x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Chef Cezar" – maestrul preferat al ucenicilor

"Chef Cezar" – maestrul preferat al ucenicilor

de Magda Cristina Ursache    |    09 Feb 2011   •   19:30
"Chef Cezar" – maestrul preferat al ucenicilor
151018-bucate03-12-page-07-image-0001.jpgCare a fost miza celui de al cincilea curs VIP organizat de Centrul de Formare şi Integrare Profesională "Curcubeu"  din Sighişoara, în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni! (proiect cofinanţat de Fondul Social European şi la care Jurnalul Naţional este parte­ner)? Profesorul-invitat, Cezar Mun­teanu, ne-a răspuns foarte simplu: "Am vrut să demonstrez că, folosind doar ingrediente accesibile, ca preţ, uşor de găsit pe piaţa românească de astăzi, oricine poate pregăti o cină deosebită". Mai trebuie să spunem că şi maniera în care i-a deprins pe cei 20 de tineri incluşi în program să folosească ingredientele, să stăpâ­nească tehnicile de preparare şi "trucurile" (secretele!) specifice meseriei a fost una foarte accesibilă pentru cursanţi. Chef Cezar ne-a mărturisit, de altfel, că îi place să lucreze cu tinerii şi cu copiii, având o experienţă de vo­luntariat în Statele Unite şi în Occident.

Revenit în România după mai mulţi ani de activitate ca bucătar-şef la Ambasada României în Statele Unite (în Washington D.C.) sau la cea din Italia (la Roma), după ce a fost o vreme bucătar-şef al Misiunii permanente a României la OSCE şi ONU (în Austria, la Viena), ca şi bucătar-şef al Ministerului Român al Afacerilor Externe, Cezar Munteanu s-a implicat activ într-o serie de programe şi proiecte de formare profesională a bucătarilor. A fost lector la THR (Bucureşti), iar în prezent predă, ca lector, la Academia Americană a Ospitalităţii (Braşov). Este director al ANBCT Bucureşti (Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofeta­rilor din Turism din România) şi, totodată, de câteva luni este Chef-Rotisseur, în cadrul Baillage de Roumanie al Confreriei internaţionale a gurmanzilor "Chaîne de Rotisseurs" (Lanţul Roti­serilor). Asta ca să nu mai vorbim despre numeroasele sale prezenţe la tv, în emisiunile de gastronomie ale postului Euforia.

Din întreaga sa activitate profesională, Chef Cezar preţuieşte foarte mult perioada în care a colaborat cu St. Andrew Foundation of Romania, în Washington D.C., pentru că asta i-a permis să îşi dezvolte aptitudinile de lucru cu tinerii. Am observat şi noi aceste calităţi ale tânărului Chef atunci când a răspuns invitaţiei de a susţine unul dintre cursurile VIP ale Centrului de Formare şi Integrare Profesională "Curcubeu" de la Sighi­şoara. Impresia tinerilor despre Chef Cezar a fost unanim pozitivă (aş remarca faptul că aceste întâlniri cu profesionişti ai artei culinare îi motivează din ce în ce mai mult pe cursanţii noştri). Impresia oaspeţilor la cina festivă a fost şi ea unanim elogioasă. "Pentru câteva ore am uitat că suntem în România şi ne-am simţit ca într-un restaurant din Paris", avea să ne declare cineva. Părea de necrezut ca acei 20 de tineri (cu numai un an de şcoală de gastronomie în spate) să poată găti atât de bine. Eu aş spune că a fost meritul lui Chef Cezar de a fi găsit calea către mintea şi sufletul lor şi de a-i fi mobilizat pentru a obţine maximum de la ei.

Aventură culinară alături de Cheful Cezar
Şcolit "pe afară", tânărul bucătar s-a întors de curând în ţară, unde doreşte să ducă arta culinară la perfecţiune. Al cincilea eveniment gastronomic al Proiectului "Curcubeu" l-a avut ca îndrumător pe Cheful Cezar, care a gătit împreună cu cei 20 de tineri cursanţi pentru cina festivă creveţi cu spumă de avocado, la gustare, supă-cremă de ciuperci cu ciocolată neagră, ca fel principal au preparat ruladă Curcubeu de carne cu piure de păstârnac şi sos spaniol, iar la desert un delicios mousse de ciocolată cu alune de pădure şi foitaj caramelizat. (M.B.)

×