apă clocotită, puţină sare, piper şi o lingură de ulei. Lasă-l 10 minute la umflat. Feliază măslinele şi pune-le peste cuşcuşul scurs. Ardeii, usturoiul şi ceapa taie-le cubuleţe şi le dă la înăbuşit uşor, 5 minute în jumătate din ulei. Toacă fin verdeaţa!. Amestecă toate ingredientele, drege de sare şi piper, apoi umple fiecare roşie. Într-o tavă înaltă, pune restul de ulei, montează roşiile una lângă alta, adaugă o cană cu apă şi dă la cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 45 minute.
Sos alb de post
● Ingrediente: 3 linguri ulei, 4 linguri făină, 2 căni supă de legume, sare, piper.
● Preparare: Într-o cratiţă, pui uleiul şi când s-a încins adaugi toată făina, un praf de sare şi amesteci bine şi repede. Toarnă câte puţină supă de legume la temperatura camerei amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe în compoziţie, până obţii o cremă mai subţire. Laşi la fiert 15 minute amestecând continuu, dregi de sare şi piper şi-l ţii acoperit până îl foloseşti.